Újra vadászható lehet a farkas az EU országaiban – és ennek komoly oka van

2024. október 04. 10:35

A szakemberek ugyanakkor úgy vélekednek, hogy a farkasnak, ahogy a többi ragadozónak is, megvan a maga haszna, a speciális szerepe a természetben.

2024. október 04. 10:35

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az Európai Unió Tanácsa határozott a napokban határozott arról, hogy a farkasokat a fokozottan védett kategóriából áthelyeznék a védett kategóriába, ami lehetővé tenné, hogy vadásszák a fajt az unió országaiban – írta a Transtelex.

A lap idézte Vincze Loránt EP-képviselő Erdély TV-nek adott nyilatkozatát is, melyben arról beszélt, hogy már csak az Európai Parlamentnek kell jóváhagynia a módosítást, hogy az új szabály érvénybe lépjen. 

Vincze arra is kitért, hogy Romániában elszaporodtak a farkasok, ezért egyre több a kárbejelentés, illetve hogy a vadak gyérítése jelenti a megoldást erre a problémára. A módosító indítványt egyébként, az Erdély TV szerint, az alapján dolgozták ki, hogy 

több uniós országból is jelezték, károkat okoznak a farkasok.

A szakemberek másképp vélekednek

A Transtelex ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakemberek árnyaltabban látják a képet. Az általuk megszólaltatott Fülöp Tihamér biológus, vadgazda mérnök például leszögezte: a háziállatokban okozott kártétel nem új keletű dolog, 

inkább az állattartók mentalitásának megváltozása áll a megszaporodott panaszok hátterében.

„Régebben természetesnek tekintették, hogy a juhnyájakból zsákmányolnak a farkasok, valahogy úgy gondolták, ezzel adóznak a természetnek” – fogalmazott a biológus, aki azt is hozzátette, hogy emellett a pásztorok igyekeztek nem nagy dobra verni az ilyen eseteket, mert az volt a közvélekedés, hogy ha a farkas juhot tud zsákmányolni, akkor a pásztor nem végezte rendesen a dolgát.

A vadgazda mérnök azt is megjegyezte, hogy 

a farkasnak, ahogy a többi ragadozónak is, megvan a maga haszna, a speciális szerepe a természetben, 

nem szabad kizárólag kártékony dúvadként tekinteni rá.

Többek között szinten tartják a patások állományát, ami nagyon fontos az erdők megújulása szempontjából. Fülöp Tihamér példaként hozta, hogy Nyugat-Európában vagy épp Magyarországon, ahol alig van farkas, túlszaporodtak a patások, és olyan mértékben rágják le a az újulatot és ültetett facsemetét , hogy az erdők nem képesek megújulni.

Ursula von der Leyen bosszút állt Dolly-ért

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt korábban, az Európai Bizottság néhány hete tett javaslatot arra, hogy „szigorúan védett” helyett csak „védettek” legyenek a farkasok. Brüsszel javaslatát a közelmúltban a tagállamok is megszavazták, Spanyolország és Írország kivételével. 

A védelem csökkentését az uniós testület azzal indokolta, hogy jelentős károkat okoznak az elszaporodó farkaspopulációk a gazdálkodóknak.

Ezt is ajánljuk a témában

A döntést elfogadhatatlannak tartják az állatvédők, szerintük a szigorú védettség megtartása kiemelten fontos lenne, ráadásul szerintük pont az Európai Bizottság tanulmánya jutott arra a következtetésre, hogy a ragadozók kilövésével nem lehet megvédeni a haszonállatokat.

Mint köztudott, 

Ursula von der Leyen bizottsági elnök személyes ügye a farkasok támadásainak visszaszorítása. 

Ugyanis alsó-szászországi családi birtokán farkasok támadták meg egyik pónilovát, Dolly-t, aki nem élte túl az incidenst. Dolly halála mélyen megrázta a brüsszeli vezetőt, mivel a ló a gyermekeinek a kedvence volt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2024. október 04. 13:16
Nem szabad bántani, nagyon hasznos a megjelenése. Jól látható a sziklai cserjés társulások javuló állapotán a hasznossága. Irtja a kártékony, betelepített dámszarvast, és a dúvad vaddisznót is. Zavarja, nyugtalanítja is őket, így kevésbé szaporák, és egy adott területet sem zabálnak le tövig..
lhotx
2024. október 04. 12:36
Felprédálják a szivárványosan bomlott elmék csillámpóniait?
packó_
2024. október 04. 11:55
Nem lehetne fordítva. Mármint hogy a farkasok vadászhatnak von SMS Ursula asszonyra.
békalepcse2.0
2024. október 04. 11:16
A patás nagyvadak nincsenek elszaporodva!! A.ik nagyon elszaporodtak azok az idióta gazdák, akik kiírtották a vadak előhelyeit. Valamikor a mezővédő erdősávok legalább fele őshonos mindent kibíró gyümölcsfákból állt és amig van gyümölcs addig bele sem lehetne kergetni a vadat a veteménybe. Az erdők azintúgy kultúrsivatagok lettek, amik egyaltalán nem képesek eltartani a normális vadállomány negyedét sem. A fatkasok pedig nem igazán hasznosak. Amikor felhangzik a farkasüvöltés onnantól lőni kéne őket de azonnal. Az üvöltésük jelzi hogy ha a területen túlszapoodtak, ez a területvédő viselkedésük. A sakált is sikerült jól megvédeni és most nem tudunk mit kezdeni velúk, annyira túlszaporodtak. Köszönhetően a végtelenül ostoba természetvédőknek és túlbuzgó szakértőknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!