A NATO elbizonytalanodott Ukrajna tagságával kapcsolatban, már az ország léte a kérdés

2024. július 08. 07:49

Jens Stoltenberg főtitkár egyre óvatosabb megjegyzéseket tesz.

2024. július 08. 07:49

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán 

Ukrajna NATO-tagságát nagyon súlyos kérdésnek nevezte a védelmi szövetség főtitkára az amerikai CBS News televíziónak adott, vasárnap sugárzott interjúban. Jens Stoltenberg arra a kérdésre válaszolva, hogy korábban miért említett 10 éves időtávot Ukrajna taggá válására, kifejtette, „senki nem beszélt pontosan 10 évről”, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Ukrajna háborúban áll. Úgy vélekedett: 

most a legfontosabb az országnak nyújtott támogatás növelése annak érdekében, hogy Ukrajna fennmaradhasson, 

amit bármilyen jövőbeli tagság előfeltételének nevezett.   

Az észak-atlanti szervezet főtitkára a Joe Biden elnökjelöltségéről és alkalmasságáról az Egyesült Államokban kibontakozott politikai vitával kapcsolatban lényegesnek minősítette, hogy a NATO kimaradjon belpolitikai vitákból, amiknek nem válhat részévé. Megállapította, hogy 

a védelmi szövetségnek a közösen meghozott döntések számítanak, mint a védelmi kiadások növelése, 

ami sok éve fontos kérdés az Egyesült Államokban, több elnök alatt is.   

Jens Stoltenberg rámutatott arra is, hogy idén már 23 tagállam védelmi kiadásai haladják meg a 10 éve kitűzött célt, a GDP 2 százalékát. Orbán Viktor magyar miniszterelnök oroszországi látogatásával kapcsolatban – kérdésre válaszolva – kijelentette, hogy a különböző NATO-tagok eltérő módon tartják a kapcsolatot Moszkvával. 

Hangsúlyozta: Orbán Viktor is világossá tette, hogy nem az észak-atlanti szervezet nevében látogatott Oroszországba,

 az utazás pedig nem változtat a védelmi szövetség közösen hozott döntésein.   

Megállapította, hogy mindenki békét szeretne, de úgy vélekedett: 

a békéhez vezető egyetlen út „meggyőzni Putyin orosz elnököt arról, hogy a hadszíntéren nem győzhet, hanem le kell ülnie és el kell fogadnia egy olyan megoldást, amelyben Ukrajna szuverén és független országként létezik tovább Európában”.

 A meggyőzés egyetlen módjának Ukrajna további katonai támogatását nevezte Jens Stoltenberg.   

A főtitkár a 75. évfordulós NATO-csúcstalálkozó kiemelt témái között említette Ukrajna mellett a védelmi kiadások növelésének kérdését, valamint a Kína jelentette kihívást. Az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságáról szóló megbeszélésekre Ausztrália, Új-Zéland, Japán és Dél-Korea vezetői is csatlakoznak a NATO-csúcstalálkozó résztvevőihez.

(MTI)

 

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
merehov
2024. július 08. 12:47
„meggyőzni Putyin orosz elnököt arról, hogy a hadszíntéren nem győzhet, hanem le kell ülnie és el kell fogadnia egy olyan megoldást, amelyben Ukrajna szuverén és független országként létezik tovább Európában”. Erről nem kell meggyőzni. Putyinnak is ez a célja, hogy Ukrajna legyen független és semleges. De ezt az egész NATO-val a háta mögött nehéz lesz elhinnie, miközben azok fegyverei Oroszországot támadják, katonái pedig a NATO-határain kívül Ukrajnában állomásoznak.
masikhozzaszolo
2024. július 08. 10:07
Elírás. Ukrajna győzni fog, megmondta az Unió, a NATO, Anglia, Macron, Scholz, Melóni, Rutte, Biden. A kérdés, kell e NATO, ha nincs Oroszország? Hacsak nem azért, hogy elfoglalják Magyarországot. Persze ukrán proxival.
kepiblanc
2024. július 08. 09:35 Szerkesztve
"SztáIin is hatalmas területeket nyert a hadszíntéren, majd 1990 után a ruszkik bukták mindet, még a magyarok is visszanyerték szabadságukat" Csak sajnos mégsem, ugyanis egy orosz tábornokot betonoztak be itt a hatalomba, akit ki kell és ki is fogunk robbantani a helyről, ezen dolgozik a világ. Nem magyar ellenes senki, az orosz csótány diktátorokat orbánt azért támadja mindenki, mert orosz érdekeket képvisel, szabotál és felforgat és putin nevében probál diktálni az EU-ban és a NATO-ban, aki nem táncol ugy, ahogy moszkva fütyül. //---------------------------// Podcast //---------------------------// Pintér Sándor és a szépségkirálynő halála. Mi történt Molnár Csillával?! tiktok.com/@andras.kiraly/video/7385891766072872224
2024. július 08. 09:11 Szerkesztve
"a békéhez vezető egyetlen út „meggyőzni Putyin orosz elnököt arról, hogy a hadszíntéren nem győzhet" Putyin már hatalmas területet nyert a hadszíntéren, nektek kéne meggyőződnötök arról hogy azt már nem nyerhetitek vissza..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!