Így vették el a Szabadságpárttól a kormányra kerülés lehetőségét Ausztriában

2024. október 25. 20:13

Ami bekövetkezhet, az be is következik: az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ugyan megnyerte az ausztriai parlamenti választást, de szinte biztos már, hogy semmilyen formában nem kerül hatalomra.

2024. október 25. 20:13
AUSTRIA - POLITIC - PARTY - FPOE - KICKL
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Nyitóképen: Herbert Kickl (FPÖ)  (fotó: ALEX HALADA / APA-PictureDesk via AFP)

 

Mint arról az osztrák kampányról szóló cikkeinkben írtuk, a szeptember végi választás előtt a legtöbb osztrák választó egy szabadságpárti-néppárti jobboldali koalíciót szorgalmazott, de az ÖVP vezetése mind a választás előtt, mind utána elzárkózott a jelen viszonyok között egy FPÖ-vel kötendő koalícióról. Az ÖVP, bár nagyot hajrázott, de nem tudta megelőzni a Herbert Kickl vezette Szabadságpártot; így az a lehetőség sem nyílt meg előtte, hogy nagyobbik kormánypártként, kancellárt adva fontolja meg az FPÖ-vel való összefogást. De Herbert Kickl és Karl Nehammer kancellár, a két párt vezetői közötti ellentét is kizáró ok volt az együttműködésre.

Ezt is ajánljuk a témában

A választás után bekövetkezett egy másik fejlemény is: választási győzelem ide vagy oda, 

Alexander van der Bellen szövetségi elnök nem adta oda a kormányalakítási megbízást az első helyen befutó erőnek,

a Szabadságpártnak.

Az osztrák zöldek köreiből induló államfő soha nem rejtette véka alá averzióját a jobboldallal szemben – a választás után pedig egyfajta alkotmányjogi, választási jogi pragmatizmusnak címkézve vonta meg még a lehetőséget is a legnépszerűbb párttól, hogy megpróbálkozzon bármifajta formális koalíciós, kormányalakítási tárgyalással a többiekkel.

Alexander van der Bellen a választás után leszögezte: a korábbi gyakorlattal szemben ezúttal nem fogja a legtöbb szavazatot szerzett pártnak odaadni a kormányalakítási megbízást. Ehelyett azt üzente: a három legnagyobb párt, az FPÖ, az ÖVP és az SPÖ tisztázzák egymás között, milyen együttműködést tartanak elképzelhetőnek. „Szokatlan helyzet alakult ki. Egészen újszerű, hogy van egy választási győztes, akivel a többi párt nyilvánvalóan nem akar együtt kormányozni” – értelmezte a választás eredményét az osztrák államfő.

Van der Bellen rögtön maga ki is jelentette, hogy az ÖVP egy Herbert Kickl vezette FPÖ-vel nem kíván együttműködni, ahogy a szocdemek, liberálisok és a zöldek sem. Kickl viszont hangsúlyozta, hogy csak vele mint kancellárral alakulhat szabadságpárti vezetésű kormány. Az államfő szerint ez egy „klasszikus patthelyzet”, ezért „tisztázást” akar.

Ezen a héten, kedden pedig Van der Bellen úgy döntött, odaadja a kormányalakítási megbízást az eddig is kormányzó, a választáson második helyen befutó Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökének, Karl Nehammer kancellárnak. Az államfő szerint Ausztriának egy „cselekvőképes, stabil kormányra van szüksége”, de a szabadságpárti Kickl „nem talál koalíciós partnert, amely kancellárrá választaná őt”. Ezért aztán másik úton és a lehető leggyorsabban kell kormányt alakítani – így a szövetségi elnök.

Van der Bellen elmondta: informálta Nehammer kancellárt, és arra kérte, kezdjen tárgyalásokat az SPÖ-vel. 

Azt pedig tisztázni kell szerinte, hogy szükség van-e még egy harmadik pártra is a koalícióban.

A szeptember végi választás végeredménye alapján a Szabadságpárt 57, a Néppárt 51, a szocdemek 41 képviselőt küldenek a 183 tagú parlamentbe, rajtuk kívül pedig a Zöldek és a liberális NEOS jutott a parlamentbe. A Néppártnak és a szocdemeknek most összesen 92 képviselője van, tehát egyfős többséggel rendelkezhetnek a parlamentben. A két párt döntésén múlik, hogy így próbálnak-e meg együtt kormányozni, vagy beveszik-e vagy a liberálisokat, vagy az eddig a Néppárttal kormányzó Zöldeket is a koalícióba, egy stabilabb többség érdekében – de egy háromosztatúvá váló kormánykoalíció kihívásait is magukra véve.

