Osztrák szakértő: Új terrorhullám érkezett Európába, ők vannak a célpontban!

2024. október 06. 21:23

A dzsihádista támadások esélye ötször nagyobbra nőtt az elmúlt évben, és ami különösen aggasztó, hogy a TikTok segítette radikalizálódás már a gyerekszobában elkezdődik.

2024. október 06. 21:23
Demonstration by the Islamist scene in Hamburg

Nyitókép: Iszlamista tüntetés résztvevői egy plakátot tartanak a magasba „A kalifátus a megoldás” felirattal Hamburgban 2024. április 27-én. (Axel Heimken/dpa/AFP) 

Az a tény, hogy az iszlamista támadások kockázata az elmúlt tizenkét hónapban rohamosan nőtt,  nemcsak képzelgés, hanem a keserű, számokkal is alátámasztható valóság. Peter R. Neumann terrorkutató szerint tavaly október 7-e óta kilenc ember vesztette életét Európában iszlamisták miatt – számol be róla az osztrák Kronen Zeitung.

A támadók többnyire kést használtak változatos tetthelyeken; 

fesztiválon és piactéren öltek, egy tanárt az iskolában, egy turistát Párizsban, városnézés közben gyilkoltak meg. 

Neumann összesítése alapján 36 dzsihadista támadásra került sor az elmúlt egy évben, ebből 25 alkalommal a hatóságoknak sikerült időben közbeavatkozniuk. Ehhez képest az Europol 2022-ben összesen két végrehajtott és négy meghiúsított iszlamista terrortámadást számolt össze. 

A közel-keleti konfliktus kiújulásával a terrorizmus új hulláma ömlött át Európába. A szakértő szerint az erőszakos cselekmények elkövetői különösen a német nyelvű nemzetek állampolgárait veszik célba; a merényletek felét Németországban, Ausztriában és Svájcban követték el.

A terrorkutató az összes olyan országot elemezte e szempontból, amelyek már 2004 előtt uniós tagok voltak, ami azt jelenti, hogy az Oroszországban vagy Törökországban elkövetett iszlamista terrortámadásokat nem vette figyelembe. A befejezett támadások mellett csak olyan eseteket vizsgált, amelyeknél az előkészületek előrehaladott állapotban voltak. Az elkövetők profilja szerinte kiváltképpen aggodalomra ad okot: a „gyűlöletprédikátorok” különösen a fiatalok agyát mossák át, és buzdítják véres cselekmények elkövetésére, 

a radikalizálódást pedig nagyban segíti a TikTok használata.  

A legfrissebb ausztriai esetek ugyancsak azt mutatják, hogy ez a folyamat gyakran a gyerekszobákban kezdődik. Jó példa minderre a Taylor Swift bécsi koncertsorozata idején meghiúsult támadás, és a müncheni izraeli főkonzulátus elleni támadás elkövetői is az Iszlám Államnak hűséget fogadó, migráns hátterű osztrák fiatalok voltak.

Ezt is ajánljuk a témában

A megelőzésnek, a megfigyelésnek és a büntetésnek különösen erre a célcsoportra kell összpontosítania” – fogalmazott Neumann egy blogbejegyzésben ezekről az általa TikTok-terroristáknak nevezett fiatalokról.

Egy másik hasonlóan sötét felismerés – áll az osztrák lap írásában –, hogy az európai zsidóknak ismét félteniük kell az életüket. A Hamász-terror után például Németországban Dávid-csillaggal jelöltek meg egyes lakásokat, egy hamburgi tüntetéseken „kalifátust” hirdettek, az Izrael megsemmisítésére való felhívás („A folyótól a tengerig”) pedig újra társadalmilag elfogadottnak tűnik a baloldali miliőben. Ugyancsak szembetűnő, hogy a zsidó diákokat Európa-szerte zaklatták, társaik időnként megakadályozták őket az órákon való részvételben is. 

A támadások és tervezett támadások több mint egyharmada (36 százaléka) részben vagy egészben zsidók, zsidó intézmények vagy Izrael ellen irányultak” 

– fűzte hozzá Neumann. 

A helyzet e szempontból még rosszabb lehet a tavaly októberben kezdődött közel-keleti konfliktus kezdete óta, amely nem állt meg a Gázai övezetnél. A Libanonra áttevődött hangsúly pedig „újabb mártírokat” termel. A terrorkutató szerint mégis van némi ok az optimizmusra. Az összehasonlításokból világosan látszik, hogy a hatóságok a korábbiaknál sokkal gyakrabban képesek meghiúsítani a támadásokat – háromból legalább kettőt. 

Vagyis nem igaz, hogy az ilyen típusú terrorizmust nem lehet megakadályozni. Természetesen nincs százszázalékos biztonság, de a biztonsággal foglalkozó szervek arányaiban sikeresen végzik a munkájukat, és ez az arány tovább növelhető” – szögezte le Neumann.

 

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sentimental
2024. október 06. 23:12 Szerkesztve
A nőmről szállj le ,mert átveszem. Neked úgyis csak a fiúk kellenek
Csubszi
2024. október 06. 23:12
Ezt akarjátok itt is, igaz, idióta ballibshitek? Hihetetlen, mennyire nem láttok a szemetektől!
sentimental
2024. október 06. 22:43 Szerkesztve
Viszont sokkal többen vagyunk,mint a zsidók, mindenhol körbe, hiába hozzák minden évben a gyöngyös nagyságú filippinói lakosokat befelé a zsidók,hogy leverjék a béreket
sexykitty-5000104
2024. október 06. 22:38
🍓 ️ ­É­r­t­é­­k­­e­­l­­d­­­ ­­­a­­ ­­s­z­­e­­­x­­­i­­­ ­p­­u­­n­­­c­­­i­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!