Biztató fejlemények a Felvidéken

2024. szeptember 18. 22:59

Kedvező fordulatok játszódtak le a szlovákiai magyarság körében: egyre több magyar család választ magyar oktatási intézményt, sőt a szlovákok körében is emelkedett a magyar óvodák, iskolák népszerűsége. Kihívás, megoldandó feladat azonban még bőven van.

2024. szeptember 18. 22:59
NAGY János; CSÁKY Csongor
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

 

Magyar elsős kisdiákokat köszönt a Rákóczi Szövetség. Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár és a szövetség elnöke, Csáky Csongor. Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Ha a nemzetpolitika témájában előkerül a magyar iskolák helyzetének kérdése, elsősorban a diákok száma, vegyes képet látunk. Éppen ezért izgalmas az az elemzés, amit a Vektor Társadalomkutató Egyesület publikál közösségimédia-felületén, s amely jelentős részben szembemegy a negatív hírözönnel.

Olyan alapvetően izgalmas adatokkal például, hogy bár csökkent a magyar tannyelvű általános iskolába járó gyerekek létszáma, jóval kisebb arányban, mint a magyarság száma az országon belül a 2010–2011-es és a 2023–2024-es időszakban. A 31 ezer magyar tanulóból 29 ezren maradtak, a visszaesés 5 százalékos. Ennél nagyobb mértékben, 11 százalékkal csökkent a magyar származású kisiskolások száma, a magyarság lélekszáma pedig 9-10 százalékkal lett kisebb.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!