Az összes szankció dacára így áramlik zavartalanul az orosz olaj Európába

2024. augusztus 01. 07:31

Az oroszok találtak egy kiskaput, ami révén kikerülhetik az olajkereskedelmet érintő szankciókat.

2024. augusztus 01. 07:31
Oil production at the Tatneft fields

Nyitókép: Alexander Manzyuk/Anadolu Agency via Getty Images

Annak ellenére, hogy szankciók sújtják, az orosz olaj zavartalanul áramlik Európába Moszkva egy ügyes trükkje révén. A Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) és a Center for the Study of Democracy (CSD) legújabb jelentései is alátámasztják ezt a megfigyelést, rávilágítva arra, hogy a nagy mennyiségű orosz olaj török segítséggel érkezik az EU-ba – írta meg a Portfolio.

Jelentések szerint az orosz-ukrán háború kitörése óta Törökország jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az orosz olaj megkerülje az uniós szankciókat. Törökország 2023-ban a legnagyobb vásárlóvá vált az orosz fosszilis energiahordozók piacán, 42,2 milliárd euró értékű importtal. Ez ötszörös növekedést jelent az elmúlt évtizedhez képest.

Bár az EU és a G7-ek betiltották az orosz kőolajimportot, az európai országok továbbra is nagy mennyiségű olajat vásárolnak Törökországból, mit sem törődve annak az eredetei forrásával. A CREA és a CSD jelentése szerint 

2023 februárja és 2024 februárja között az uniós tagállamok 5,16 millió tonna kőolajterméket importáltak Törökországból, 3,1 milliárd euró értékben.

Ezen termékek nagy része három török kikötőből (Ceyhan, Marmara Ereğlisi és Mersin) érkezett, amelyek jelentős mértékben függnek az Oroszországból származó olajtól, miközben kevés finomítás történik itt.

Ebben az időszakban az EU Törökországból származó kőolajtermék-importja 107%-kal nőtt éves szinten. Ezzel párhuzamosan Törökország orosz olajimportja 2023-ban több mint kétszeresére, 17,6 milliárd euróra emelkedett, amivel becslések szerint 5,4 milliárd euró adóbevételt termelt a Oroszországnak. Mivel Törökország hazai olajtermék-fogyasztása alig nőtt, ezek a számok arra utalnak, hogy az importált orosz üzemanyag Nyugatra került továbbértékesítésre.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Intruder
2024. augusztus 02. 01:00
Nna, a morálbajnok nyugat. Szerintem készüljünk fel egy közeljövőbeni ukrán támadásra.
Silcon
2024. augusztus 01. 11:35
Képmutatás, EU a neved. Tessenek ügyesen a nyugat orra alá dörgölni, lehetőleg úgy, hogy a jónép is értesüljön róla.
pipa89
2024. augusztus 01. 10:54
Há, valamibűl meg kell éni nyugaton is, ugyebár! És oroszok nélkül nincs semmi! Német ipar, európai ipar biztosan nincs! Lehet telecsiripelni a FOS-t a valósággal!
2024. augusztus 01. 09:36 Szerkesztve
A szankciók csak a nyugati szindikátusoknak jók, akik ezen a címen, teljes blokkosodást kényszerítve csak a rövidtávot nézik és a rohadt sok hasznot... Miközben felhajtják az olcsó és jó minőségű kínai és orosz és indiai és török termékeket, ami után a blokkosodás csak egy álom, illetve csak egy nyugati Szovjetúnióval tartható fenn...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!