A koalíciós tárgyalások éppen most, pénteken kezdődnek meg Bécsben, 

a Néppárt részéről Karl Nehammer pártelnök és kancellár, a szocdemek részéről Andreas Babler elnök részvételével. Hetente kétszer fognak találkozni, hogy egy új kormányzati programot állítsanak össze. Mivel a két régi nagy pártnak sok évtizedes tapasztalata van a nagykoalíciós működésben, a reszortok és befolyási területek elosztásában, jelentős esély mutatkozik arra, hogy ezúttal is meg fognak tudni állapodni egymással.

Herbert Kickl, a Szabadságpárt elnöke jókedvűnek és önbizalommal telinek szánt posztban reagált Van der Bellen döntésére, a szabadságpárti kormányzás lehetőségének megvonására.

„Az utolsó szót még nem mondták ki” 

– kezdte bejegyzését Kickl. Szerinte azt, hogy az államfő nem adta oda a választási győztesnek a kormányalakítási tárgyalások jogát, sokan arcon ütésnek tartják. Kickl ugyanakkor megígérte: az utolsó szót még nem mondták ki, még nincs mindennek vége. Leszögezte: szeptember 29-én a választók többsége úgy döntött, öt jó évet akarnak maguknak. Ez Kickl szerint a változás és a megújulás követelése volt. Most viszont az a Szabadságpárt feladata, hogy még jobban kinyújtsa kezét mindenfelé: Ausztriáért akarnak dolgozni, készek arra, hogy felelősséget vállaljanak.

Kickl hozzátette: meglátják majd, milyen koalíciót alakítanak majd a többiek. De ha a választók akarata érvényesülne, akkor csak egy Szabadságpárt vezette kormányzat jöhet szóba. Kickl úgy látja: 

a demokrácia szépsége, hogy a választói akaratot ugyan fel lehet tartóztatni, de végül semmi sem állíthatja meg azt. 

„Ebben számíthattok rám” – ígérte posztjában.

A most összeülő új osztrák parlamentben a kormányra kerülés nélkül is az FPÖ lesz a legnagyobb párt. Legnagyobb pártként az FPÖ Walter Rosenkranzot jelölte a parlament elnökének – és meg is választották őt a pozícióra.

A kampány hevességéből visszavevő Herbert Kickl a parlament összeülése kapcsán azt mondta: a Szabadságpárt történelmet írt, és 

megígérte, az FPÖ lesz „a saját népünk legjobb ügyvédje”. 

Öröm lehet az ürömben a Szabadságpárt számára, hogy egy a már a választás után készült közvélemény-kutatásban tovább erősödött a támogatottságuk, 33 százalékon állnak, míg a kormányzás folytatására készülő Néppárt máris veszített a választási támogatottságából, jelenleg 23 százalékon állnak. De ha nem jön közbe valami rendkívüli fejlemény, legközelebb öt év múlva választanak új parlamentet az osztrákok.

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2024. október 25. 22:26
Megint a nagy béna demokratikus koalíció. Ami semmire nem jó egy ország életében. Kívülről rángatható, zsarolható babszemekért. Mindenhol erre játszanak. Az istenadta nép -- egyelőre -- csak Magyarországon értette meg, hogy kurvára fel kell hatalmazni a hazaszerető pártot, hogy egyedül tudjon kormányozni. Egyelőre szopnak a németek, a lengyelek, most az osztrákok, ésatöbbi..., folyt.köv.
Dominik
2024. október 25. 22:18
Besírnék a röhögéstől ha nem lenne ilyen szomorú. Alapból nem tartom túl életképesnek a demokráciát mint államformát, de ami itt megy az aztán mindenen túlmegy... még a saját szabályaikat se tudják betartani.
sexykitty-5000126
2024. október 25. 22:15
🍓 ️ ­­É­­r­­t­é­k­­e­­l­d­­­ ­a­­­ ­­­s­z­­­e­­­x­i­ ­­­p­­­u­­n­c­i­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­𝐍
Salitis
2024. október 25. 22:11
Bastyaelvtars 2024. október 25. 21:40 "...a szokásos jobboldali korrupcios botrányba..." Jó hogy jöttél elvtárs, most megtudjuk, hogy a jobboldal az szokásosan korrupt. Itt csak eva kajli nem korrupt. Tudod miért? Mert soros ügyészsége nem emel ellene vádat. De ha emelne is, a bűntársai nem adják ki, nem oldják fel a menetelmi jogát. De ha mégis megtennék, majd soros bírói felmentik. Ha nem a bőrünkről volna szó, hanem távolról szemlélnénk az eseményeket, még büszkék is lehetnénk erre a pesti suhancra, aki meghekkelte a nyugati demokráciát. Szabadság-egyenlség testvériség? Hatalmi ágak szétválasztása? bru-ha-ha! A hülyék csak szavazgassanak, majd soros jogszolgáltatása és sajtója kicsinálja a megválasztottak közül azokat, akik nem állnak be a sorba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!