Kapuzárási pánik

2024. szeptember 18. 22:59

Visszaállított határellenőrzés, renitens tagországok, bizalmatlanság és bizonytalanság – Németországgal az élen számolják fel a szabad mozgás térségét az Európai Unióban.

2024. szeptember 18. 22:59
null
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitóképen: Magyar kerítés, az Európai Unió külső határa Szerbia felé. Fotó: AFP / Oliver Bunic  

Németország múlt kedden jelentette be, hogy szeptember 16-án legalább hat hónapra minden szárazföldi határán visszaállítja az ellenőrzést, tekintet nélkül a schengeni megállapodásra. Habár a határellenőrzés visszaállítása hivatalosan ideiglenes, sokan attól tartanak, hogy a döntés újabb szöget ver a schengeni megállapodás koporsójába.

A személyek szabad mozgása

Az Európai Unió négy alapszabadsága az áruk, a szolgáltatások, a személyek és a tőke szabad áramlása, ezek közül a személyek szabad mozgását garantálja a schengeni egyezmény. Az 1985. június 14-én aláírt megállapodásban arról döntött az Európai Gazdasági Közösség öt tagja – Belgium, Hollandia, Luxemburg, Franciaország és a Német Szövetségi Köztársaság –, hogy közös határaikon fokozatosan megszüntetik az ellenőrzést. Jelenleg huszon­három uniós ország mellett Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein tagja az övezetnek.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2024. szeptember 19. 05:52
Kapuzárás?! -késő bánat, ebgondolat... Németország már soha nem lesz tiszta, európai jellege folyamatosan gyengül, majd végleg felszámolódik! A zsidó Merkel jó munkát végzett..! Igazi német hóhérnak bizonyult..!
Nasi12
2024. szeptember 18. 23:04
Csak mert nehogy az Afd nyerjen Brandenburgban is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!