Újfajta szivárványkoalíció állhat össze a városházán

2024. szeptember 19. 05:32

Vészesen fogy Karácsony Gergely ideje, október elejéig meg kell kötnie azokat az alkukat, amelyek a főváros élén tartják. Az eddigiek alapján az látszik, hogy nem érdekelt az egyezkedési folyamat átláthatóságában, így továbbra is csak találgatni lehet, hogyan fogja működtetni Budapestet.

2024. szeptember 19. 05:32
HZ1_0882
Vizvári Soma

 

Nyitókép: MW / Havran Zoltán

A Demokratikus Koalíciót erősítő Déri Tibor lehet a megoldás Karácsony Gergely főpolgármester gondjaira a Fővárosi Közgyűlésben – ezt az információt kaptuk a baloldal belső ügyeire rálátó egyik forrásunktól. Értesülésünk szerint Újpest leköszönő polgármestere, aki a Momentumban kezdett politizálni, majd 2022-ben a Gyurcsány-párt felé fordult, újra politikai közösséget válthat. Forrásunk azt állítja, a június 9-ei önkormányzati választáson fővárosi közgyűlési mandátumot szerző Déri kiválhat a DK-ból, és a Párbeszédhez csatlakozhat. A főpolgármesterrel együtt négyfős csoport a DK-sokat kihagyva így elvileg együttműködhet a Magyar Kétfarkú Kutya Párt három, a Vitézy Dáviddal Budapestért – LMP-Zöldek szintén három, valamint a Tisza Párt tíz képviselőjével. Így Karácsony Gergely kényelmes többséget tudna szervezni maga mögé. Az október elsején felálló, a főpolgármesterrel együtt harminchárom fős közgyűlésben így Karácsony akár húsz képviselőre is számíthatna.

 

A főpolgármester már korábban egyértelművé tette: nem a nyilvánosság előtt szeretné lefolytatni a kasztingot”

Felmerül a kérdés, mi szüksége lehet Karácsonynak Dérire, ha nélküle is meghaladná az őt támogató képviselők száma a többséget jelentő tizenhetet. Egy lehetséges megoldásra Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég politikai elemzési igazgatója mutatott rá lapunknak: „Déri lehetne az az adu, akit ki lehet játszani, ha a két kis szereplő, a kutyák vagy Vitézy képviselői nem támogatnak valamit. Ha Déri stabilan a párbeszédesekkel szavazna, akkor elég lenne csak az egyik kép­viselői hármast meggyőzni, de mindennek feltétele lenne, hogy a Tisza is Karácsonyék mögött áll. A csiki-csuki helyzet eggyel több lapot ad Karácsony kezébe, így számára valóban logikus lenne bevenni Dérit.”

Hogy a hozzánk eljutó információ helytálló-e, nem tudhatjuk. Levélben kerestük meg Karácsony Gergelyt és Magyar Pétert, hogy megkérdezzük, mely képviselőkkel összefogva állítanának fel városvezető koalíciót. A főpolgármestertől lapzártánkig nem kaptunk választ, a Tisza pedig az árvízhelyzetre hivatkozva nem adott tájékoztatást.

VITÉZY Dávid
Vitézy Dávidot továbbra sem kérte fel Karácsony Gergely főpolgármester-helyettesnek. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Nem valószínű a lázadás

Kiszelly szerint a többiek is jól járnának a vázolt megoldással: Déri Karácsonyhoz hasonlóan lemoshatná magáról a kellemetlenné vált Gyurcsány-logót, az MKKP és az LMP lehetne egyszerre kint és bent, Magyar Péter pedig azt mondhatná, hogy sikerül a DK és a Fidesz nélkül működtetni Budapestet.
A politológus nem hiszi, hogy Magyar Péter tíz képviselővel kimaradhat a városvezetésből, hiszen ha miatta működésképtelen lesz a főváros, az könnyen ráéghet. „Neki most az a célja, hogy a 2026-os országgyűlési választásig megmutassa: a Tisza kormányzásra képes.” Hozzáteszi: Magyar bizonyos egyes döntéseit rögtön érthetővé teszi, hogy a Tisza már 2026-ra készül, például azt, hogy a pártelnök kijelentette, nem kérnek a fővárosi cégek vezetőségi helyeiből. „Az ilyen pozíciókkal csak a gond van, ha valakinek ennél nagyobb ambíciói vannak, például a kormányrúd megkaparintása. Képzeljük csak el, ha valahonnan nem viszik el a szemetet, vagy lerobban egy busz a következő két évben, rögtön előveszik a cég vezetőit a nyilvánosságban. Ha a szalagcímekben és a közösségi média posztjaiban Tisza párti politikusok neve szerepel, amikor valami nem jól működik a városban, az csökkenti Magyarék esélyeit a 2026-os választáson. Szóval Magyar Péter logikusan döntött úgy, hogy nem kérnek ezekből a pozíciókból” – fogalmaz Kiszelly. 

