Kína zöldforradalma: megújuló energia, elképesztő eredmények

2024. szeptember 15. 14:25

A világ legnagyobb zöldenergia-befektetője Kína, amely 2023-ban rekordmértékben növelte a zöldenergia-termelését, továbbá jelentős globális szén-dioxid-csökkentést ért el az exportjaival. Tavaly a zöldenergia az ország energiafelhasználásának már több mint 26 százalékát tette ki, szemben a 2013-as 15,5-tel.

2024. szeptember 15. 14:25

Az elmúlt évtized során Kína jelentős mértékben hozzájárult a globális zöldátalakuláshoz, amit folyamatos technológiai fejlesztései, teljes ipari ellátási láncai és kedvező piaci környezete tett lehetővé – derül ki egy nemrég kiadott fehér könyvből, amelyről a Makronom.eu portálon is írtunk. Az adatokat ezúttal a Chinadaily.com is elemezte, és további érdekes következtetésekre jutott. 

A Kína által elért zöldenergia-fejlődés a globális energiaváltás egyik mozgatórugója lett, ami nemcsak a globális inflációs nyomást enyhítette jelentősen, de hozzájárult a klímaváltozás elleni küzdelemhez is – áll a Kínai Államtanács Információs Hivatala által kiadott, fenti cikkünkben is idézett dokumentumban. Érdemes emlékeztetni arra, hogy Kína a világ vezetője a megújulóenergia-termelési kapacitás terén:  

az ázsiai ország 2013 óta az éves globális megújulóenergia-kapacitás bővülésének több mint 40 százalékáért felelős, és az újonnan telepített kapacitás 2023-ban a világ összes bővülésének több mint felét tette ki. 

Érdekesség, hogy 2014 és 2023 között a nem fosszilis tüzelőanyagok részaránya a globális energiafogyasztásban 13,6-ról 18,5 százalékra nőtt, és ebből Kína 45,2 százalékkal részesült.  

Ezeket a meglehetősen döbbenetes adatokat, vagyis a megújulóenergia-ágazat gyors fejlődését Csang Csien-hua, a Kínai Nemzeti Energiaigazgatóság vezetője a folyamatos technológiai innovációknak, a jól kiépített ipari ellátási láncoknak és a támogató piaci környezetnek tulajdonította. 

Kína viszonylag teljes ellátási láncot hozott létre a hazai szél- és napenergia-iparág számára, miközben aktívan integrálódik a globális tisztaenergia-ellátási láncba, és folyamatosan osztja meg a kiváló minőségű tiszta energia termékeit a világgal  

– említette Csang. 

Újfajta napelemekkel és szélturbinákkal erősít a nagyhatalom 

Elmondása szerint Kína folytatja a technológiai fejlődését és gyorsan fejleszti a termékeit. A napelem-technológiák terén, például a nagy hatékonyságú kristályos szilícium- és perovszkit cellák fejlesztése során többször is világrekordokat értek el az átalakítási hatékonyságban, és jelenleg a tömegtermelésű fejlett kristályos szilícium napelemek hatékonysága meghaladja a 25 százalékot. 

A szélenergia terén nem a kisebb turbinák, hanem a hosszú lapátokkal dolgozó  nagyobb, ipari szélkerekek technológiái terén a kínaiak világszinten ugyancsak élen járnak, és az offshore szélenergia-turbinák maximális kapacitása elérte a 18 megawattot – fűzte hozzá. 

Csang a chinadaily.com kérdésére elmondta, hogy Kína fokozatosan kivezeti a fosszilis tüzelőanyagokat, és megreformálja villamosenergia-rendszerét, miközben elősegíti a zöldáram-kereskedelmet és a fosszilis erőművek megújuló energiaforrásokkal történő helyettesítését. 

A fehér könyv szerint Kína lett a világ legnagyobb befektetője a zöldátmenet terén, és 2023-ban 676 milliárd dolláros beruházást vott végbe e területen, amit a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) is elismer.  

Kulcspillanat – meg kell ragadni! 

„Kína kulcsfontosságú pillanatban van mind a nemzeti, mind a globális energiaváltásban, mivel az országban gyors ütemben fejlődik a megújuló energia” – mondta a chinadaily.com portálnak Deng Simeng, a globális tanácsadó cég, a Rystad Energy megújuló energia és energiakutatási vezető elemzője. Szerinte a támogató politikák, a hazai ellátási lánc versenyképes fejlődése és a megbízható hálózati rendszer által megerősítve Kína az energiaátmenet felgyorsítására készül, folyamatos megújulóenergia-projektekkel. 

