Huszonnégy F–16-os vadászgépet ígért a kijevi vezetésnek ez az ország

2024. július 07. 22:20

A kormányváltás után minden marad a régiben.

2024. július 07. 22:20
NATO air force maneuver "Tiger Meet"

Nyitókép: Marcus Brandt/DPA/AFP

Caspar Veldkamp, Hollandia új külügyminisztere F-16-os harci repülők „haladéktalan” szállítását ígérte vasárnap Ruben Brekelmans védelmi miniszter társaságában Ukrajnában tett látogatása során – közölte az MTI.

Mivel megkaptuk a jóváhagyást az első F-16-osok szállítására, ezeket haladéktalanul le is szállítjuk” –hangsúlyozta Veldkamp.

Hollandia összesen 24 gépet ígért a kijevi vezetésnek.

Veldkamp nem ismertette a szállítások ütemezését.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AFP francia hírügynökségnek adott egyik májusi interjújában arról beszélt, hogy Ukrajnának mintegy 130 darabra lenne szüksége a harci repülőkből, hogy egyensúlyt tudjon teremteni az orosz légierővel. Nyugati országok eddig azonban száznál kevesebb gépet ígértek.

Veldkamp és Brekelmans Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott megbeszélése alkalmával megerősítette, hogy Ukrajna egy további Patriot légvédelmi rendszert kap Hollandiától - közölte az UNIAN ukrán hírügynökség. A felajánlást még az előző holland kormány tette júniusban, de az átadás pontos idejét ezúttal sem említették.

A kijevi vezetés jelenleg öt Patriot-rendszerrel rendelkezik.

A holland miniszterek, akiket Zelenszkij is fogadott, hangsúlyozták, hogy hazájuk a kormányváltást követően is folytatni fogja Ukrajna „sziklaszilárd” – politikai, katonai, pénzügyi és erkölcsi – támogatását.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 448 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. július 08. 07:54
Ha mahd egyszer abbahagyják, valaki majd kiszámolja, hogy hány km2 meghódított területért mennyi emberéletet, pénzt és fegyvert kellett áldozni. Ha pedig Ukrajna majd 20 év múlva sem lesz EU tag és a határok is csak minimálisan változnak és még Oroszország sem gyengül meg, akkor tudni fogják, hogy a semmiért illetve hadiipari extraprofitokért történt az egész. Közben pedig tessék a jobboldaltól rettegni.
agglomeracioskarrieristaadocsalopolgar
2024. július 08. 06:57
Igérettel tele a padlás :D
2024. július 08. 05:43 Szerkesztve
Ez kurvára kevés. Én 5 millió F-16-ost adnék nekik, hogy minden héztartásban legyen egy, hogy a háború végeztével a szénceruzával megrajzolt szemöldökű mackónadrágos asszonyaik tudjasnak az USA-ba menni bevásárolni. (gimnasztyorkában még szebbek is lennének))
kastellorizo
2024. július 08. 05:33
Nem fog 130 f-16-os egyensulyt teremteni az orosz légierővel, ez egy ostobaság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!