Újabb szöget ütöttek a schengeni övezet koporsójába, Norvégia sem váratott magára

2024. október 12. 22:33

Már azt is tudni lehet, mi állhat a norvégok döntésének hátterében.

2024. október 12. 22:33
Customs officers and policemen check car drivers at the border between Norway and Sweden in Swinesund on March 16, 2020, as measures are taken to slow down the spread of the novel coronavirus.

A nyitókép illusztráció. Fotó: Vidar Ruud / NTB Scanpix / AFP

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: szeptemberben kiderült, hogy Németország minden határon ellenőrzést vezet be és azon dolgozik, hogy megtagadhassa a migránsok belépését. A fokozódó politikai nyomásra reagálva Nancy Faeser német belügyminiszter ugyanis bejelentette, hogy 2024. szeptember 16-i kezdettel minden határátkelőnél bevezetik a határellenőrzéseket, és kidolgoznak egy modellt az „illegális migránsok belépésének megtagadására”.

A lengyelek is hasonlóan látják a helyzetet

Szombaton megírtuk azt is, hogy a lengyelek is korlátozó lépéseket foganatosítanak, miután a lengyel kormány kedden új migrációs stratégiát terjeszt elő, melynek egyik fő eleme a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése lesz – erről a vezető lengyel kormányerő, a Polgári Koalíció (KO) szombati konvencióján beszélt maga Donald Tusk miniszterelnök beszélt. Mint a lengyel kormányfő hangsúlyozta: az államnak százszázalékos ellenőrzést kell szereznie afelett, hogy ki utazhat be Lengyelországba.

Ezt is ajánljuk a témában

Norvégia is döntött

Cikkünk megjelenése után nem sokkal azonban kiderült: Norvégia is beállt a sorba. A norvég rendőrség ugyanis ideiglenes határellenőrzést vezet be a két EU-tagországgal közös határain, miután a norvég rendőrség belbiztonsági szolgálata korábban megemelte az ország terrorfenyegetettségi szintjét – közölte szombaton a rendőrség.

A határellenőrzés egyelőre október 22-ig tart.

A közleményben a norvég rendőrség belbiztonsági szolgálatának (PST) október 8-i bejelentésére hivatkoztak, amely mérsékeltről magasra, azaz az ötfokozatú skála második legmagasabb szintjére emelte Norvégia fenyegetettségi szintjét.

A hivatal kiemelte, hogy különösen a zsidó és izraeli célpontok fenyegetettsége nőtt meg.

Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de része a schengeni övezetnek, amelyen belül útlevél-ellenőrzés nélkül utazhatnak a tagországok állampolgárai. Norvégiának a szárazföldön (Oroszországon kívül) Svédországgal és Finnországgal van közös határa. Mindkét utóbbi ország tagja az Európai Uniónak, a NATO-nak és a schengeni övezetnek. A rendőrségi közlemény szerint nem minden utazót ellenőriznek a határon, és nem kell késésekre számítani az ellenőrzések miatt.

 

(MTI / Mandiner)

***

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. október 13. 00:46
Magyarország lesz huxitoltatva, legalább a schengeni zónából, osztán jónapot. A kipcsakcigányok is hukszitolni akarnak, hajrá!
nemugatolmerkapol
2024. október 13. 00:23
Norvégia nem akarja bedobni a közösbe az Északi-tengeri olajfúró tornyait, és a halászati mezőit. Ausztria pedig soha nem lesz NATO tag. Ez a két szervezet kb. semmiben sem felel meg annak, amiért létrehozták. Ráadásul az EU-nak még alkotmánya sincs, csak Lisszaboni szerződése.
Bell & Sebastian
2024. október 12. 23:18 Szerkesztve
Ezt odáig értem, hogy megakadályozzák a belső fluktuációt, több millió vándor...arabus nem alternatíva. Jó, ezek már uniós jogokkal bírnak. Akkor hogyhogy mégsem? Ám amit végképp nem értek, hogyan nem kerülnek be újak, akik az uniós határ átlépésével biztosítják maguknak az uniós jogot? Ez az intézkedéssorozat dominóként fog végig menni, de a parasztvakításon kívül nem sok értelme van. Hacsak nem az, a mi migránsunk itt marad, másé meg nem kell. Ám ha mégis mehetnéke vagy jöhetnéke támad valamelyiknek, gyalogoljon földúton, úgy, mint eddig.
herden100
2024. október 12. 23:02
"Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de része a schengeni övezetnek" 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!