Olaszország is beszáll Magyarország és Ausztria versenyébe – a tét óriási

2024. október 08. 09:16

Az olaszok is szívesen megszereznék a kínai Dongfeng befektetését, ám szinte biztosan hátrányba kerültek a magyar és osztrák kormánnyal szemben, amikor megszavazták az EU büntetővámjait.

2024. október 08. 09:16
Orbán Viktor és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A Dongfeng Motor Groupról írt elemzést a Corriere della Sera, amelyben kiemeli, a kínai autógyártó az EU emelkedő vámtarifáira válaszul európai termelést tervez, azaz kész modelleket szállítana az EU-n belüli gyárából. Ezt a taktikát követte a Fiat is 50 éven keresztül az akkor még harmadik világnak nevezett országokban.

A cikk szerint

Magyarország és Ausztria mellett Olaszország is harcba szállna a befektetésért, csakhogy az olasz kormány megszavazta a büntetővámokat, miközben Budapest és Bécs nem, így szinte biztosan hátrányba kerül a kínai döntéshozóknál.

Az olasz lap megjegyzi, Magyarországra több kínai befektetés érkezett 2023-ban, mint Németországba, Franciaországba és az Egyesült Királyságba összesen.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vérgőz
2024. október 08. 15:27
"Az olaszok is szívesen megszereznék a kínai Dongfeng befektetését" ...ja, logikus. beleharap a vendég lábába, aztán elvárja, hogy a gazdival (USA, ki más) felváltva etessék?
Malo kingi
2024. október 08. 14:43
Ez van ha a gondolkodást megelőzi a cselekvés! Lehet vakargatni a fejet.
balbako_
2024. október 08. 14:12
Európát a szabad kereskedelem tette naggyá. Most szép csendesen épül le.
livingstone
2024. október 08. 13:58
"Stop propaganda" Azaz pszihopeti hagyja abba a gátlástalan hazudozást? Abszolút egyetértek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!