Összecsapott Európa két vezető politikusa, ezúttal a kereskedelem ügye okozott megosztást

2024. október 04. 17:29

Macron elnök és Scholz kancellár alapvető kérdésekben nem értenek egyet. A héten az európai gazdaság szabályozásával kapcsolatban jelent meg a feszültség a vízióik között.

2024. október 04. 17:29

Nyitókép: Emmanuel Macron és Olaf Scholz a 2024-es párizsi olimpia megnyitóján 2024. július 26-án  /  fotó: Odd ANDERSEN / AFP

 

Emmanuel Macron és Olaf Scholz vezeti az EU két legnagyobb gazdaságát, kettejük szava meghatározó a 27 tagú blokk irányvonalát illetően. A francia és a német vezető azonban homlokegyenest mást tart hatékonynak az európai gazdaság érdekeinek védelmére: Macron szerint az új globális fenyegetések miatt elkerülhetetlen, hogy protekcionista intézkedéseket vezessenek be, míg Scholz úgy véli, ez a politika végeredményben kárt okozhat az uniónak.

Egy berlini rendezvényen a héten a francia elnök arra figyelmeztetett, hogy 

a klasszikus szabadkereskedelmi gyakorlat „megölheti" az EU-t, 

erre a német kancellár úgy reagált, hogy a nemzetközi kereskedelmi tisztességtelenségek ellen nem protekcionizmussal kell védekezni, mert esetleg éppen az ölheti meg az európai gazdaságot – írta a Politico.

Az uniós lap emlékeztet: Németország nem fogja megszavazni a kínai elektromos járművekre kivetett új uniós vámokat.

Márpedig az EU súlyos döntések előtt áll: ha Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást novemberben, új világ jöhet: 

az Egyesült Államok elnökeként Trump védővámok bevezetését tervezi az európai termékekre vonatkozóan is. 

A másik nagy versenytárs, Kína pedig nagyon előretört az új, szén-dioxid-semleges technológia és ellátási láncok terén, az EU lemaradóban van.

A versenyben maradáshoz a 27-ek konszenzusára lesz szükség, de a két nagy uniós állam, Franciaország és Németország eltérő víziói ezt egyelőre megakadályozzák. 

A két álláspont nemcsak a protekcionizmus ügyében más, de a közös uniós hitelfelvétel, a kínai járművek behozatalára kivetett vámok, illetve a dél-amerikai országokkal folytatott kereskedelmi tárgyalások kérdéseiben is. A legfőbb téma a versenyképesség, az ennek növeléséhez 

szükséges befektetések érdekében Párizs újabb hiteleket venne fel, Berlin azonban hagyományosan adósság-ellenes.

Másrészt – írja a Politico – a két eltérő felfogás mögötti indíték keményen belpolitikai vonatkozású: a francia autóipar nem függ a kínai piactól, a német igen, ezért Németország mindent megtesz, hogy ne akasszon tengelyt Pekinggel. A lap szerint azonban reményre ad okot az a tény, hogy a legtöbb egzisztenciálisan fontos európai kérdésben a vitatkozó francia és német fél végül kompromisszumot tudott kötni a múltban, így most is ebben lehet reménykedni.

--

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000104
2024. október 04. 18:43
🍓 ️ ­É­r­­­t­­­é­­­k­­e­­­l­­­d­ ­­­a­­­ ­s­­z­­­e­­x­­i­ ­p­u­­­n­c­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
CirmoS
2024. október 04. 18:42
A két ócska, mocskos, zsarolható cseléd! Ilyenekhez , társul ' a náci ringyó Lejjebb, és a többi idióta csicska! Nem csoda, hogy az unió mára csak egy szégyellnivaló trágyadomb, ahonnan menekülni kell!
macskusz-4
2024. október 04. 18:15
Ezek vezető politikusok? Azt hittem Köptetők.
macskusz-4
2024. október 04. 18:14
Ezek vezető politikusok? Azt hittem Köptetők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!