Új módszert talált ki Zelenszkij: most kell résen lennie a Nyugatnak

2024. október 03. 15:30

Az ukrán elnök már most megizzasztotta az új NATO-főtitkárt.

2024. október 03. 15:30
Dutch Prime Minister Mark Rutte (2nd R), Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy (3rd L) and First Lady Olena Zelenska (L) take part in the official international ceremony commemorating the 80th anniversary of the Allied landings at the Omaha Beach Memorial in Normandy, France on June 6, 2024.

Nyitókép: Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

Reményét fejezte ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Mark Rutte NATO-főtitkárral folytatott kijevi megbeszélése után, hogy a szövetség országai változtatnak álláspontjukon Ukrajna légterének védelmével kapcsolatban.

A NATO-főtitkárral folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón Zelenszkij azt mondta, hogy nem lát alapvető különbséget Izrael légterének védelmének kérdésében – ahol a szövetségesek iráni rakéták és drónok lelövésében segítenek – és az ukrán légtér biztonságának szavatolásában.

„Ma az ukrán légvédelem iránti igényekről és a szomszédokkal folytatott párbeszédről beszéltünk. Látjuk, hogy a Közel-Keleten meg tudják védeni az emberek életét a szövetségesek egységének köszönhetően. Az iráni rakéták közös lelövése semmiben sem különbözik az orosz rakéták, illetve az orosz és az iráni rezsimet egyesítő iráni gyártású Sahid drónok lelövésétől” – hangsúlyozta az elnök. Leszögezte: változást vár a NATO-nak az ukrán légtér védelméhez való hozzáállásában.

Régiónkban a partnereink részéről nagyobb elkötelezettségre van szükség ahhoz, hogy véget vessünk az orosz terrornak”

– mondta. A NATO-főtitkár ugyanerre a kérdésre válaszolva kitérő választ adott az orosz rakéták Ukrajna feletti lelövésének lehetőségéről. Zelenszkij azonban kiegészítette őt egy rövid mondattal: „a szövetségesek nem állnak készen az ukrán égbolt védelmére”.

Rutte a sajtótájékoztatón elmondta, hogy megvitatta az ukrán elnökkel azokat a területeket, ahol Ukrajnának további támogatásra van szüksége,

és arról is egyeztettek, hogy a NATO hogyan tudja azt biztosítani. Hangsúlyozta, hogy a szövetség kiemelt feladata Ukrajna megsegítése mellett a NATO-országok fegyverkészletének feltöltése.

„Az ipari termelés növelése Ukrajna támogatására és az arzenálunk feltöltésére szolgál, és ez lesz számomra a prioritás” – szögezte le. Rutte főtitkár szerint Ukrajna belső potenciálja csak befektetésekkel és innovációval erősíthető.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. október 03. 19:21
pedig van egy nagyon ordito kulonbseg te faszkalap zsele az, hogy Iran nem a vilag elso atomhatalma (hivatalosan eleve nem atomhatalom, bar lehet hogy dugiban par toltete mar van) es nem tud odabaszni amerikanak valaszul arra, hogy lelovoldozik a raketait (mert interkontinentalis raketai sincsenek). kapis?
tölgy
2024. október 03. 19:00
Hmmm ... az ukronácik bejelentették, hogy a minapi támadás során 100 drónból és rakétából 104-et lőttek le. Akkó' minek rinyál? Avagy az ukronácik hazudnak? Ki gondolta vón...
Silcon
2024. október 03. 18:35
Zselé nem olyan hülye, mint amilyennek látszik :) kihasználja, hogy a nyugat esetében a politika felülírta a jogot és most szembesít vele. Régebbi kommentjeimben is ezt javasoltam az EU kapcsán, perelni kell és előbb utóbb ütközni fognak az _elvárt_ ítéletek.
2024. október 03. 18:12 Szerkesztve
Mi az hogy “új módszert talált ki” és “most kell résen lennie a Hónapok ha nem évek óta ismételgeti ezt a lázálmát, és minden alkalommal választ is kapott. Nemlegeset. Azért egy atomhatalom ellen senki nem akarja a saját farkával verni. Jó az ukránoké is erre a célra. 😄 Amúgy nem az volt hogy 96%-os elfogási aránnyal dolgoznak? Akkor minek? 😂😂😂 Folytassák ahogy eddig “aztjóvan”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!