Számolják vissza a napokat a nagy osztrák fordulatig – ez Magyarországra is hatással lesz

2024. október 28. 11:26

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója nem tartja valószínűnek, hogy Ausztriában a koalíciós kormány kitölti mandátumát.

2024. október 28. 11:26

Nyitókép: MTI/Fischer Zoltán

Bár az osztrák Szabadságpárt nyerte a parlamenti választásokat Ausztriában, nem szerzett abszolút többséget, így az államfő hosszas egyeztetéseket követően Karl Nehammert kérte fel kormányalakításra. Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója azonban nem tartja valószínűnek, hogy a koalíciós kormány kitölti mandátumát – írja az Infostart.

Nem adnék öt évet ennek az instabilnak mondható hárompárti, három nagyon különböző pártot magába foglalkozó együttműködésnek, hiszen a pártok belső problémákkal küzdenek, ez főleg a Szociáldemokrata Párt esetében kijelenthető

– mondta Bauer Bence, aki úgy látja, ez a döntés összességében a Szabadságpárt erősödéséhez vezethet.

Ez Magyarország szempontjából sem mindegy, hiszen Herbert Kickl Magyarország menekültpolitikáját állította példaként Ausztria számára, arra bátorítva országát, hogy kövesse a szomszédos állam szigorú szabályozását a bevándorlással kapcsolatban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is reagált az osztrák köztársasági elnök elhatározására: „Ez persze az osztrákok dolga, de ezek után soha többet nem merészkedik odáig, hogy a magyar demokrácia állapotát a szájára vegye, ugye, Herr Van der Bellen?”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. október 28. 14:11
Van természetes koalíció, mint az amúgy keresztény értékeket valló jobboldali pártok összefogásán alapuló CDU-CSU , vagy Fidesz KDNP. és van a hatalomért létrejött kényszer koalíció ahol összeáll a bab a zsizsikkel és abból eddig sehol jó nem született.
masikhozzaszolo
2024. október 28. 14:01 Szerkesztve
És még mit olvasok az indexen: Lelőtték egy osztrák település polgármesterét, az elkövető szökésben van. Az ámokfutó további emberekre is rálőtt, egy közülük biztosan meghalt. Gondolom, a kutya elszaladt! Fekete város!
ZagerEvans2525
2024. október 28. 13:35
A lengyel módi az, hogy a legnagyobb frakciót kiállító párt illetékese kap elsőként kormányalakításra megbizatást. Hogyha a határidőig nem tudja megszerezni a parlamenti többség támogatását, jön a 2. helyezett. Egész addig, amíg a felsülők összesített számaránya meg nem haladja az 50%-ot. Ha meghaladná, új választás, de ilyen még nem volt náluk. A másik módi, az államfő tárgyal a parlamenti pártok vezéreivel, s ennek eredményeként adja a kormányalakítási megbízatást. Mind2 végeredménye ugyanaz; az előző sportszerűbb, az utóbb adott esetben gyorsabb. Fölösleges nagy jelentőséget tulajdonítani bármelyiknek a másik rovására. Persze, a politikai kommunikáció...
zatoicsi
2024. október 28. 13:18
képzeljük el az ajvékolást, prüszkölést, visítást ha ez fordítva történt volna. Az itt szörcsögő kommunista liberális disznócsürhe földhöz verné magát a dühroham közepette
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!