Mongólia döntött Vlagyimir Putyin letartóztatásáról – minden következményét vállalja

2024. október 25. 19:09

Itt az orosz gyorsreakció a lépésre.

2024. október 25. 19:09

Nyitóképen: Cahiagín Elbegdordzs mongol elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin 
Forrás: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

***

Csütörtökön dörgedelmes hangvételű jelentést tett közzé a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court – ICC). Eszerint megállapították, hogy Mongólia nem tartóztatta le Vlagyimir Putyint, amikor az orosz elnök szeptember elején az országba látogatott.

Ezt is ajánljuk a témában

„Mongólia nem tett eleget a Bíróság azon kérésének, hogy e tekintetben a Római Statútum rendelkezései szerint működjön együtt, ezzel megakadályozta a Bíróságot abban, hogy gyakorolja feladatait és hatásköreit. Tekintettel annak súlyosságára, hogy Mongólia nem működött együtt a Bírósággal, a Kamara szükségesnek látta az ügyet a részes államok közgyűléséhez utalni” – írta az ICC honlapja.

Putyint az ICC szabályai alapján nem védi a mentelmi jog, azok az államok, amelyek elfogadták annak joghatóságát, elméletileg kötelesek letartóztatni és átadni a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsának hatálya alá tartozó személyeket.

Igen ám, de más az elmélet és más a gyakorlat – nem véletlen, hogy az amerikaiak is úgy reagáltak erre, hogy megértik Mongólia lépését.

Ezt is ajánljuk a témában

Az orosz Gazeta is kielemezte a helyzetet, idézve a mongol külügyminisztert, aki szerint 

„a mongolok Dzsingisz kán kora óta betartják a magas rangú vendégek sérthetetlenségének elvét”,

és a mentelmi jogra hivatkozott. A Politico pedig azt írta, az ország energiafüggősége miatt nem léphetett fel Putyin ellen, egyébként meg nem szokás komoly szankciókat róni arra, aki megtagadja az ICC elfogatóparancsának teljesítését, a kamara pedig „úgynevezett non-compliance eljárás keretében elítélheti Mongólia jogsértését”.

Az orosz lap kiemeli: 2024-ben először került Mongólia képviselője az ICC bírói közé, Erdenebalsuren Damdin volt, aki az Irkutszki Állami Egyetem jogi karán tanult. Lehetséges, hogy a fejlemények a posztjába kerülhetnek, de ez a kérdés hivatalosan nem került szóba. Kijev is elítélte Ulánbátor cselekedetét, Zelenszkij is hangot adott elégedetlenségének.

Putyin korábban egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a G20-ak brazíliai csúcsán Szergej Lavrov miniszter képviseli, mert nem akarja, hogy az ICC-ről meg róla szóljon a fórum. Azt is közölte, hogy az ICC nem univerzális jellegű és nem független, respektje pedig nem túl magas – az elfogatóparancsa is könnyen megkerülhető.

Ezt is ajánljuk a témában

A Gazeta emlékeztet: számos országban nincs érvényben az ICC joghatósága, ezek közé tartozik Oroszország mellett az Egyesült Államok, Kína, India vagy éppen Törökország is.

Így a 2023 márciusában kiadott elfogatóparancs is inkább üzenetértékű, semmint gyakorlati fenyegetés az orosz elnökre.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000126
2024. október 25. 21:21
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­­é­k­e­­­l­d­ ­­a­ ­s­z­­­e­­x­i­­ ­­p­u­­n­­­c­­i­­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Obsitos Technikus
2024. október 25. 21:16
Bohóctrupp...
Ergit
2024. október 25. 20:53
"Hülye mongóóólok!"
zsocc44
2024. október 25. 20:42
ICC=> szép, fényes, réz tábla, egy épület falán… se több, se kevesebb…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!