Politico: Brüsszelben is kiakadtak Von der Leyen húzásán – ezermilliárdokat osztana magához a Bizottság, Magyarország és Lengyelország is rosszul járna

2024. október 27. 06:54

A brüsszeli lap által kiszivárogtatott „refromterv” miatt új politikai frontvonal alakult ki Brüsszelben.

2024. október 27. 06:54
null

Nyitókép: képernyőfotó Welt

Az Európai Bizottság szigorúbb szabályokat vezetne be, illetve magához ragadna több jogkört is az uniós költségvetés kifizetéseivel kapcsolatban. A reformterv jelentős konfliktust váltott ki az uniós intézményekben és a tagállamok körében – írja a Politico.

Ezt is ajánljuk a témában

A portál által nyilvánosságra hozott bizalmas dokumentum, amely az EU 1200 milliárd eurós (485 ezer milliárd forintos) költségvetési alapjához való hozzáférés feltételeit szigorítja, sokkolta az EU képviselőit.

Monika Hohlmeier, német néppárt EP-képviselő úgy fogalmazott, hogy

robbanásszerű reakciót váltott ki a terv az Európai Parlamentben.

A kritikák szerint a tervezett intézkedések aránytalanul nagy hatalmat adhatnak a Bizottság költségvetési osztályának a pénzosztás terén, ami kedvezőtlenül érintheti a régiókat, a mezőgazdaságot, a törvényhozókat és a költségvetési ellenőrzőket.

Ha ez igaz, akkor ez a hír veszélybe sodorja az európai projekt jövőjét, mert kizárja a régiókat és városokat ahelyett, hogy bevonná őket – mondta Vasco Alves Cordeiro, a Régiók Bizottságának elnöke.

A Bizottság hivatalos költségvetési javaslata a következő évben esedékes, és a tagállamoknak 2027 végéig kellene egyhangú megállapodásra jutniuk.

A jómódú északi országok támogatják a reformokhoz kötött finanszírozási modellt, míg a kevésbé tehetős közép- és kelet-európai államok – melyek az EU támogatásainak jelentős részét kapják – ellenzik azt. Jan Szyszko, Lengyelország regionális ügyekért felelős helyettes minisztere kiemelte, hogy Lengyelország példája a regionális források sikeres kezelésének, amit folytatni szeretnének.

A javasolt intézkedések része, hogy a jelenlegi 530 programot egyetlen tagállami költségvetési alapba vonnák össze.

A Politico szerint az EU legnagyobb támogatásait élvező országok, mint Lengyelország és Magyarország attól tartanak, hogy ezek a radikális elképzelések a meglévő mezőgazdasági támogatási rendszert és a szegényebb régiók finanszírozását csökkentenék (a lap arról nem számol be, hogy hazánk esetében a források egy részét politikai okok miatt jelenleg visszatartja a Bizottság – szerk. megjegyzése). Az EU mezőgazdasági miniszterei nemrégiben elutasították a mezőgazdasági támogatások jelentős átalakítását, mivel a közös agrárpolitika (KAP) az EU költségvetésének körülbelül egyharmadát képviseli.

A Politico által megszerzett dokumentum szerint az Európai Bizottságra egyre nagyobb politikai nyomás nehezedik, hogy a befektetéseket a hagyományos területekről – például a mezőgazdaságról – az új ágazatok, például a védelem irányába terelje, különösen a határain zajló háborús helyzet miatt.

Elemzők szerint a nagyobb védelmi költségvetés kompromisszum lehet a kelet-európai országok támogatásának biztosítása érdekében a mezőgazdasági és regionális reformokért cserébe.

Az uniós végrehajtó szerv reformjai a Covid utáni helyreállítási és rezilienciaépítési eszközre építenek, amely 2021-ben indult, és amelyet közvetlenül a központi kormányzat által kezelt nemzeti költségvetési alapon keresztül irányítanak. Ezt a modellt azért támogatják, mert sikerült rábírni a tagállamokat az ajánlott reformok végrehajtására, ám más uniós intézmények nem fogadják pozitívan. 

Tony Murphy, az Európai Számvevőszék elnöke szerint ez a modell rendkívül megnehezíti a pénzek hatékony elköltésének ellenőrzését, míg a költségvetési ellenőrző bizottság vezetője, Niclas Herbst, arra figyelmeztetett, hogy ez a megoldás széles körű visszaélésekre adhat lehetőséget.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2024. október 27. 09:14
Ursula van de Lejjebbnek, egyre ocsmányabb húzásai vannak!
sexykitty-5000126
2024. október 27. 09:12
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­­é­­k­­­e­­l­­­d­­ ­a­ ­­­s­­­z­­­e­­x­­­i­ ­­­p­­­u­­n­­c­i­­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Tegnap
2024. október 27. 09:10
Ez a korrupt jenkibérenc hoholkurva úgy érzi, hogy most már akármit megengedhet magának. Pofátlanul. Pedig még Németországot is ugyanúgy pusztítja, mint a többi országot Európában. Vagy azok is mind leigázott jenki gyarmat lettek?
Kristály
2024. október 27. 09:09
A gonosz Soros polip 7 szivét kellene egyszer kitépni hogy a világ visszatérjen a régi formájához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!