A tagállamok többsége NEM szavazta meg a Kína elleni büntetővámokat, de a Bizottság így is be fogja vezetni őket

2024. október 04. 15:28

Hiába Magyarország és Németország küzdelme, ennyit ér az uniós demokrácia.

2024. október 04. 15:28
null

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

A tagállamok nem tudták megakadályozni az Európai Bizottság által javasolt, a kínai gyártású elektromos járművekre kivetendő vámokat pénteken (október 4-én), így megnyílt az út azok végleges bevezetése előtt, amelyre a hónap végéig sor kerülhet – írja az Euractiv

A döntés azt jelenti, hogy a Bizottság akár 35,3%-os vámot is bevezethet a kínai autógyártók, köztük a BYD, a Geely és az SAIC termékeire. 

Ezek a vámok az EU szokásos 10%-os autóvámján felül kerülnek kivetésre, és a jogszabályok szerint legkésőbb október 30-ig be kell vezetni őket.

Tíz EU-tagállam szavazott a vámok mellett, öt pedig – köztük Magyarország és Németország – ellene, 12 tagállam tartózkodott. 

Azaz csupán a tagállamok kisebbsége, egészen pontosan 37% állt a Bizottság mellé. A vámok megakadályozásához azonban „minősített többségre” lett volna szükség, vagyis 15 tagállamnak, amely az EU lakosságának 65%-át képviseli, kellett volna ellene szavaznia – ez pedig nem lett meg.

A lap megjegyzi, hogy korábban, egy júliusi, nem kötelező érvényű tanácsadói szavazáson négy EU-tagállam szavazott a vámok ellen, míg 11 tartózkodott. Kiemelik hogy Franciaország, Olaszország és Lengyelország mind a vámok mellett szavaztak – akárcsak júliusban.

A szavazást eredetileg szeptember 25-én tervezték megtartani, de elhalasztották, hogy a kínai és az uniós tisztviselők tárgyalásos megoldást keressenek, amely szerint a kínai autógyártók vállalják, hogy minimális áron értékesítik járműveiket, így elkerülve a vámokat.

Az EU tisztviselői többször is hangsúlyozták, hogy a vitára tárgyalásos megoldás még október 30. után is lehetséges.

A Bizottság támogatásellenes vizsgálatát Ursula von der Leyen elnök tavaly szeptemberi, az Unió helyzetéről szóló beszédében jelentette be, és hivatalosan 2023 októberében indították el. Ez Peking részéről viszontvizsgálatokat indított az európai sertéshús és tejtermékek behozatalára. Sok elemző arra számít, hogy a szavazás hatására Peking az említett termékekre vámokat vet ki az elkövetkező hetekben vagy akár napokon belül.

A brandyre vonatkozó vámok nagyon gyorsan bevezethetők, és a sertéshúsra és tejtermékekre vonatkozó vámok is hamar követhetik” – mondta Victor Crochet, a Van Bael & Bellis brüsszeli ügyvédi iroda vezető munkatársa az Euractivnak.

A szavazás után kiadott közleményében a Bizottság így fogalmazott: „Az EU és Kína továbbra is keményen dolgozik egy olyan alternatív megoldás megtalálásán, amely teljes mértékben megfelel a WTO előírásainak, megfelelően kezeli a Bizottság vizsgálata által feltárt káros támogatásokat, illetve amely ellenőrizhető és végrehajtható.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Az európai versenyképesség rituális legyilkolásának napja

Megszavazta az Európai Unió a kínai elektromos autókra kivetett büntetővámok véglegesítését. Az öt évre szóló extra illeték kivetése elé Németország próbált meg akadályt gördíteni, de végül a francia tömb győzedelmeskedett. És persze Ursula von der Leyen, aki hatalma megszilárdításának egyik legfontosabb próbatételeként kezelte az ügyet – akár az európai versenyképesség kivéreztetésének árán is.

 

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2024. október 04. 18:20
Ursula és a többi boszorka inkvizíció elé való!
sexykitty-5000104
2024. október 04. 18:19
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­é­k­e­­l­­d­­ ­­­a­­ ­­­s­­z­­­e­­x­­­i­­­ ­­p­­­u­­n­­­c­­i­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
dodek4b
2024. október 04. 18:16
Íme a balfaszjankók igazi arca !
5m007h 0p3ra70r
2024. október 04. 18:16
Szavazás az EU-ban. Téma: Szeretné-e ön, ha a kínai iparcikkekre 30% vámot vetnénk ki. Eredmények: az igenek 35%-nyi szavazattal érvényesek, a nemek 65%-nyi szavazattal, >1% tartózkodás esetén az igenek győznek, akkor is ha a nemek hozzák a 65%-ot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!