Rájöttek a németek, nagy a gond: ezt lépik majd az uniós szavazáson

2024. október 04. 08:00

Egyre nagyobb a nyomás Olaf Scholzon.

2024. október 04. 08:00

Nyitókép: Kira Hofmann / Photothek Media Lab / dpa Picture-Alliance via AFP

A Reuters értesülése szerint Németország várhatóan pénteken a kínai elektromos járművekre kivetendő európai uniós vámok ellen fog szavazni. Júliusban Németország még tartózkodott a Bizottság vámkivetési javaslatáról szóló, nem kötelező érvényű szavazáson, ám azóta a hírügynökség szerint az iparág fokozott nyomást gyakorolt Olaf Scholz kancellárra, hogy aktívan ellenezze az intézkedést a pénteki uniós szavazáson.

A Bizottság javaslatát csak akkor lehet végrehajtani, ha az EU lakosságának 65%-át képviselő 15 uniós tagállam minősített többsége ellene szavaz, ami igen nagy akadályt jelent.

Franciaország, Görögország, Olaszország és Lengyelország már jelezte, hogy támogatja a vámokat, ami elegendő lehet az EU legmagasabb szintű kereskedelmi intézkedésének érvényesítéséhez, számolt be a Reuters. A német kormány egyelőre nem kommentálta a hírt. Az Európai Bizottság álláspontja szerint a vámok célja az olcsó kínai hitelek, föld- és nyersanyagok, valamint egyéb állami támogatások hatásainak ellensúlyozása, és nem a kínai autógyártók kizárása.

Német autógyártók, amelyek 2023-ban eladásaik egyharmadát Kínában realizálták, ellenzik a vámokat, mivel attól tartanak, hogy azok megtorló intézkedéseket válthatnak ki, ami súlyos következményekkel járhat Németország második legnagyobb kereskedelmi partnerével való kapcsolatokra. Az IG Metall szakszervezete és az ország legnagyobb autógyártóinak munkavállalói képviselői is arra szólították fel a német kormányt, hogy utasítsa el a vámokat.

Kijelentjük: a vámok rossz megközelítés, mert nem segítik az európai autóipar versenyképességét

– állt közös nyilatkozatukban.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zabszem
2024. október 04. 10:28
Na, most ki fog derülni pontosan a nagy német szövetség! Figyeljetek...
Nasi12
2024. október 04. 10:10
Besokalltak mint a svéd váltókezelő amikor a vonat levágta mindkét lábát. " Hát a f@szom nem kéne?"
pompom-2
2024. október 04. 10:00
Szopni fognak, meg mi is! Ursuláék nem állnak meg, a falig mennek!
5m007h 0p3ra70r
2024. október 04. 09:59
Az európai autóipar ma a kínai üzemeiből él. Abból tartja el az európai telephelyeit. Abból eteti a részvényeseit. Ott végzi a technológiai fejlesztéseket 40%-al alcsonyabb áron, beleértve az akkumulátoraikat is. Az EU a világon egyedülálló módon épp önmagát tervezi megbüntetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!