Románia hetedik hónapja sereghajtó ebben a mutatóban – Magyarország már messze megelőzi

2024. október 18. 10:08

Magyarország már messze megelőzi.

2024. október 18. 10:08
Economy Photo Illustrations As Inflation In Europe Rises

Nyitókép: Jakub Porzycki / AFP 

Románia hetedik hónapja tartja a legmagasabb inflációval rendelkező uniós tagállam címét – számolt be a Transtelex. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint szeptemberben a fogyasztói árak éves összevetésben 

4,8 százalékkal nőttek Romániában, miközben az EU egészében az infláció 2,1 százalékra csökkent.

Az inflációs ráta tekintetében Romániát Belgium (4,3 százalék) és Lengyelország (4,2 százalék) követi, míg a legalacsonyabb értékeket Írországban (0 százalék), Litvániában (0,4 százalék), valamint Szlovéniában és Olaszországban (egyaránt 0,7 százalék) regisztrálták. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az EU tagállamai közül 20 országban csökkent az infláció augusztushoz képest, köztük Romániában is, ahol a Nemzeti Statisztikai Intézet adatai szerint a szeptemberi éves infláció 4,62 százalék volt az előző havi 5,1 százalék-ról. 

Magyarországon az infláció 3 százalékra csökkent.

Az Eurostat elemzése arra is rámutat, hogy a maginfláció – amely az energia- és élelmiszerárak nélkül számított fogyasztói árindex – augusztusban 2,8 százalék volt, ami szeptemberre 2,7 százalékra csökkent. Ezt a tendenciát követi egy másik mutató is, amely kizárja az energia- és élelmiszerárak mellett a cigaretta- és alkoholárakat: ez szintén 2,8 százalék-ról 2,7 százalék-ra mérséklődött.

A Román Nemzeti Bank (BNR) frissítette inflációs előrejelzését, és 2024-re már csak 4 százalék-os inflációt vár, míg a jövő év végére 3,4 százalék-os pénzromlást prognosztizál. Mugur Isărescu, a BNR kormányzója hangsúlyozta, hogy ezek az előrejelzések a jelenlegi adatokra épülnek, azonban a gazdasági és pénzügyi intézkedések nagyban befolyásolhatják az infláció jövőbeli alakulását.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Novicsok-5
2024. október 18. 11:49
De jó. Ismét Románia a viszonyítási alap. Nálunk hasít a gazdaság.
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. október 18. 11:19
Én akkor is Ubulnak, reciprokinak, meg RasPutinnak hiszek!
excan1
2024. október 18. 10:40
Az inflációs lufi leeresztett már itthon, új kapaszkodót kell találni a liberális birkáknak. Ez van. Addig az Orbán kormány újabb 15,5 tonnával növelte az ország aranytartalékát. Ugyan eddig is nálunk volt a legtöbb arany a régióban lakosságarányra vetítve, de most már még inkább. Jövőre úgy tűnik magas fokozatba kapcsola a gazdaság bővülése, termelésre állnak az új autógyárak, 2 lépcsőben megduplázzák a gyerekesek adókedvezményét, újabb lakhatási támogatások jönnek, jelentősen növkszik a következő években a minimál és átlagbér, stb, stb. És erre jön majd a célegyenesben a 2026-os választás. :))) Orbán tovább "szigetelődik", csak a legnagyobb vezetőkkel tárgyal keleten és nyugaton. Egymásnak adják a kilincset, hogy találkozhassanak vele, a liberális, baloldali csürhe meg kitépi az összes haját. :)) De szép közeljövőnek nézünk elébe :)
states-2
2024. október 18. 10:24
Bezzeg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!