Összekapott Zelenszkij a lengyel külügyminiszterrel

2024. szeptember 18. 20:10

A volhíniai népírtás elbagatelizálása már Radoslaw Sikorskinak is sok volt.

2024. szeptember 18. 20:10

Nyitókép: X

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök heves szóváltásba keveredett Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszterrel, Sikorski legutóbbi kijevi látogatása során az Onet lengyel hírportál szerint.

A beszélgetés résztvevői szerint a légkör Zelenszkij és Sikorski között rendkívül feszült volt, sőt veszekedésnek is nevezhető.

Az Onet forrásai szerint a lengyel tisztviselőket minimum meglepte, amilyen hangnemben Zelenszkij megpróbált a lengyel külügyminiszterrel beszélni. Zelenszkij a találkozó kezdetén azonnal azzal vádolta Lengyelországot, hogy nem támogatja Ukrajnát az uniós csatlakozási tárgyalásokon. Sikorski erre azt válaszolta, hogy Lengyelországnak egy évtizedbe telt, mire csatlakozott az EU-hoz, és a Zelenszkij hivatala által javasolt határidő irreális.

Az ukrán elnök ezután kijelentette, hogy Varsónak több katonai felszerelést kellene biztosítania Ukrajnának, valamint rakétákat és drónokat kellene lelőnie Ukrajna felett. Sikorski erre a követelésre azt válaszolta, hogy ez a NATO döntése nélkül lehetetlen.

Zelenszkij azzal is vádolta Lengyelországot, hogy belpolitikai okokból felfújja a volhíniai népírtás kérdését, továbbá azt mondta, hogy ezt a témát nem lenne szabad felhozni a két ország közötti kapcsolatokban.

Sikorksi erre arra szólította fel Zelesznkijt, hogy Ukrajna exhumálja az áldozatokat a méltó újratemetés érdekében. 

„Egy bizonyos ponton olyan rossz volt a hangulat, hogy akár veszekedésnek is nevezhetnénk.

A litván delegáció meg sem próbálta támogatni a lengyel minisztert”

– jegyzi meg a cikk. A találkozón jelen volt Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter is.

Sikorski nemrégiben „keményebb intézkedésekkel” fenyegette meg Ukrajnát, ha nem „talál megoldást” a volhíniai népírtás kérdésében. Emellett az Európában élő ukránoknak nyújtott kifizetések felfüggesztésére szólított fel, hogy ösztönözze őket a hazatérésre, hogy Ukrajnában harcoljanak.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Doki53
2024. szeptember 19. 09:33
Apa, kezdődik!
Ugye most csak viccelsz
2024. szeptember 18. 23:17
Szépen alakul ez a románc :)))
lofejazagyban-2
2024. szeptember 18. 23:04
ezután behivatta Sikorskyit a tartótisztje a State Departmentbe
billysparks
2024. szeptember 18. 21:41
- Lemészároltatok százezer lengyelt! -Ugyan már Siki. ne lovagoljunk már azon, hogy ki ölt meg kit... -De bazmeg! Százezer lengyelt öltetek meg. - Most komolyan erről fogunk vitázni? Azt hittem azért jöttél, hogy adj nekünk fegyvert, F-16-ost, zsoldosokat rogyásig.. -Addig nem adunk semmit, amíg azt nem mondod, hogy bocs bazmeg! -Siki! neked is van főnököd, nekem is van főnököm. Ráadásul ugyanaz az ember. Akkor ne kezdjünk már el azon vitatkozni, hogy megmurdelt százezer tetves lengyel. Most nem erről van szó. -De erről vanszó, bazmeg! nekem valahogy el kell otthon mondanom a választóknak, hogy miért támogatlak titeket! - Választók...piha. Most komolyan Siki, ki nem szarja le a választókat? Te tényleg ennyire amatőr vagy? Miért nem tiltod be a választásokat és a probléma megoldva. Tudod Siki, én kellenék oda Lengyelországba, meg lenne oldva minden probléma. stb,stb,stb....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!