Madárrajt üldöztek a NATO vadászgépei Lettországban

2024. szeptember 18. 22:04

Valószínűleg vándormadarak borzolták fel a kedélyeket a balti államban.

2024. szeptember 18. 22:04

Nyitókép: SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Kedd reggel egy azonosítatlan repülő tárgyat észlelt a lett határ közelében az ország fegyveres erejének légiereje – közölte a lett védelmi minisztérium. Az eset további részletei azonban legfeljebb az ornitológusok számára tartogatott érdekességet – írta Lettország közszolgálati műsorszolgáltatója.

A minisztérium szerint a repülő tárgyat a lett-fehérorosz határ közelében észlelték. A Lielvarde katonai bázisról a NATO légi rendfenntartó missziójának vadászrepülőgépei felszálltak a terület átvizsgálására, de nem találtak gyanús tárgyakat a lett légtérben, és visszatértek a bázisra.

Később, kedden a „tárgyat” egy madárrajként azonosították – ez nem szokatlan dolog az évnek ebben az időszakában, különösen, hogy a vándormadarak nagy számban repülnek délre a télre. A galibát okozó pontos fajt azonban nem tudták meghatározni.

A portál szerint az incidens azonban más szempontból hasznosnak bizonyult, például demonstrálta, hogy a NATO vadászgépei milyen gyorsan képesek elérni a határövezetet.

A védelmi minisztérium és a belügyminisztérium pedig felhívta a lakosok figyelmét, ha a lett határvidéken lévő gyanús tárgyakat látnak vagy tevékenységeket észlelnek, azt azonnal jelentsék a segélyhívó telefonszámon.

***

 

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajnóczi Kristóf
2024. szeptember 19. 12:54
Nem az van, hogy minket ugráltatnak, mert mi biztosítjuk a légterük védelmét?
Ízirájder
2024. szeptember 19. 09:14
Idomított putyinista kémkacsák voltak.... :)
békalepcse2.0
2024. szeptember 19. 08:50
Vannak már tökéletesen madárnak kinéző drónok is! Pont úgy repülnek mint a madarak szárnyakkal és a terhelhetősegük is nagyobb mint a négy rotoros valtozatnak.
papamaci57
2024. szeptember 19. 08:46
Lett hadsereg = Mókus örs
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!