Régóta érett: magyar ember előtt tiszteleg Washington

2024. október 27. 16:00

A megemlékezés október 25-én volt a washingtoni Kossuth Házban.

2024. október 27. 16:00
null

Nyitókép: Kováts Mihály Emlékbizottság

Washingtonban felavatták Fabriczy Kováts Mihály, az amerikai könnyűlovasság magyar megalapítójának hősies alakját megörökítő domborművét – adta ki a Kováts Mihály Emlékbizottság sajtóközleményben.

A washingtoni Kossuth Házban október 25-én ünnepélyes keretek között, felavatták Györfi Sándor Kossuth-díjas karcagi szobrászművész legújabb alkotását, amely a magyar huszár hagyományok és az amerikai függetlenségi háború egyik legismertebb alakját, Fabriczy Kováts Mihályt ábrázolja.

Az amerikai és magyar civil szervezetekből álló Kováts Mihály Emlékbizottság kezdeményezésére létrejött emlékmű avatás a „Kováts 300” programsorozat részeként valósult meg. A szervezők célja, hogy Fabriczy Kováts Mihály, az amerikai könnyűlovasság magyar alapító atyjának születésének háromszázadik évfordulóján a huszárezredes hősiességét és a két nemzetet összekötő, évszázadokra visszanyúló katonai együttműködés sokszínűségét minél többen megismerjék.

Ezt is ajánljuk a témában

Pintér Zoltán, a karcagi Kováts Mihály Baráti Társaság elnöke szerint „Kováts Mihály és a hozzá hasonló nyughatatlan álmodók személye testesíti meg azt, hogy amerikaiakban és magyarokban, végső soron új- és óvilágiakban sokkal több van szabadság szeretetből és összefogásból, mint bármi másból, ami elválaszt egymástól”.

A Kossuth Házat évek óta szívvel-lélekkel gondozó Kossuth Alapítvány elnöke, Végh Sándor szerint, 

„az új dombormű szimbolikus erővel bír, hiszen emléket állít annak a tagadhatatlan történelmi ténynek, hogy a magyarok már Amerika születésénél is kiemelkedően fontos szerepet játszottak”.

A Györfi Sándor fiai, ifj. Györfi Sándor és Balázs közreműködésével készített alkotás központi figurája Kováts Mihály, aki lovon ülve, huszár egyenruhában jelenik meg, dinamizmust és erőt sugározva. Az új bronzból készült dombormű méltó szomszédai a Theodore Roosevelt amerikai elnököt és Kossuth Lajost ábrázoló szintén bronz emlékművek.

A részletgazdag mű hűen tükrözi a huszár hagyományokat, a jura mészkőbe vésett „Faithful Unto Death” felirat, valamint az általa Benjamin Franklinnek küldött levélben tett esküje erős érzelmi és erkölcsi töltetet ad a kompozíciónak. 

Kováts hősies és önfeláldozó alakja az amerikai forradalomban betöltött szerepére és a szabadságért való kiállására és áldozatára utal.

A ceremóniát Pintér Zoltán történész könyvének bemutatója követte, mely során a történész felvázolta a huszár ezredes kalandos életútjának állomásait és az amerikai könnyűlovasság megszervezésének kihívásait.

A szakmai beszélgetést Örlős László, a Kováts Mihály Baráti Társaság elnökének előadása zárta, aki kiemelte azt a kevesek által ismert tényt, hogy „az első amerikai idegenlégió, un. Pulaski Légió hivatalos zászlajának létrejötte is a magyar származású Kováts Mihálynak köszönhető”.

Az esemény részeként a Kováts Mihály Baráti Társaság átadott a Kossuth Alapítványnak az amerikai közvélemény Pulaski zászlóként ismert zászló replikáját, mely tulajdonképpen az első magyar eredetű amerikai zászló.

Az emlékév programjait támogató washingtoni székhelyű Hungary Foundation igazgatója Anna Smith Lacey elmondta, hogy az ünnepség egy nagyobb programsorozat méltó nyitánya, mely elegáns alaphangot ad az ezt követő charlestoni és New Yorki ünnepségeknek is. 

„Azt reméljük, hogy a mai avatás lendületet ad számos olyan más kezdeményezésnek Amerika-szerte, amely a magyar-amerikai barátság történelmi gyökereire felhívja a figyelmet” 

tette hozzá.

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
augustus2-0
2024. október 27. 19:07
Ha javasolhatom, "az amerikai könnyűlovasság magyar alapító atyjának születésének háromszázadik évfordulóján" helyett írjuk már azt, hogy "az amerikai könnyűlovasság magyar alapító atyja születésének háromszázadik évfordulóján", és egyébként meg a jó..., ...-ba/be stb. Szégyen, amit a magyar nyelvvel művel a mandi, ill. valószínűleg az ABC valamelyik utolsó betűivel jelzett generáció.
p3d0fidesz
2024. október 27. 18:42
Ha még élne, kardlappal jól végigvágna a sok ruszkipárti közt
nesztekjobbrol
2024. október 27. 17:47
A magyar adofizetok penzen odaraktak egy szobrot, amit majd par amerikas magyar megnez. Ezzel semmi bajom, de ez az ocska mandis puder cimek hozza... Ez akkora esemeny, hogy a varosi lapban se jelenik meg. A magyar diaszpora jelentossege az USAban nulla, kihalnak az 56os menekultek, akik meg gyerekkent kerultek oda. Az oket koveto generacio mar nem beszel magyarul, legfeljebb tudja h az apja/nagyapja magyar volt. Innen a kornyekrol a lengyel meg az ukran diaszporanak van nemi jelentossege.
sexykitty-5000126
2024. október 27. 17:29
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­­é­­k­­­e­l­­d­­ ­a­­ ­­­s­­­z­e­­­x­i­­­ ­p­­u­­n­­­c­­i­­­m­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!