Aggódik az osztrák lap: Schengen haldoklik, egész Európa csődöt mondhat

2024. szeptember 15. 13:47

A lap külpolitikai szerkesztője szerint a német döntés miatt súlyosan sérülnek a szabadságjogok.

2024. szeptember 15. 13:47

Nyitókép illusztráció. Fotó: HARALD TITTEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

„Lassan haldoklik a Schengeni Egyezmény, pedig az akkori luxemburgi külügyminiszter már a 2015-ös menekültválság során felhívta a figyelmet: 

ha kudarcot vall a megállapodás, akkor Európa mond csődöt” 

Annál is inkább, mert lehetetlenné válik az áruk, szolgáltatások és személyek szabad áramlása. A négy szabadságjog közül csupán a tőke mozgása nem ütközik akadályba” – jelezte a Die Presse hasábjain Wolfgang Böhm külpolitikai szakértő.

Emlékzetett arra, hogy 

Németország hétfőtől lezárja a határait, ez a döntés pedig érinti az utazókat, az ingázókat és a kereskedelmet egyaránt. 

A német Kereskedelmi Szövetség már most tiltakozik, mert torlódásokra és hosszas várakozásra számít a határokon.

A piac látja kárát a kormányok bizalmatlanságának

Böhm elemzésében ugyanakkor arra is rámutott, hogy nem egyedi lépésről van szó: az utóbbi 9 évben egyre több ország zárkózik be. A németek a döntést azzal indokolják, hogy sokan kérnek menedékjogot, amely biztonsági kérdéseket vet fel. Emellett bejátszik az „idegenellenes” AfD sikere a türingiai és a szászországi választáson. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Die Presse cikkében idézte a gazdaságkutatással foglalkozó müncheni Ifo Intézet 8 évvel ezelőtti számítását is, mely szerint ha minden ország visszatér a Schengen előtti rendszerhez, az akár évi 85 milliárd euróval is visszavetheti Európában a gazdasági teljesítményt. 

Csakhogy a kormányok nem bíznak egymásban, ezért kölcsönösen lehúzzák a rolót. Az sem számít, hogy ennek az egységes piac látja kárát”

 – vélekedett a szerző.

Wolfgang Böhm szerint az, hogy a tagországok mennyire gyanakodva tekintenek egymásra, főként akkor látszik, mikor közösen kellene megoldani a migrációs problémát. Felidézte, hogy nemrégiben ugyan megreformálták a menekültpolitikát, de egyre több állam mondja azt fel.

Magyarország és Szlovákia után immár idetartozik Hollandia is.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sigmazon
2024. szeptember 17. 11:48
Ellenőrzés visszavezetése minden határra azonnal, VÁM visszaállítása és másnap újra tudnánk használni saját autópályáinkat, nem lenne tele külföldiekkel éjjel-nappal!!
elfújta az ellenszél
2024. szeptember 16. 11:50
Magyarország a hibás, a végére csak kibújt a szeg a zsákból. Mert nyilván attól omlik össze a schengeni rendszer, ha egy ország meg akarja védeni a külső határokat a szerződéses kötelezettsége szerint. Baromok írják ezeket a cikkeket tinóknak?
polárüveg
2024. szeptember 16. 10:36
Böhm úr fordítva ül a lovon, és csodálkozik, hogy milyen érdekes dolog néz rá a lótól. Helytelen helyezkedés: helytelen meglátás: helytelen cselekvés.
Vasalo
2024. szeptember 16. 08:15
Érdekes a legkisebb aggodásrol ssem sámoltak be a hegyeshalmi határon , ahol ugye a sogorék már lassan egy évtizede zaklatják az europai polgárokat. 😈👿😈👿
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!