Súlyos vádak: az oroszok szerint tiltott vegyi fegyvert vetett be az ukrán hadsereg Kurszknál

2024. október 07. 20:36

Az oroszok azt állítják, hogy a fegyverek nyugatról érkeztek.

2024. október 07. 20:36
null

A nyitókép illusztráció. Fotó: ARIS MESSINIS / AFP 

Az orosz állami TASZSZ hírügynökség jelentése szerint Igor Kirillov, az orosz sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi csapatok vezetője azt állította, hogy Ukrajna tiltott fegyvereket alkalmazott a kurszki hadműveletek során – írja a Portfolio.

Moszkva azzal vádolja Ukrajnát, 

hogy füstlövedékek álcája alatt titkos vegyi fegyvereket használt, amelyeket nyugatról szereztek be a hadművelet kezdetén, 2024. augusztus 11-én.

Kirillov elmondta, hogy 2024 augusztusában napvilágra kerültek olyan információk, amelyek szerint Kijev titokban használt vegyi fegyvereket füstlövedékek mögé rejtve. Ennek eredményeként az ukrán fegyveresek 155 mm-es DM105 kazettás lőszert vetettek be Szudzsa városában, a kurszki régióban.

A tisztségviselő azt is hozzátette, hogy a térségből származó mintákat eljuttatták az Orosz Védelmi Minisztérium 27. Tudományos Központjának OPCW által akkreditált laboratóriumába, ahol megvizsgálták őket. Az elemzés eredményei szerint a helyszínen dolgozó személyzet nagy mennyiségű belélegzett klór aeroszol és fulladást okozó anyag hatásainak volt kitéve.

Kirillov végül elmondta, hogy ezeket a fegyvereket az ukrán alakulatok 2023 szeptemberében kapták, amikor egy segélycsomag részeként összesen 3800 darabot szállítottak Kijevnek. Ukrajna eddig nem reagált a vádakra, és Kijev nyugati szövetségesei sem kommentálták az állításokat.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Treeoflife
2024. október 07. 21:38
Egyáltalán nem lenne meglepő, ha bebizonyosodna, hogy valóban használtak vegyi fegyvert. Sőt, az a meglepő, hogy eddig nem derültek ki ilyen stiklik. Hogy nyugatról kapták? Ennek pedig nincs hírértéke, hiszen mindent nyugatról kapnak, csak "menőznek" azzal, hogy bizonyos fegyvereket a nyugat nem enged használni. Ha valóban nyugatról származnak, vajon kitől kértek engedélyt? ... és kaptak?
machet
2024. október 07. 21:12
Az a gáláns banda?Hihetetlen.
Tuners
2024. október 07. 21:00
Milyen “vádak”..? Már Bahmut környékén maguk az ukránok posztolták, azzal menőztek hogy szerelik fel vegyi kaniszterekkel az fpv drónokat. Persze ezt az internáci média nem kapja fel.
sexykitty-5000105
2024. október 07. 20:51
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­­k­­e­­l­­d­­­ ­­a­­ ­s­­­z­e­­­x­­­i­ ­p­u­­­n­­­c­i­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!