Gondolta volna? Elképesztő mennyiségben veszi még a Nyugat az orosz olajból készült üzemanyagot

2024. szeptember 18. 20:34

Egyre többet, egyre többen költenek az olcsó, orosz olajból előállított üzemanyagra nyugaton is, csak van egy csavar a történetben.

2024. szeptember 18. 20:34

Nyitókép:  Jonathan Raa / NurPhoto / AFP

Mint az a Világgazdaság cikkéből kiderül, egy új elemzés szerint bármennyire is betiltották az orosz olajimportot, egy kiskapu segítségével a Moszkvával szemben elhelyezkedő országok mégis egyre többet költenek az olcsó, továbbra is orosz olajból előállított üzemanyagra. A Reuters úgy fogalmazott a témában, hogy „a nyugati országok az év első felében mintegy kétmilliárd dollárért vásároltak orosz olajból előállított üzemanyagot a Politico cikke szerint, vagyis ennyivel finanszírozták Vlagyimir Putyin Ukrajnában harcoló katonáit.”

Sőt, a Reuters szerint India eleve kitart az orosz olaj mellett, mert az olcsóbb.

Mint ahogy azt a Center for Research on Energy and Clean Air (Energia- és Tisztalevegő-kutató Központ), valamint a Center for the Study of Democracy (Demokráciakutató Központ) kedden közzétett elemzése mutatta, az orosz kőolajból az elmúlt hónapokban három törökországi finomítótól vásároltak nyugaton.

Ezt is ajánljuk a témában

A Nyugat egy kiskapu segítségével elképesztő mennyiségben veszi az orosz üzemanyagot

A kiskapu jelen esetben azt jelenti, hogy a nyugat úgy vásárol az orosz olajból, hogy azt először egy másik országban, például Törökországban dolgozzák fel, amivel lényegében legálisan sikerül kikerülni a jól ismert szankciókat. Törökország ráadásul a híresztelések szerint hordónként 5–20 dolláros kedvezménnyel vásárolja meg az orosz olajat, aminek importját 2023-ban 34 százalékkal növelte az előző esztendőhöz képest, idén ez a szám azonban a 70 százalékhoz közelít.

Így egyértelművé válik, hogy a szankciót kijátszva az orosz olajból készült benzin, gázolaj és egyéb termékek vásárlása nőtt.

Egy orosz lap a Politicót idézve írta, hogy „az Oroszországot mindenféle megszorításokkal elborító Európai Unió országai és Anglia maguk is találtak kiskapukat, hogy a szankciók megszegése nélkül olcsó kőolajtermékeket vásárolhassanak az orosz olajból”. Ennek ellenére azonban csak a cégek és a kereskedők profitálnak az így született üzletből, míg az átlagos európai fogyasztók számára egyáltalán nem csökken a kőolajtermékek kiskereskedelmi ára.

India sem veti meg az alacsony árakat, legalábbis a Reuters hírügynökség ezen gondolat mentén emlékezett meg Hardeep Singh Puri olajügyi miniszter, a houstoni GasTech konferencián tett nyilatkozatairól. A felszólalásból az derült ki, hogy az orosz olaj ára csökkent az Ukrajnával szemben indított háború miatti nyugati szankcióknak hála, 

India pedig, ahogyan más országok is, attól vásárol olajat és gázt, aki azt a legolcsóbban adja.

Amíg pedig India a logikus gazdasági szempontokat nézve vásárolja az üzemanyagot, a szankciókat kijátszó kiskapukat kihasználva, addig az orosz gazdaságot sem kell félteni, hiszen India személyében a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztójáról és -importőréről van szó. Amely nem mellesleg cseppfolyósított földgáz-projektekbe fektettek be, emellett az ország vezetése azzal a Guyanával tárgyalt, amely több mint 12 milliárd hordónyi kitermelhető készlettel rendelkezik. 

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. szeptember 19. 07:02
A szankciók működnek! Nem süllyedünk, nem süllyedünk!
chief Bromden
2024. szeptember 19. 06:51
Manci kivetítette, mást mondanak, mint csinálnak.
verkez
2024. szeptember 19. 05:55
Egyre inkább az látszik, hogy a "szankciókkal" csak a konkurenciát (minket) akarták kiiktatni.
Kovács Ubul
2024. szeptember 18. 22:55
"vagyis ennyivel finanszírozták Vlagyimir Putyin Ukrajnában harcoló katonáit" - tehát India és a törökök ingyen állítják elő az üzemanyagot, ennek az árát a musZkáknak adják (NEM). "Törökország ráadásul a híresztelések szerint hordónként 5–20 dolláros kedvezménnyel vásárolja meg az orosz olajat" + "az orosz olaj ára csökkent az Ukrajnával szemben indított háború miatti nyugati szankcióknak hála" = EZ AZ a pénz, ami a ruZZkiké, nem a finomított termék ára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!