Minden típusú megújuló energia – beleértve a nap-, a szélenergiát, az akkumulátoros energiatárolást és a zöldhidrogént – kulcsfontosságú lesz ebben az átmenetben, amely Kínát a széntől függő óriásból a tiszta energia vezetőjévé alakítja át.”  

– tette hozzá a szakértő. 

A tanácsadó cég szerint – ahogyan a bevezetőben említettük – a 2024-es év globálisan újonnan belépő megújulóenergia-kapacitásának több mint felét Kína biztosítja. Július végéig az ország 1206 gigawatt szél- és napenergia-kapacitást telepített, ezzel meghaladva a 2030-ra kitűzött 1200 GW-os nemzeti célt, ami azt jelenti, hogy hat évvel korábban teljesítette azt. Ennek az üteme hasonló a szintén kiugró magyar napelemes fejlődési adatokhoz, bár nyilván sokkal nagyobb léptékekről beszélünk.

Bár sok szakértő úgy véli, hogy Kína szén-dioxid-kibocsátásának maximuma még előbb bekövetkezik, mint az eredetileg várt 2030-as esztendő, azaz onnantól csökkenni fog a kibocsátás. Ezt pedig éppen a megújulók várnál gyorsabb elterjedése okozza.  Sung Ven, az energiaigazgatóság ügynökségtervezési osztályának helyettes főigazgatója kijelentette, hogy a kettős széncél nem változik, és az ország által vállalt fő elképzelések sem módosulnak.  

Sokkal olcsóbbak lettek a megújulók 

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség jelentése szerint a globális szélerőműprojektek esetében az egy kilowattórára jutó átlagos energiatermelési költség több mint 60 százalékkal mérséklődött az elmúlt évtizedben, míg a napenergia-projektek költségei több mint 80 százalékkal csökkentek. A jelentés szerint ez nagyrészt Kína zöldenergia-váltásának köszönhető. 

Vang Li-ning, a China National Petroleum Corp. Gazdaság- és Technológiai Kutatóintézet olajpiaci részlegének igazgatója a portál kérdésére elmondta, hogy Kína további nyitása új lehetőségeket teremtett a tiszta energia terén folytatott komolyabb nemzetközi együttműködésre, mivel a külföldi befektetések korlátozásait minden energiaszektorban eltörölték, kivéve az atomerőműveket. 

A nyugati multik is erősítenek Kína megújuló piacán 

Több multinacionális vállalat, köztük a General Electric, a BP és a Siemens is folyamatosan bővíti a befektetéseit Kína energiapiacán. Számos külföldi projekt van folyamatban az országban, például az EDF offshore szélerőmű-, a Tesla elektromosjármű-projektje Sanghajban, valamint az LG Energy Solution akkumulátorprojektje Nankingban, a Csiangszu tartományban – mondta Vang. 

Van Csin-szung, a Kínai Nemzeti Energiaigazgatóság helyettes vezetője szerint az ázsiai nagyhatalom fotovoltaikus és szélerőműtermékeinek exportja 2023-ban mintegy 810 millió tonnával csökkentette más országok szén-dioxid-kibocsátását.  
„Az elmúlt évtized során Kínában a tiszta energia által termelt villamos energia a teljes villamosenergia-fogyasztás növekedésének több mint a felét fedezte, ami azt mutatja, hogy a zöldenergia egyre nagyobb szerepet játszik az energiamixben” – mondta a szakértő.

Tavaly a tiszta energiából származó villamosenergia-termelés az ország összes villamosenergia-termelésének 39,7 százalékát tette ki, ami mintegy 15 százalékponttal több, mint 2013-ban. 

A fehér könyv szerint az ország tiszta energiából származó telepített kapacitása tavaly elérte az 1700 GW-ot, ami a teljes telepített villamosenergia-kapacitása több mint 58 százaléka.  

A tiszta energia az ország teljes energiafelhasználásának 26,4 százalékát tette ki 2023-ban, szemben a 2013-as 15,5-tel, míg a szén felhasználásának az aránya az elmúlt évtizedben 12,1 százalékponttal csökkent. 

Elektromos autók töltőhálózata: nagy robbanás 

Van szerint Kína folytatja az elektromos járművek töltőhálózatának bővítését és fejlesztését, hogy megfeleljen a belföldi új energiás járműipar növekvő igényeinek, valamint a közlekedési igényeknek. „Kína kiemelten kezeli az elektromos járművek töltési infrastruktúrájának fejlesztését, mivel ez egy kulcsfontosságú lépés a zöld- és alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaváltás előmozdításában, és támogatja a közlekedési szektor magas színvonalú növekedését” – mondta. 

