Vigyázó szemetek Afrikára vessétek: menekülttáborokban tombol a majomhimlő, kirobbanóan sok a nemi erőszak

2024. október 11. 14:06

Több, mint 900 ember – főleg gyermekek – is meghaltak már a majomhimlőben.

2024. október 11. 14:06
null

Nyitókép: Guerchom Ndebo / AFP

Tombol a majomhimlő Afrikában: több, mint 900 ember belehalt már, főleg 15 év alatti gyermekek. A Politico cikke szerint a fertőzés legtöbbször a családtagok közötti szoros testi érintkezéssel, vagy közös ágyhasználattal terjed, ami különösen nehéz helyzetet teremt a menekülttáborokban, ahol a higiéniai körülmények rosszak, és az egészségügyi ellátás hiányos.

Az érintett régiókban, különösen a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, a konfliktusok sújtotta területeken a menekülttáborok lakói különösen nagy veszélynek vannak kitéve. Ezekben a táborokban nemcsak a betegség terjed gyorsan, hanem a nemi erőszak is súlyos problémát jelent. Az orvosok határozottan figyelmeztetnek, hogy 

a nők és gyerekek körében a nemi erőszak drámai módon hozzájárul a betegség terjedéséhez, 

mivel az majomhimlő egyes esetekben szexuális úton is terjedhet – főleg hogy a himlő testnedvek útján át terjed a leginkább.

Az erőszakos cselekmények és a betegség elleni küzdelem kettős terhe alatt szenvedő menekültek számára a helyzet különösen kritikus. Az egészségügyi dolgozók és segélyszervezetek munkáját a folyamatos fegyveres konfliktusok is akadályozzák, amelyek nemcsak a gyógyszerek és oltások eljuttatását nehezítik meg, hanem a segítők testi épségét is veszélyeztetik. A súlyos alultápláltság, a zsúfolt életkörülmények és a folyamatos erőszak együttesen halálos következményekkel járnak a gyermekekre nézve, akik a legvédtelenebbek ebben a küzdelemben.

Annak ellenére, hogy az oltások hatékonynak bizonyultak, a vakcinák elosztásának késlekedése és a nemzetközi együttműködés hiánya tovább súlyosbította a helyzetet. A menekülttáborokban élők számára az időben nyújtott egészségügyi segítség és a védelem hiánya komoly veszteségeket okoz, különösen a fiatalok körében.

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. október 11. 15:15
Majd a Tineke elkapja.
orokkuruc-2
2024. október 11. 14:59
"a védelem hiánya komoly veszteségeket okoz, különösen a fiatalok körében." .. Darwin, Darwin, azért néha durva fickó vagy..
sexykitty-5000108
2024. október 11. 14:56
🍓 ️ ­É­­­r­t­­é­k­­e­l­d­­ ­­­a­ ­­s­­­z­­e­­­x­­i­­ ­p­­­u­­n­­c­­­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
packó_
2024. október 11. 14:54
Amit ez okoz, az lesz a legrosszabb menekülthullám. Hozzák a betegséget is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!