Bejelentést tett Donald Tusk: Orbán Viktor politikáját fogja követni, nem is akármilyen területen

2024. október 12. 16:06

Foghatják a fejüket Brüsszelben Orbán kritikusai.

2024. október 12. 16:06
European Commission president Ursula von der Leyen and Poland's Prime Minister Donald Tusk take part in a press conference after talks in Wroclaw, Poland, on September 19, 2024. The main point of the meeting is to discuss the actions taken by the authorities to respond to this crisis and further allocation of EU aid to the flood-hit countries.

Nyitókép: Aleksander Kalka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A lengyel kormány kedden új migrációs stratégiát terjeszt elő, melynek egyik fő eleme a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése lesz – jelentette be a vezető lengyel kormányerő, a Polgári Koalíció (KO) szombati konvencióján Donald Tusk miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta: az államnak százszázalékos ellenőrzést kell szereznie afelett, hogy ki utazhat be Lengyelországba.

A kormány követelni fogja Európában a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztésének elfogadását, mert „köztudott, hogyan él vissza Lukasenka és Putyin (fehérorosz és orosz elnök), az embercsempészek és az emberkereskedők ezzel a joggal, hogyan használják ki éppen a menedékjog lényegével szemben” – mondta. „Nem fogadunk el, és nem vezetünk be egyetlen európai, uniós elgondolást sem, ha megbizonyosodunk arról, hogy a biztonságunkat érinti” – ígérte Tusk. „Az állam azért van, hogy Lengyelországba olyanok jussanak be, akik becsülettel akarnak dolgozni, adót fizetni, integrálódni a lengyel társadalomba, és megfelelő oktatási intézményekben tanulni” – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor: Csak az a migráns nem marad itt, akit nem engedünk be

Érdekesség Tusk döntése kapcsán, hogy az általa sokat kritizált Orbán Viktor néhány nappal korábban igencsak hasonló kijelentést tett. Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: a magyar kormányfő Strasbourgban tartott beszédében leszögezte: „csak az a migráns nem marad itt, akit nem engedünk be”.

A migrációval kapcsolatban ugyanis Strasbourgban is határozott álláspontot fogalmazott meg a miniszterelnök, aki szerint „amíg nem tudunk egyetérteni abban, hogy aki be akar jönni az Unió területére, annak meg kell állnia az unió határainál, a bejutási kérést be kell adnia, és amíg azt nem bírálták el pozitívan, addig nem léphet be az unió területére. 

Ha ezt nem tudjuk elérni, sose fogjuk tudni megállítani a migrációt. Ez az egyetlen lehetőség. Magyarországot ma éppen azért büntetik, mert ezt teszi”.

A miniszterelnök kiemelte: 2015-óta ugyanaz az álláspontja a migrációval kapcsolatban, azt egyetlen módon lehet fenntartani: külső hotspottal. „Ha egyszer valaki bejutott az Unió területére, és már bent van, és jogok illetik meg” – tette hozzá. Orbán Viktor szerint hiába nem kap engedélyt a migráns a maradásra, soha nem fog kimenni az Európai Unió területéről. A miniszterelnök nem ismer olyan kormányt, amelyik erőszakkal összegyűjtené az ilyen embereket és kiszállítaná őket az unión kívülre. 

Tusk fentebb említett beszédében azt állította, az előző, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette kormány politikájának következménye, hogy „Lengyelországot illegális migrációs hullám öntötte el”.

A minimumra fogjuk korlátozni az illegális bevándorlást Lengyelországban

jelentette ki.

A vezető lengyel kormányerő konvencióján Tusk megvonta a tavaly októberi parlamenti választás óta eltelt egy év mérlegét. Mint mondta, „Lengyelország visszakapta Európát, és Európa Lengyelországot”. Lengyelország ezzel visszanyert több milliárd zlotyt – utalt arra, hogy az Európai Bizottság feloldotta az uniós helyreállítási alapból Varsónak járó kifizetések felfüggesztését. Tusk szerint a jelenlegi kormány hatékonyabb munkát végzett, és többet ért el az elmúlt nyolc hónap alatt, mint a PiS kormányzásának nyolc éve alatt.

(MTI/Mandiner)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csopak
2024. október 12. 18:25
Tegnap még arról volt szó,hogy migránstáborok épülnek a lengyekeknél! Egy nap ennyit változott bolna tusk?
kircike
2024. október 12. 18:16
TUSKÓNAK megjött az esze??? Á DEHOGY, nem is volt neki!!!
Bunyevac1964
2024. október 12. 18:01
Ezt a gerinctelen szarházit. Eljatszotta a balos libsit, fölvette a dellát, majd beintett arra amiért feloldottak az unios penzek folyositasat. Na, szoval igy kell ezt csinálni ! Semmi becsuletes, karakteres, egyenes beszédű politika. Hányingerem van tőle.
Chekke-Faint
2024. október 12. 17:57
Ne hazudj Tusk akkor minek építetted a menekült táborokat? Netán nyugati országoktól veszed át a selejtet? Lipsi vagy te a javából, és hazudsz éjjel nappal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!