Egy évvel ezelőtt az országban 10,6 millió töltőállomás volt, amely hatékonyan kielégíti a több mint 25 millió új energiás jármű töltési igényeit. A nagyobb városok központi területein a nyilvános töltési szolgáltatások lefedettsége mostanra vetekszik a benzinkutakéval. 
„Jelenleg az autópályák mentén a sztrádaszakaszok 95 százalékán találhatók töltőállomások, és Kína továbbra is gyors ütemben fejleszti a töltéstechnológiát, valamint felgyorsítja a magas színvonalú töltési infrastruktúra kiépítését, hogy tovább támogassa a közlekedési ipar zöld- és alacsony szén-dioxid-kibocsátású növekedését” – tette hozzá Van. 

A fentiekből is egyértelmű: a szél-, nap-, víz-, nukleáris és intelligens technológiák kulcsfontosságú elemei lesznek az ország új, minőségvezérelt termelékenységi fordulatának, amely jelentős lendületet ad Kína szintet lépésének. 

A fehér könyv azt is kiemelte, hogy mivel Kína összehangolta az energiaátmenetét a környezetvédelemmel, így az energiafogyasztás GDP-re vetített mennyisége több mint 26 százalékkal csökkent 2013 és 2023 között. 

(Forrás: China Daily)

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Flickr

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.    

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gebsi1
2024. szeptember 15. 18:28
A cikket végig röhögtem, annyira szánalmas az erőlködése a fenntarthatatlanság elkenése, elhallgatása terén. A 25%-os hatékonyságú napelemek (a vízerőmű kb 75%-os), a hosszabb lapátú szélkerekek már egyenesen a bohózat kategória. Valaki mondja már el nekem hogy mi a szent szar az a "zöld energia"? Zöldre van festve vagy mi a szar?
egonsamu-2
2024. szeptember 15. 15:57
A "zöldítés" lenullázza minden ország iparát és gazdaságát. Jól meg kell nézni Germanisztánt, hol álltak 20 éve és hová süllyednek ma. Növekvö sebességgel.
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. szeptember 15. 15:38
"zsocc44 2024. szeptember 15. 15:15 A kapacitás nem azonos a felhasznált mennyiséggel, pl a napelem telepek mellé, azonos hagyományos kapacitást kell rendelni." A PV cellak jellemzoen tul vannak telepitve, de a WP is szintugy. Nematorszag csucson fogyaszt 70GW-ot, Szeleromu van nekik 69.5GWp fotovoltaikus kapacitas meg 81.8GWp.. Persze soha nem termelnek egyutt a maximumon, de az is ritka, hogy a nevleges teljesitmenyuket kepesek legyen tartosan leadni. Most eppen a PV 54%-on termel, a szel csendesedik igy az 17.5%-nal mozog. Na, ez igy kb arra eleg, hogy ugyanolyan karbon intenzitassal termeljenek villanyt, mint mi. A masik... az uveggyarta de meg az acel is mehetne elvileg napelemekrol, meg szelkerekekrol, na, de mibol gyartanal eladhato aron mutragyat? Vagy etilent/propilent? Szerves foszforsav esztereket, ezernyi vegyipari termeket? A gazt nem lehet kivonni egy gazdasagbol, bizonyos teruleteken meg csak olyan aron, ami egyenlo a csoddel.
békalepcse2.0
2024. szeptember 15. 15:26
Nagyon csodás csak mit kezdünk majd a napelemekkel amikor a napállandó lanyhulni kezd és a napsütéses órák lecsökkennek a negyedére? Idióta kinaiak, nincs egy csepp eszük sem gondolkodni és megismerni a világot a maga pőre valójában, hanem ha nyugaton kiadják a parancsot loholnak túlteljesóteni a marhák. Nincs a széndioxiddal semmi baj és nem is lesz soha! A vózzel van baj de nagyon nagy! Euek az idült marhák pedig ahelyett hogy a vízzel való helyi gazdálkodást erőtetetnék, gátakat építenek, aminek a környezeti kára ezerszer nagyobb mint a belsőégésű motoroknak. A valamikori civilizációk mind akkor kezdtek eltűnni amikor vízgazdálkodás helyett gátakat kezdtek el építgetni. A világ tele van letünt civilizációk gátjainak romjaival!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!