Meglepő megoldás: újabb ország vezetője megy Kijevbe tárgyalni a tűzszünetről

2024. augusztus 21. 11:45

Narendra Modi indiai miniszterelnök nagy reményeket fűz az ukrajnai látogatásához.

2024. augusztus 21. 11:45
Naredra Modi

Fotó: Sajjad Hussain/AFP

Narendra Modi indiai miniszterelnök kijelentette, hogy több mint egy hónappal azután, hogy Moszkvába utazott, ezúttal Kijevbe látogat, ahol megosztja a meglátásait az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus békés megoldását illetően. Az ázsiai vezetőnek ez az első útja Ukrajnába a diplomáciai kapcsolatok több mint három évtizeddel ezelőtti felállítása óta.

Modi moszkvai látogatását egyébként élesen bírálta az Egyesült Államok és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, mivel egybeesett egy kijevi gyermekkórház elleni halálos orosz csapással. Modi a támadás után rögtön elítélte az ártatlan gyermekek meggyilkolását Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történt megbeszélése során.

Ezt is ajánljuk a témában

Íme a GDP-hipertérugró országok listája

India gazdasága durván belehúz, Kína még mindig jó, bár lassul. Mindez azonban elhalványul ahhoz képest, hogy Németország talán ki tudja végre ásni magát a gödörből.

A rövid kijevi látogatást sok indiai elemző a moszkvai út okozta károk megfékezésére tett kísérletnek tekinti, és egyben stratégiai egyensúlyozási intézkedésnek is, véleményük szerint India így akar közelebb kerülni a Nyugathoz, különösen Washingtonhoz.

„Optimistán várom a tárgyalások megkezdését, hogy megosszam a meglátásaimat a folyamatban lévő ukrajnai konfliktus békés megoldásával kapcsolatban. Barátként és partnerként reméljük, hogy a régióban mielőbb visszatér a béke és a stabilitás” – nyilatkozta Modi az európai útja előtt.

A háború kezdete óta Oroszország lett India legnagyobb olajszállítója, az indiai finomítók továbbra is olcsó orosz nyersolajjal működnek, de Új-Delhi Kijevvel is kapcsolatban áll.

Diplomáciai körökben időről időre felmerült annak a lehetősége, hogy India közvetítsen az ukrajnai háború befejezésében, de Új-Delhi eddig csak annyit tett az ügy sikere érdekében, hogy kijelentette, bármilyen támogatást hajlandó felajánlani a konfliktus békés megoldásához.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiritmonger
2024. augusztus 21. 18:44
India kiröhögi a nyugati oroszellenes szankciókat, az EU velük sem mer gecizni. Sőt, a feltámadó indiai nacionalizmus nem felejt, és kiválóan elvan a nyugat nélkül. A BRICS egyre nagyobb súlyú a világgazdaságban, India pedig egyre több helyen tűnik fel befektetőként. Modi most elmegy Kijevbe, eligazítást tart az ukránokon keresztül az EU-nak, aztán hátradől és tovább üzletel mindenkivel.
alenka
2024. augusztus 21. 15:02
Az ukrán fasiszta faj ne reménykedjen, India nem árulja el a BRICS - et, alapító tag és Oroszország mellett marad!
VeressZoltán
2024. augusztus 21. 13:37
Putyin-pincsi. Lipsikomcsik nyögjétek már rá, hogy igaz!
falcatus-2
2024. augusztus 21. 13:34
"Narendra Modi indiai miniszterelnök nagy reményeket fűz az ukrajnai látogatásához...." Csak ne többet, mint a falra hányt borsó esetében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!