Vitézy Dávid indokolhatná azzal az együttműködést, hogy a várost működtetni kell, ő pedig elsősorban szakértő és nem politikus”

A politológus szerint Magyarnak volt még egy jó oka, éspedig az, hogy ezután is úgy akar előtérben maradni, mint pártja egyetlen arca. Kérdésünkre, hogy lehet-e zúgolódás a döntés miatt a pártban, hiszen a tagság bizonyára minél több jól fizető pozícióhoz szeretne jutni, Kiszelly úgy vélekedik: nem valószínű, hogy lázadás törne ki a pártban, mert mindenki a 2026 utáni kárpótlásra gondol.

Lesz-e Vitézy főpolgármester-helyettes?

Egy ideje tartja magát a pletyka, hogy Karácsony Gergely esetleg korábbi ellenfelét, Vitézy Dávidot kéri fel főpolgármester-helyettesnek. A DK többször nyilvánvalóvá tette, hogy nem támogatná Vitézyt. Gyurcsány Ferenc a párt álláspontját néhány napja a Spirit FM-en személyesen is megerősítette. „Hogyan változhatott volna meg a kampány óta az álláspontunk? A Demokratikus Koa­líció minden lényeges kérdésben tíz éve ugyanazt mondja. Lehetséges, hogy azt mondtuk a kampányban, Vitézy a Fidesz szekértolója, most meg megszavazom főpolgármester-helyettesnek? Hogyan lehetséges ez?”

SZENTKIRÁLYI Alexandra
Szentkirályi Alexandra arra kérte Vitézy Dávidot, hogy ne menjen bele egy esetleges Karácsony–Magyar-paktumba. Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Ha azonban alakulóban van a Gyurcsány-mentes népfront a Fővárosi Közgyűlésben, a DK vezérének a tiltakozása kevés lesz, hogy megakadályozza Vitézy kinevezését.

Levélben kerestük Vitézy Dávidot, hogy megtudjuk, felkérte-e Karácsony Gergely, és arra is rákérdeztünk, kikkel lenne együtt szívesen egy várost irányító koalícióban, és főpolgármester-helyettesként hogyan valósítaná meg a kampányban meghirdetett programját, mely pontokról mondana le, és melyekhez ragaszkodna a végsőkig. „A két héttel ezelőtti Magyar Hang-interjúm óta semmi nem változott, ahol hosszabban válaszoltam ez ügyben. Az első kérdésre tehát a válasz: nem. A többi kérdés ezért nem releváns” – írta Vitézy válasz­levelében.

Déri Tibor Karácsony Gergelyhez hasonlóan lemoshatná magáról a kellemetlenné vált Gyurcsány-logót”

Az említett interjúban Vitézyt arról kérdezték, szerinte hogyan lesz együttműködés a sok frakció között. „Ha az óbaloldali világ leváltásában van partnerség, akkor szerintem sok más ügyben is előre lehet lépni. Illetve lesznek elemek a programomból, amelyek kapcsán szintén nem tudok hátrálni. Ilyen a BKK-rendészet felállítása. A szociális ellátórendszernek segítenie kell a hajléktalanokat, de nem lehet minden utast a járatokra nem illő állapotok elviselésére kényszeríteni. Igaz, tegyük hozzá, hogy a BKK sokkal jobb állapotban van, mint a MÁV” – válaszolta. Az interjúban Vitézy azt is állította, nem merült föl, hogy főpolgármester-helyettes lesz, és bár nem zárkózott el egyértelműen a lehetőségtől, úgy fogalmazott: „nem pozícióért kritizálok vagy mondom el a gondolataimat. Kicsit fura helyzetben vagyok, mert bár a főpolgármester megnyerte a választást, úgy viselkedik, mintha elvesztette volna. Karácsony Gergely dolga lenne az, hogy ezekre a kérdésekre válaszoljon, akár a többség, akár a városvezetés összeállítása kapcsán.”

Utóbbival csak egyetérteni tudunk, ezért is érdeklődtünk Karácsony Gergelynél. Azon, hogy nem kaptunk választ, nem lepődtünk meg, hiszen a főpolgármester már korábban egyértelművé tette: nem a nyilvánosság előtt szeretné lefolytatni a kasztingot.

HZ1_5500
A még DK-s Déri Tibor lehet a megoldás Karácsony Gergely gondjaira a Fővárosi Közgyűlésben. Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Ki kivel és kivel nem?

karacsony gergely-09-BS
Fotó: Bánkúti Sándor

„A fideszesek szavazatának köszönhetően jutottál el oda, ahova. És ők, mi a változásra szavaztunk, Karácsony és Gyurcsány ellen. Ne áruld el a Fidesz szavazóit, ne áruld el a budapestieket, ne menj bele a Karácsony–Magyar Péter-paktumba!” – szólította föl Vitézy Dávidot Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi vezetője egy videóban, amelyet nagyjából egy hete töltött fel a közösségi oldalára.

