Mesterséges értelem és érzelem

2024. szeptember 18. 22:58

2024. szeptember 18. 22:58
Real,Robot's,Hand,Pointing,Or,Pushing,On,Something.,Concepts,Of
Rumi Tamás

Nyitókép: Shutterstock 

„1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első és második törvény előírásaiba.”

Sokáig hittem gyermeki naivitással, hogy a robotika e három alaptörvénye valami általam nem ismert, de valószínűleg világszerte elfogadott törvénykönyv első oldalán szerepel, míg egy nap – sok év után – megtudtam, hogy eme szabályokat a zseniális sci-fi-író, Isaac Asimov kreálta, ráadásul még a második világháború éveiben, jóval a használható robotok megjelenése előtt. Erre a logikai és etikai rendszerre Asimov aztán jobbnál jobb történetek garmadáját fűzte fel, melyek a mai napig hatással vannak a tudományos-fantasztikus irodalom és filmművészet világára.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. szeptember 19. 01:25
MESTERSÉGES ÉRZELEM???
Jacques Foche
2024. szeptember 19. 00:35
Van nulladik törvény is, ugyanaz, mint az első, csak az emberi lény helyett az emberiséggel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!