Szintet lépett Kína: rekordszámú harci jármű közelítette meg Tajvant (VIDEÓ)

2024. október 15. 22:31

Előzetes figyelmeztetés nélkül tartottak hadgyakorlatot.

2024. október 15. 22:31
Taiwan Air Force's show of strength amid tensions with China

Nyitókép: Daniel Ceng / ANADOLU / AFP

Kína minden eddiginél nagyobb légi hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, amely során 153 katonai repülőgépet és számos hadihajót vetettek be. Az egyoldalú provokáció aggodalmat kelt a nemzetközi közösségben – írja a Magyar Nemzet.

Október 15-én Kína rekordszámú katonai repülőgépet vetett be Tajvan körül, ezzel új szintre emelve a katonai feszültséget a térségben. 

Ezt is ajánljuk a témában

A tajvani védelmi minisztérium (MND) tájékoztatása szerint 

153 repülőgép szelte át a Tajvani-szoros középvonalát, és számos hadihajó is részt vett a hadgyakorlatokban. 

A kínai hadgyakorlatok célja Kína szerint figyelmeztetés volt a Tajvan függetlenségét szorgalmazó erők ellen. Az MND által kiadott jelentés szerint a hadgyakorlatok 25 órán át zajlottak, és több repülőgép belépett Tajvan légvédelmi azonosítási zónájába (ADIZ), amely stratégiai fontosságú a védelmi szempontból, bár nem minősül hivatalos légtérnek.

Különösen aggasztó, hogy a kínai harci gépek több mint száz alkalommal átlépték a középvonalat, amit Kína már nem ismer el, de amely korábban a szoros de facto határvonalaként funkcionált.

Tajvan miniszterelnöke, Cso Jung-tai kijelentette, hogy Kína provokatív lépései nemcsak Tajvan biztonságát veszélyeztetik, hanem a teljes régió békéjét is. „Az előzetes figyelmeztetés nélküli hadgyakorlatok nemcsak Tajvant, hanem a nemzetközi légi és tengeri közlekedést is komolyan veszélyeztetik” – tette hozzá.

A Pentagon is aggodalmát fejezte ki a hadgyakorlatok destabilizáló hatása miatt, és felelőtlennek nevezte Kína lépéseit, amelyek tovább fokozhatják a feszültséget a térségben. 

Kína állítása szerint hadgyakorlatainak célja, hogy figyelmeztetést küldjön a szeparatista erőknek, különösen azt követően, hogy Tajvan új elnöke, Laj Csing-te október 10-én elhangzott nemzeti napi beszédében megerősítette Tajvan szuverenitását és Kína területi igényeivel szembeni ellenállását. Lai hangsúlyozta, hogy Tajvan nem alárendeltje Kínának, és csak a tajvani nép dönthet saját jövőjéről.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2024. október 16. 01:27
Tajvan lesz a következő ukrajna, csak idő kérdése.
sexykitty-5000113
2024. október 16. 00:59
🍓 ️ ­­É­r­t­é­k­e­l­­d­ ­­­a­ ­­s­­z­­e­­­x­i­­ ­p­­u­n­­c­i­­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
canadian-deplorable
2024. október 16. 00:59
Nemrég német hadihajók úsztak át a Tajvani szoroson, amit Kína saját felségvizének tart. Attól, hogy a kommunista ország azt hiszi, hogy az az övé, még nem lesz az övé.
blanconegro
2024. október 16. 00:47
Helyes. Alázni. Már a chip-technológia miatt is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!