Oroszországban gyűlik össze a BRICS, ami a Nyugat hegemóniája ellen tör

2024. október 22. 14:05

Putyin lesz a házigazdája a két tucat vezetőt, köztük a kínai elnököt is felvonultató találkozónak.

2024. október 22. 14:05
null

Nyitókép: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP

Két tucat világvezető gyűlt össze kedden Oroszországban a BRICS-csoport háromnapos csúcstalálkozójának megnyitójára, amely a feltörekvő gazdaságok szövetsége, és amely a Kreml reményei szerint kihívást jelent majd a nyugati „hegemóniára” – írja a France 24. 

Vlagyimir Putyin elnök a csúcstalálkozóval azt akarja megmutatni, hogy a két és fél éve tartó offenzíva miatt Moszkva elszigetelésére tett nyugati kísérletek kudarcot vallottak.

Hszi Csin-ping kínai vezető, Narendra Modi indiai miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök – mindannyian Oroszország kulcsfontosságú partnerei – kedden még úton voltak a találkozóra. Putyin, Modi és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök már megérkezett Kazanyba – jelentette az orosz média, míg a CCTV kínai állami televízió szerint Hszi már szintén megérkezett. 

Moszkva külpolitikájának egyik alappillérévé tette a BRICS-csoport bővítését, amelynek az alaptagjai Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika. A napirenden szereplő fő témák között szerepel Putyin elképzelése egy BRICS-vezetésű fizetési rendszerről, amely a SWIFT nemzetközi pénzügyi hálózattal vetekedne, amelytől az orosz bankokat 2022-ben elvágták. A találkozón várhatóan beszélni fognak a közel-keleti konfliktus eszkalálódásáról. 

A Kreml a találkozót diplomáciai diadalként emlegette, amely segíteni fogja a nyugati „hegemóniával” szembeszálló szövetség kiépítésében.

A találkozót megelőzően Modi méltatta a Moszkva és Újdelhi közötti „különleges és kiváltságos stratégiai partnerséget”, és elmondta, hogy olyan kérdések is napirenden lesznek, mint az éghajlatváltozás.

Putyin kedden külön-külön találkozik Modival és Hszivel, valamint Dél-Afrika és Egyiptom vezetőivel, majd szerdán külön-külön tárgyal Erdogannal és Maszúd Peszkian iráni elnökkel.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár 2022 áprilisa óta először utazik Oroszországba, hogy részt vegyen a csúcstalálkozón. 

A 2009-es megalakulásakor négy taggal induló BRICS azóta számos más feltörekvő országgal, például Dél-Afrikával, Egyiptommal és Iránnal bővült.

Ezt is ajánljuk a témában

A változó világrend fegyvere: kezdődik a BRICS-csúcs

Két út áll a világ legdinamikusabban fejlődő gazdasági tömbje előtt: vagy marad az eredeti elképzelésnél, és a jelenlegi globális intézményrendszer bővítéseként értelmezi magát, vagy nekiront annak a világrend gyors megváltoztatása érdekében. A soros elnök éppen Oroszország. Bonyolult csúcstalálkozó várható.

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. október 22. 17:06 Szerkesztve
mandiner.hu/kulfold/2024/10/kiszivargott-egy-amerikai-hirszerzesi-anyag-izrael-iran-ellen-tervezett-tamadasarol youtu.be/mtN1IiYXJOQ?si=iv8e8Qz9rRdP5Jus szentkoronaradio.com/blog/2024/10/15/szandekosan-lovik-fejbe-a-palesztin-gyerekeket-a-zsido-terroristak/ m.youtube.com/watch?v=svK9ghuRjfM&pp=ygUZdG9yb2N6a2FpIGzDoXN6bMOzIGl6cmFlbA%3D%3D TISZTELT BRICS VEZETŐK! NAGY HÁBORÚT JÖHET. KÉREM ÖNÖKET, HOGY KÖRVONALAZZANAK VALAMILYEN MUSZLIM-ZSIDÓ BÉKETERVET, A MOSTANI TALÁLKOZÓN. ANNYI MEGOLDANDÓ PROBLÉMA VAN... JOBB LENNE A BÉKE. Ui: ZSIDÓK! (Azon személyek. Akik magukat zsidónak élik meg.) A 1900 ÉVES VISSZASZORÍTOTTSÁGBÓL, KINŐTTETEK. NEM VAGYTOK MÁR GYERMEK-NÉP. FELNŐTTETEK.🤍 TELE VAN A ZSEBETEK FEGYVERREL. TI DÖNTÖTTÖK. EURÓPA MÁR NEM SZÜLŐTÖK. NEM VISELI A FELELŐSÉGET A TETTEITEKÉRT. A BÉKE LEHETSÉGES: mandiner.hu/kulfold/2024/10/igy-vetne-veget-a-haboruskodasnak-egy-volt-izraeli-es-palesztin-vezeto Ehud Olmert 🤍 Nasszer al-Kidwa! HAJRÁ ! 🕊️🗽🤍
Ehetős Odó
2024. október 22. 16:52
Számunkra a legizgalmasabb fejlemény Törökország és Szerbia csatlakozása lenne, mindkettő precedensértékű: Törökország NATO-ország, Szerbia meg benn van Európában - számunkra már a spájzban…
sexykitty-5000122
2024. október 22. 16:52
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­­­k­­e­­­l­d­­­ ­­­a­ ­s­­­z­e­­­x­­­i­­­ ­­p­­­u­n­­c­­i­­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
herden100
2024. október 22. 16:31
m.youtube.com/watch?v=h036cArATpU 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!