A jobboldal mikor éri már el, hogy nem lesz mucsai meg lábszagú?

2024. szeptember 15. 12:22

Ha legalább azt a szintet eléri, amit Lukács Sándor mesélt a kádári kor kultúrpolitikájáról.

2024. szeptember 15. 12:22
null
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

Nyitókép: YouTube

„A Bezzeg c. műsor legutóbbi adásában az öreg Lukács Sándor színművésszel beszélgetett Lentulai Krisztián. Melegen ajánlom mindenkinek. Lukács (mint kiderült, mert nem tudtam) meggyőződéses »keresztény konzervatív«, ami ma nálunk orbánistát jelent. Ugyanakkor egyetlen rossz szó, neadjisten fröcsögés nem hagyta el a száját, ahogyan azt a "keresztény konzervatívoktól" megszoktuk. (Na jó, nem csak tőlük, de hát másfél évtizede mégiscsak ők vannak teljhatalmon.)

Amikor a műsornak az a része következett, hogy mi a véleménye röviden a különböző közéleti személyekről, az ellenoldaliakra se köpködött, maximum annyit mondott, hogy kevéssé ismerem, vagy nem az én világom, de voltak balliberálisok, akikről kedvesen is szólt. Ami ennél fontosabb, elmondta, hogy a szocializmusban volt egy viszonylagos szabadság a film és a színházak, illetve az irodalom életében. Elmondta, hogy még a Moszkvában tanult, sztálinista múlttal terhelt rendező is számos Csurka darabot mutatott be, vagy hogy a színházi párttitkár sokakat megvédett és lakást szerzett embereknek. Hogy nem csak kurzusfilmek mentek, hanem kritikus, merész alkotásokat is engedett a rendszer, ahogyan nyugatról is jött át Camus, Sartre és sok egyéb. Ekkor már nem erőszakolták rá a közönségre az ideológiai szart, max finoman csempészték be ide-oda.

Vagyis az öreg nem hamisított, és köpködött, mint kurzusának propagandistái manapság, köztük történésznek csúfolt zsurnalisták, akik nem is éltek akkoriban. 
Persze ő akkoriban nagy sztár volt, emlékszem rá, amúgy a nők bálványa is. És végig hangsúlyozta, nemhogy tagadta volna, hogy jóban volt (és van) ezzel, azzal, amazzal a nem keresztény nemzetiek közül is. Hát így is lehet neresnek lenni.

Ezzel kimondatlanul is válaszolt a műsorban elhangzó azon panaszra, hogy a jobboldal mikor éri már el, hogy nem lesz mucsai meg lábszagú, hanem elismerik az odatartozó művészeket, illetőleg teljesítményt. Valószínűleg akkor, ha legalább azt a szintet eléri, amit Lukács Sándor a kádári kor kultúrpolitikájáról mesélt.”

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. szeptember 18. 17:08
A jobboldal mikor éri már el, hogy nem lesz mucsai meg lábszagú?" Óvatosan Ethelwolf elvtárs, óvatosan.. "Amikor a beszélgetésben a Jobbikról és Novák Elődről van szó, a Nemzeti Színház volt igazgatója /Aföldi Róbert/ ezt mondja: „…Nem csak ő [Novák Előd – a szerk.] beszélt rólam egyébként, volt az a másik nagyon csinos fiú is… – Szintén jobbikos? – kérdezi a riporter. – Persze. A jobbikos fiúk a legcsinosabbak. Csak hát a lábszag…” no lám csak, milyen finnyás Alföldi elvtárs, csak úgy csöpög belőle a művészfinnya, a morál, a tisztesség...de valahogy eltűri, hogy az elvtársai a nácifasiszta Jobbikkal cimboráljanak...de nem tiltakozik Kulka, Fullajtár, és többi morálakrobata sem. Sőt, a tökös Alföldi szaglása változik, és a Jobbik lábszaga már ámbraillatú lett...
szila86
2024. szeptember 17. 08:46
Mikor éri el Marcika, hogy amikor megjelenik, nem lesz iszonyatos farkasbűz, szar- és vizeletszag, némi bundaszaggal vegyest ?
Picnic Niki
2024. szeptember 16. 20:28
Az a baj, h emlékszem, mit művelt a jobboldal 2010 előtt. Akkor MTA tagjai, illemtanárok, stb. tiltakoztak az akkori kormánnyal szemben, és fejezték ki elégedetlenségüket
Nimril
2024. szeptember 16. 18:33
Kurva anyád. Ennyi a véleményem. Úgy Lilisen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!