Válságból válságba bukdácsol az új francia kormány: hatalmas felháborodást okozott Macron bejelentése

2024. október 04. 22:05

A kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról kedden szavaz a nemzetgyűlés.

2024. október 04. 22:05
null

Nyitókép: Benoit Tessier / POOL / AFP

Benyújtották az első bizalmatlansági indítványt pénteken Michel Barnier új francia miniszterelnök kormánya ellen a baloldali Új Népfront nevű pártszövetség 192 képviselőjének aláírásával - közölték parlamenti források.

Ennek a kormánynak a létezése, összetételében és irányvonalában a legutóbbi parlamenti választások eredményeinek a semmibevételét jelenti

– áll az indítványban, amelynek elfogadására nagyon kevés esély van, miután a Marine Le Pen fémjelezte Nemzeti Tömörülés már korábban jelezte, hogy nem fogja megszavazni.

A baloldali képviselők szerint „a köztársasági elnöknek azt a személyt kellett volna kineveznie miniszterelnöknek, akit az Új Népfront, a nemzetgyűlésben a legtöbb mandátummal rendelkező koalíció javasolt”. A „második bizalmatlansági ok” az indítvány szerint „a Barnier-kormány politikai irányultsága”, különösen az, hogy a végrehajtó hatalom nem hajlandó visszalépni a 2023-as nyugdíjreformtól, valamint a költségvetési javaslatok, amelyek „huszonöt év óta a legszigorúbbnak tűnnek”.

Emellett „Michel Barnier megelégszik a környezet és az éghajlat védelméről szóló üres szavakkal" - fogalmaztak a baloldali képviselők. „A bizalmatlansági indítvány megszavazása azt jelenti, hogy elítéljük a köztársasági hagyományok tiszteletben tartásának elmulasztását Michel Barnier miniszterelnöki kinevezésével; azt jelenti, hogy meg kívánjuk őrizni szociális modellünket; azt jelenti, hogy szankcionálunk egy olyan kormányt, amely átveszi a szélsőjobb fogalmait, és a szókincsét használja; és azt jelenti, hogy megvédjük a jogállamiságot, amely érinthetetlen elv” – zárul a szöveg.

Laure Lavalette, a Nemzeti Tömörülés képviselője és szóvivője csütörtökön megerősítette, hogy pártja nem fogja megszavazni a baloldal által benyújtott bizalmatlansági indítványt. „Úgy gondolom, a helyzet elég súlyos ahhoz, hogy ne buktassuk meg előre ezt a kormányt. Mi adunk egy esélyt a terméknek (...) nem növelhetjük tovább a káoszt, ahogyan önök teszik” – mondta a jobboldali ellenzéki képviselő a France2 közszolgálati televízió vitaműsorában baloldali képviselőknek.

Az indítványról kedden szavaz a nemzetgyűlés. A július 7-i parlamenti választások eredményeként háromosztatúvá vált a 11 frakcióval rendelkező nemzetgyűlés, amelyben Barnier kormányának az elnöki tábor, a centristák és az LR képviselőinek támogatásával is csak relatív többsége van. A másik két tábor, a választásokon élen végző, de a kormányból kimaradó baloldal és a Marine Le Pen által fémjelezett szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés sem ígért hosszú távra bizalmat az új kormánynak, és rövid időn belüli parlamenti megbuktatással fenyegette meg.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gubbio
2024. október 04. 22:38
Ők a Nagypáholyból nézik a bohózatot, mi pedig egy kényelmes páholyból nézzük a tragikomédiát. Apponyi gróf jóslata kitörölhetetlenül ott lebeg Franciaország fölött.
Akitlosz
2024. október 04. 22:21
Esélyt éppenséggel lehet adni ennek a kormánynak, de az csak időhúzás. Időhúzás olyankor, amikor valóban az ország problémáit kellene megoldani. Azt ez a kormány nem fogja. Meg másmilyen sem, ameddig ilyen az országgyűlés összetétele. Nem lesz komoly kormányzás a következő országgyűlési választásokig. Utána meg ki tudja.
h040183
2024. október 04. 22:20
"A bizalmatlansági indítvány megszavazása azt jelenti, hogy szankcionálunk egy olyan kormányt, amely átveszi a szélsőjobb fogalmait" Már mindent értek. Nem szeretnének több migránst, ezért meg kell őket buktatni. Hát részvétem a következő áldozatok családjának..
sexykitty-5000104
2024. október 04. 22:12
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­k­­­e­l­d­ ­­a­­­ ­­s­­z­e­­x­­­i­ ­­p­­u­­n­c­­­i­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!