Szeptemberben még mást mondtak, most kamatot vágott az EKB

2024. október 17. 15:18

Újabb 25 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatszintet az Európai Központi Bank. Szeptemberben Christine Lagarde elnök még igyekezett hűteni az ülésről ülésre történő kamatvágásokkal kapcsolatos várakozásokat, viszont a vártnál gyengébb gazdasági teljesítményre reagálniuk kellett, és ez tovább erodálja az EKB hitelességét.

2024. október 17. 15:18

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Nem okozott meglepetést az Európai Központi Bank. A szeptemberi üléshez hasonlóan most is 25 bázisponttal, 3,25 százalékra csökkent az irányadónak tekintett betéti kamatszint. 

A jegybank megítélése szerint az infláció jó úton halad a cél felé, annak elérését az elmúlt időszakban tapasztalt vártnál gyengébb gazdasági aktivitás is támogatja. Ezzel együtt is, az EKB várakozásai szerint a következő hónapokban ismét nőhet az áremelkedési ütem az eurózónában – ami szeptemberben 1,7 százalékot tett ki, 2021 áprilisa óta a legalacsonyabbat –, és a jövő év végére térhet vissza jegybanki 2 százalékos célhoz.  

A pénzromlási ütemet továbbra is a belső inflációs nyomás hajtja fel, amelynek fő motorja a béremelkedés, ezt viszont idővel ellensúlyozza a profitok mérséklődése. 

EKB: fennmarad a szigorú kamatpolitika 

Nem történt tehát változás a jegybank gazdasági folyamatokkal kapcsolatos megítélésében. Ezzel párhuzamosan az előre tekintő iránymutatás sem módosult: a közlemény továbbra is hangsúlyozza az inflációs cél középtávú elérése melletti elköteleződést, és hogy ehhez fenntartják a szükséges szigorú kamatpolitikát. Illetve változatlanul adatvezérelt módon, ülésről ülésre dönt az EKB a kamatszintekről, nem köteleződik el egyetlen kamatpálya mellett sem. 

A mai döntés felerősíti az EKB és a Fed közötti kontrasztot. Az utóbbi a szeptemberi ülésen kiadott dot plot alapján összesen 50 bázispontos kamatvágást jelzett az év hátralévő két ülésére vonatkozóan, miközben akkor a piacok még 75 bázispontost áraztak. Ugyanakkor az azóta beérkező vártnál erősebb munkaerőpiaci adatok és erősebb inflációs folyamatok, kiegészülve a jegybanki kommunikációval, a piaci árazásokat is összhangba hozták a Fed jelzésével. Ez pedig érdemben erősítheti az amerikai jegybank hitelességét. 

Mi változott szeptember óta? 

Az EKB a mai döntéssel kvázi visszatáncolt a szeptemberi kommunikációjából. Akkor Lagarde igyekezett hűteni a piaci kamatvágási várakozásokat, hogy a jegybank hónapról hónapra lazíthatja a kamatkondíciókat. És még ha a befektetők a kezdeti időszakban el is fogadták ezt, az azóta beérkező adatok inkább a korábbi várakozásokat erősítették. Az eurózóna gazdasága a vártnál gyengébben muzsikál, ami az inflációt is lassítja, emiatt pedig az aktivitás fenntartásához dinamikusabb kamatcsökkentési ciklusra kényszerülhet a jegybank. Ez azonban érdemben erodálhatja az EKB hitelességét, amely még teljesen nem állt helyre az inflációs sokk kezdeti félrekezelése, annak átmenetiként való aposztrofálása után. 

Hogyan alakult az euró-dollár árfolyam? 

A Fed és az EKB kamatpályájával kapcsolatos merőben eltérő piaci várakozások a pénzpiacokon is megjelennek. Az euró szeptember vége óta 2,7 százalékot gyengült a dollárral szemben. Ezzel a dollár augusztus eleje óta nem látott szintre erősödött az európai valutához képest. Azóta nem volt ilyen erős az amerikai valuta, hogy a júliusi gyenge munkaerőpiaci adatok felerősítették az USA-val kapcsolatban a recessziós félelmeket, amely a japán kamatemeléssel együtt tőzsdepánikot is okozott a nyár utolsó hónapjának elején.  

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Illyés Tibor

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
karakter-2
2024. október 17. 17:23
Ez a vén kurva a Világkbantól ejtőernyőzött az EKB-be - világbotrány lehetne, ha igazán kritikus lenne a közélet.
Chekke-Faint
2024. október 17. 16:50
Ki ez az öreg bácsi?
canadian-deplorable
2024. október 17. 16:05
Az esztelen nyitott határos migráció az ingatlanok árát és a lakbéreket a csillagos egekbe emelte és a fiatalok túlnyomó többségének lehetetlenné tették, hogy ingatlan tulajdonosok legyenek. A lakhatás ára pedig a sztratoszférába került. Ehhez még hozzájön a féktelen költekezés (lopkodás), az egyre növekvő munkanélküliség (csak vendég munkásokat alkalmaznak), a vállalatok elvándorlása koszfészkekbe olcsó munkaerőért, ennélfogva recseg-ropog a WEF birodalom, dől be a gazdaság. Vége az utópiának. A pénz nyomtatás miatt megugrott az infláció. Ki hitte volna? Ja mindenki, akinek egy agysejtnél több van. Ezért felemelték a kamatokat. A magas kamatok kilátástalan helyzetbe juttatták az ingatlan hitelüket megújítókat. Muszáj csökkenteni a kamatokat. A csökkenő kamatok miatt ismét megugrik az infláció. Csiki-csuki, így is, úgy is gazdasági összeomlás lesz a vége.
sexykitty-5000116
2024. október 17. 15:40
🍓 ️ ­­É­r­t­­­é­k­­e­­l­­d­­ ­­­a­­­ ­­­s­­z­­­e­­x­­i­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­­i­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!