A két politikus között később csörte alakult ki: Vitézy reakciójában megköszönte a változásra voksoló Fidesz-választók és a 150 ezer ellenzéki szavazó támogatását a főpolgármester-választáson. Majd leszögezte, minden őt támogató budapesti biztos lehet abban, hogy azt fogja a Fővárosi Közgyűlésben képviselni, amit ígért. Hozzátette, Karácsony júliusban, a győzelme jogerőssé válása után egyből azt mondta, minden új budapesti frakcióval leül egyeztetni, de hiába telt el azóta két hónap, őket nem kereste. „Ezek szerint titeket igen – mit tudsz, mire utalsz, mi készül? Veletek vagy a kormánnyal egyeztetett a városháza vezetése?” – szegezte a kérdést Szentkirályi Alexandrának. Egyben megkérte őt a helyzet tisztázására, „különösképp azon sajtóhírek fényében, amelyek szerint mostanában sűrűn keresi a kormányzattal az új párbeszéd, akár a háttéralku lehetőségét a főpolgármester”.

Szentkirályi Alexandra hozzászólásában Vitézy posztja alatt úgy reagált, hogy ha valamit tisztázni kell, az az, hogy Vitézy Dávid hányszor találkozott a nyáron Magyar Péterrel. „Miről alkudoztatok titokban, és miért azt sugallja a posztjában, hogy csak téged akar saját főpolgármester-helyettesének, annak érdekében, hogy Karácsonyt hatalmon tartsátok? Ami viszont már tisztázódott, hogy a Fidesz-szavazók nem erre szavaztak június 9-én” – írta.

Vitézy erre visszakérdezett, ha Szentkirályi szerint ő Karácsony hatalmon tartásán dolgozik, „akkor végül is aki a javamra visszalépett, az is ezen dolgozott vajon?”. Majd így folytatta: „Ha Magyar Péterhez kérdésed van, szerintem beszéljetek, a nyilvános információk szerint előbb kért tőled találkozót a nyáron, mint hogy velem bármiről is beszélt volna valaha. Azt, hogy mi miről beszéltünk, leírtam itt, nyilvánosan.”

A szócsatával kapcsolatban megkérdeztük Kiszelly Zoltánt, jogosnak tartja-e Szentkirályi azon állítását, miszerint Vitézy árulást követne el, ha szerepvállalásával szentesítene egy Karácsony–Magyar-paktumot. A politológus úgy vélekedik, Vitézynek nyilvánvalóan szem előtt kell tartania, kik szavaztak rá, de azt könnyen meg tudná magyarázni, miért vállal szerepet a városvezetésben. „Például azzal indokolhatná meg, hogy a várost működtetni kell, ő pedig elsősorban szakértő és nem politikus” – mondja. Kiszelly azonban arra is rámutat, Vitézynek csak akkor érné meg mindezt vállalni, ha anyagi és politikai garanciákat kapna arra, hogy megvalósíthat valamit a programjából, „csak úgy a semmire nem fogja a nevét és az arcát adni ehhez, azzal nagy hibát követne el”.

***

KARÁCSONY Gergely; TÜTTŐ Kata; BOLLA Tibor
A városvezetés kezdi észlelni a közbiztonsági problémákat a BKK járatain. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Eseti razziákkal váltaná ki Karácsony a BKK-rendészetet?
Vitézy Dávid egyik fő kampányígéretével, a BKK-rendészet bevezetésével kapcsolatban nem érkeztek biztató hírek mostanság. Karácsony Gergely láthatóan észleli a közbiztonsági problémákat a BKK járatain, ezért a napokban a közösségi médiában büszkélkedett azzal, hogy egy összehangolt fővárosi járatellenőrzési akcióban a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a Budapesti Közlekedési Zrt. és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelten ellenőrizte a 4-es és a 6-os villamos teljes vonalát, megállóit és környezetét.

„Főpolgármester úr, örülök, hogy kezded felismerni a probléma létezését és súlyát, a kampányban még tagadtad, és elküldtél a fenébe – reagált a közösségi oldalán Vitézy Dávid Karácsony Gergely bejegyzésére. – Azonban azt javaslom továbbra is, hogy eseti, külön Facebook-posztot érdemlő razziák helyett az önkormányzati rendészeten belül hozzuk létre az év minden napján 24 órában működő, nem korlátozott jogkörű, magán-biztonságiőrökből, hanem hatósági személyekből álló BKK-rendészetet, amely gyorsan segítségére tud sietni az utasoknak és a járművezetőknek, amikor és ahol kell. Az első érdemi közgyűlésre hozom a javaslatot, bízom benne, hogy támogatni fogod az általad vezetett DK–MSZP-lista képviselőivel közösen.”

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horst_Tappert
2024. szeptember 19. 11:25
"Karácsony Gergelyhez hasonlóan lemoshatná magáról a kellemetlenné vált Gyurcsány-logót" Kunhalmival meg a Klárával pózoltál egy plakáton, Geri... akkor nem volt kellemetlen a logó? Amúgy jó a műsor, várom az előrehozott választást.
nempolitizalok-0
2024. szeptember 19. 09:32
Szerintem Selyemmajom logója legalább akkora ciki lesz Karácsonynak mint Gyurcsányé.
zakar zoltán béla
2024. szeptember 19. 09:28
Minta hinta
OrangeOrder
2024. szeptember 19. 09:02
Ez a Déri egy mekkora féreg, te.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!