Jön a NATO csúcstalálkozója, ez lesz terítéken

2024. július 08. 08:19

A NATO vezetői kedden háromnapos konferenciára érkeznek Washingtonba. Ukrajna várhatóan újabb védelmi rendszerek ígéretével távozhat a csúcstalálkozóról.

2024. július 08. 08:19

Nyitókép: Omar Havana/Getty Images

 

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagjai Washingtonban gyűlnek össze a héten, hogy egyeztessenek Ukrajna és a szövetség jövőjéről – írja az Euractiv. Abban egyetértés van az országok között, hogy támogatni kell Kijevet, azonban ennek a támogatásnak a mértéke és mibenléte vitákat okoz. Mindeközben az oroszok határozottan haladnak előre a fronton. 

Két olyan pont van, amiben a szövetség láthatóan nem fog engedni:

 amíg tart a háború, addig nincs ukrán NATO tagság, és nem küldenek nyugati katonákat az országba. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mit kap Ukrajna?

A NATO-csúcstalálkozót vezető országok a héten megállapodtak abban, hogy jövőre is 40 milliárd euró értékű katonai segélyt nyújtanak Ukrajnának – tudta meg az Euractiv. Az eredeti Stoltenberg-javaslattal ellentétben a pénzt nem több évre, hanem csak egy évre ígérik. Ezt követően a NATO évente felülvizsgálja majd ezt az összeget. 

Kijev várhatóan további légvédelmi rendszereket fog kapni a gyakori rakéta- és dróntámadások ellen.

Ez lehet a csúcstalálkozó „legkonkrétabb és legpozitívabb eredménye” Ukrajna számára – mondta több NATO-diplomata az Euractivnak.

A hadiipar megerősítése

A NATO vezetői emellett a tervek szerint kiadják az első védelmi ipari ígéretet, amelynek célja, hogy a tagok megerősítsék a hazai fegyvergyártást – tudta meg az Euractiv. 

A nyugati országoknak az elmúlt két évben igyekeztek feltölteni a hidegháború óta jelentősen megcsappant készleteiket, és ezzel párhuzamosan versenyt futottak, hogy Ukrajnát is ellássák fegyverrel. 

Ezt is ajánljuk a témában

A két százalék

A NATO egy évtizeddel ezelőtt azt tűzte ki célként, hogy tagjai védelmi kiadásokra költsék a GDP 2 százalékát. Idén a tagországok kétharmada elérheti ezt a célt. 

Az élen a balti államok és Lengyelország áll, utóbbi valószínűleg hamarosan eléri a 4 százalékot. 

Még az európai nagyhatalmak, Németország és Franciaország is, amelyek sokáig vonakodtak elkötelezni magukat a cél elérése mellett, várhatóan ebben az évben elérik a 2 százalékot. Kanada, Olaszország és Spanyolország azonban még mindig keveset költ a védelmi iparára.

A csúcstalálkozóra árnyékot vet a közelgő amerikai elnökválasztás is, hiszen amennyiben Donald Trump lesz az új elnök várhatóan a békét fogja sürgetni és nem pedig Ukrajna további támogatását. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
erdeymarton89
2024. július 08. 09:56
Miért nem a háború abbahagyására koncentrálnak ..miért verik még jobban hitelbe az ukikat .Elhúzzák a háborút.
connorj
2024. július 08. 08:50
pin.it/1ePEIzTP2
connorj
2024. július 08. 08:46
pin.it/7cTp6kP0I
connorj
2024. július 08. 08:43
pin.it/77hGy1qDT
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!