Íme a GDP-hipertérugró országok listája

2024. augusztus 19. 11:56

India gazdasága durván belehúz, Kína még mindig jó, bár lassul. Mindez azonban elhalványul ahhoz képest, hogy Németország talán ki tudja végre ásni magát a gödörből.

2024. augusztus 19. 11:56
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Cikk szerzője a Makronóm elemzője.

Kiadta legfrissebb előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap a gazdaságok várható növekedéséről vagy éppen csökkenéséről. A fejlett gazdaságokat tekintve még mindig az Egyesült Államok teljesítménye az egyik legjobb: a tavalyi 2,5 százalékról az idén 2,6 százalékos GDP-növekedés várható, ám 2025-ben az IMF prognózisa szerint már csak 1,9 százalékos. A lassulás a foglalkoztatottsági arány csökkenésének, illetve a várható szigorúbb fiskális politikának, vagyis a kevesebb állami kiadásnak és a több adónak lesz köszönhető.  

Ami Európát illeti, összességében a GDP-bővülés az idén érheti el a mélypontját, jövőre azonban növekedésbe kezdhet. Mindenki Németországot figyeli árgus szemekkel: a legnagyobb európai gazdaság tavaly katasztrofális teljesítményt produkált a 0,2 százalékos csökkenésével. Idén sikerült ugyanazt a 0,2 százalékot pozitívba fordítani, jövőre pedig (az IMF prognózisa alapján) már az 1,3 százalékos GDP-növekedést is elérheti. Rá is férne Európára. 

A listán jelenleg és a jövő év szerint is mindenki pluszban van, a Visual Capitalist ábrájára pillantva látszik, hogy az erős gazdaságok közül többen próbálnak felfelé mozdulni a nullával kezdődő százalékos skálából.  

 

Infografika: Visual Capitalist 

India még mindig repül 

A növekvő és feltörekvő gazdaságok listája legalább ennyire érdekes. India esetében az idén az előrejelzést felfelé módosították, 7 százalékra, ami óriási eredmény még úgy is, hogy ez a bővülés lassulását jelzi a tavalyi 8,2 után, illetve a jövőre prognosztizált 6,5 előtt.  

Kína gazdasága szintén lassul, az idei 5 után 2025-re 4,5 százalékot jósol az IMF – tegyük hozzá, amíg Németországnál pár tized százalékos növekedést lehet mérni, addig egy rossz szót sem lehet szólni az ázsiai adatokra. Kína esetében inkább az lesz döntő, hogy valóban olyan ütemben folytatódik-e a lassulás, hogy helytálló lesz az IMF 3,3 százalékos jóslata 2029-ben. A prognózist alapvetően a belső fogyasztás csökkenésével és a népesség elöregedésével, vagyis a munkavállalók számának visszaesésével magyarázzák. Utóbbi a világ számtalan országában fog problémát okozni.  

Figyelemre méltó Oroszország bravúrja, amellyel tavaly 3,6, az idén pedig 3,2 százalékos növekedést ért el. Jövőre már csak 1,5 százalékos GDP-bővülést jósol az IMF, ugyanakkor Moszkva még tartogathat meglepetéseket. A Valutaalap eddig sem győzte korrigálni a háborúban álló ország prognosztizált mutatóit – általában felfelé.  

*** 

Fotó: MTI/EPA/Haris Tjagi 

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

 

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2024. augusztus 26. 05:59
“Figyelemre méltó Oroszország bravúrja, amellyel tavaly 3,6, az idén pedig 3,2 százalékos növekedést ért el. Jövőre már csak 1,5 százalékos GDP-bővülést jósol az IMF, ugyanakkor Moszkva még tartogathat meglepetéseket. A Valutaalap eddig sem győzte korrigálni a háborúban álló ország prognosztizált mutatóit – általában felfelé. “ Ez gyakran előfordul vágyvezérelt jóslatok esetében.
gilou-au-clavier
2024. augusztus 19. 14:48
Nem véletlen, hogy NER-niáról egy büdös kurva szó nincs a "cikkben".
B_kanya
2024. augusztus 19. 13:18
"Gullwing 2024. augusztus 18. 15:28 Az IMF soha semmit nem talált el..." Dehogynem. Mindenkinek stabilan 💩 lett, aki hozzájuk fordult.
B_kanya
2024. augusztus 19. 13:17
"Kovács Ubul 2024. augusztus 18. 17:11 OrosZország "bravúrját" a musZkák adatai alapján számítják." Mivel a géniusz balf444$$$z gazdáid kirakták őket a SWIFTből, ezért SEMMIT nem látnak az orosz gazdaságból. A szankciók működnek, New York felszabadult.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!