„Viszlát, Schengen!“ – nem bír Németország a migránsokkal: visszaállítják a teljes határellenőrzést

2024. szeptember 10. 06:59

Mutatjuk a részleteket!

2024. szeptember 10. 06:59
German government coalition agrees on security package

Nyitókép: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Németország minden határon ellenőrzést vezet be és azon dolgozik, hogy megtagadhassa a migránsok belépését – szúrta ki az Euractiv. A fokozódó politikai nyomásra reagálva Nancy Faeser német belügyminiszter ugyanis bejelentette, hogy 2024. szeptember 16-i kezdettel minden határátkelőnél bevezetik a határellenőrzéseket, és kidolgoznak egy modellt az „illegális migránsok belépésének megtagadására”.

Nem bír a migránsokkal Németország

A illegális határátlépések számának növekedése nyomán Németország tavaly kezdett rendkívüli ellenőrzésekbe a Lengyelországgal, Csehországgal, Svájccal és Ausztriával közös szárazföldi határain. A labdarúgó Európa-bajnokság, valamint az olimpia és a paralimpia idején ugyancsak ideiglenes ellenőrzéseket vezettek be.

Szeptember 16-tól kezdve azonban Németország összes szárazföldi határára kiterjeszti majd a határellenőrzéseket. És bár az EU schengeni övezeti szabályai általában tiltják a határellenőrzést, a tagállamok kérhetnek kivételt az Európai Bizottságtól.

Faeser: Tovább akarjuk csökkenteni az illegális migrációt.

„Tovább akarjuk csökkenteni az illegális migrációt. Ennek érdekében teszünk most olyan lépéseket, amelyek túlmutatnak a jelenleg érvényben lévő intézkedéseken” – nyilatkozta Faeser (SPD) hétfőn Berlinben. A politikus hangsúlyozta, hogy amíg az új Közös Európai Menekültügyi Rendszer nem biztosítja az EU külső határainak erőteljes védelmét, addig 

meg kell erősítenünk az ellenőrzést nemzeti határainkon”.

Faeser hozzátette azt is, hogy a döntésnek szerintük a szomszédos országokra és a határ menti ingázókra gyakorolt hatása minimális lesz, ahogy azt a nyári sportesemények alatti ellenőrzések is bizonyították. A miniszter továbbe megerősítette, hogy tárcája egy olyan modell kidolgozásába kezdett, amely az európai joggal összhangban tagadhatja meg az illegális migránsok belépését Németországba.

Interior Minister Faeser on border controls
Nancy Faeser (SPD). Forrás: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Nem örül mindenki a döntésnek

A német Zöldek, akik ugyancsak a jelenlegi német kormánykoalíció tagjai, korábban arra figyelmeztettek, hogy az ellenőrzések visszaállítása lehetetlenné tenné annak felügyeletét, melyik uniós országé a felelősség a migránsok adatainak ellenőrzése, valamint beléptetése kapcsán, amit azonban az uniós jog előír.

A CDU azt javasolta, hogy Németország hirdessen szükségállapotot az Európai Unió működéséről szóló szerződés 72. cikke alapján, amely lehetővé teszi rendkívüli intézkedések bevezetését a közrend fenntartása érdekében. Az Európai Bíróság azonban korábban már többször is elutasította, hogy ilyen intézkedéseket alkalmazzanak.

Faeser szerint a modell részleteit a napokban ismertetik majd, miután az ellenzékkel is megvitatták azokat.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 281 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stingary76
2024. szeptember 12. 22:23
Nahát, hová lett a Willkommenskultur, meg a Refugees Wellcome vonulásos menetek?
Palmimi85
2024. szeptember 11. 12:01
Én azon vagyok, hogy az Európai Bíróságot kéne beszüntetni, mert minden EZ-s állam alkotmányával szembe megy és megsemmisíteni minden eddigi döntését. És akkor végra BÉKE lehetne és Ukrajna von der Liar és az össze EU vezető jelmezét viselő rohadék amerikai ügynök mehetne a levesbe vagy Ámerikába - a brézongorista társaságában - vagy ahova akarnak. majd a Hamis Canalas (Camela Haris) és hugyosjózsi gondjukat viseli.
Tegnap
2024. szeptember 10. 20:53
Angliában a The Telegraph hosszasan kommentálja a német határzárat. A vicc az az, hogy a cikk címe: “Mass migration is tearing the EU to pieces” egy szószerinti idézet Orbán olaszországi beszédéből. Persze azt viszont nem merik leírni.
monuskaroly
2024. szeptember 10. 20:39
Csak az ingyenpénzt kellene megszüntetni!!! Tehát, aki nem dolgozik annak egy centet sem adni és megoldódna a probléma!!! De a német, osztrák képmutatás messze-földön híres.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!