Miért lépett ki a cseh kormányból a kalózpárt?

2024. október 01. 22:23

Az osztrák és cseh választások eredményei fontos politikai irányváltásokat jeleznek a közép- és kelet-európai régióban.

2024. október 01. 22:23
null

Nyitókép: MICHAL CIZEK / AFP
 

A Kalózpárt kilépése Petr Fiala cseh miniszterelnök koalíciós kormányából politikai válságot idézett elő, ami jelentős átrendeződéshez vezetett a kabinetben, és a kormányt még jobbra tolta – tájékoztat az Euractiv.

A válság akkor kezdődött, amikor Fiala, az ODS (Polgári Demokrata Párt) és az ECR (Európai Konzervatívok és Reformerek) vezetője, menesztette a Kalózpárt vezetőjét, Ivan Bartošt, aki a regionális fejlesztési miniszterként egy kulcsfontosságú digitalizációs projektet irányított, amely a lakásépítési engedélyezési folyamatok egyszerűsítésére irányult. 

Bartoš, aki szeptember 30-án távozott a kormányból, árulásnak nevezte a döntést, és azzal vádolta Fiala pártját, hogy az oligarchák befolyása alá került.

Ezt is ajánljuk a témában

Bartoš mellett további két kalózpárti miniszter is bejelentette lemondását, köztük Jan Lipavský külügyminiszter és a jogalkotási miniszter. A jogalkotási miniszteri pozíció megszűnik, míg a regionális fejlesztési minisztériumot, amely az uniós források elosztásáért is felelős, valószínűleg egy másik koalíciós párt veszi át.

Lipavský jövője azonban bizonytalan. Bár jelezte, hogy elhagyná a Kalózpártot, a kormány fontolgatja, hogy függetlenként továbbra is megtartaná őt. Fiala megerősítette, hogy el tudja képzelni, hogy Lipavský párton kívüliként továbbra is tagja legyen a kormánynak, ha a koalíció összes pártja elfogadja. Lipavský azonban egyelőre nem kommentálta, hogy ilyen feltételek mellett maradna-e.

További változások várhatók az ipari és kereskedelmi minisztériumban is, mivel annak vezetője, Jozef Síkela, Prágát elhagyva az Európai Bizottsághoz csatlakozik, mint a Nemzetközi Partnerségi Biztos.

Fiala kijelentette, hogy szeretné, ha szerdáig világos elképzelése lenne a további lépésekről, és a jövő hét végéig új kabinetet szeretne összeállítani.

Az átrendeződésre a nemrégiben lezajlott regionális és szenátusi választások csalódást keltő eredményei után került sor. Míg 

az ellenzéki ANO párt, amelyet Andrej Babiš vezet, jelentős előretörést ért el,

a kormányzó jobbközép koalíció megtartotta ugyan a szenátus ellenőrzését, de több regionális kormányzót is elveszített. A Kalózpárt veszteségei tovább gyengítették pozíciójukat az országos politikában, kérdéseket vetve fel a jövőbeni befolyásukról.

Ezt is ajánljuk a témában

A 2021-ben alakult koalíciós kormány kezdetben egy sokszínű politikai spektrumot ölelt fel, beleértve a konzervatív Spolu (Együtt) blokkot, amely az ODS, a KDU-ČSL és a TOP 09 pártokból áll, valamint a centrista STAN és a liberális Kalózpártot.

A Kalózpárt távozásával a fennmaradó koalíciós partnerek valószínűleg jobbra tolódnak,

 ahogy Fiala igyekszik megszilárdítani kormánya pozícióját a jövő évi parlamenti választások előtt.

Az osztrák és cseh választások eredményei fontos politikai irányváltásokat jeleznek a közép- és kelet-európai régióban, amelyek komoly üzenetet hordoznak a brüsszeli elit számára. A választások során olyan erők kerültek előtérbe, amelyek határozottan ellensúlyozzák a hagyományos politikai elitet, és egyre nagyobb teret nyernek a bevándorlásellenes és háborúellenes narratívák. 

Ezek az eredmények nem csupán a nemzeti politika átrendeződését tükrözik, hanem szélesebb európai tendenciákat is, amelyek az Európai Unió jövőjét is befolyásolhatják.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kekszalagosautistamarki
2024. október 02. 00:09
remeg a bársonyszéke a háborúpárti eszelősnek
tetx
2024. október 01. 23:48
Végülis mindegy.
sexykitty-5000101
2024. október 01. 22:26
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­é­k­e­l­­­d­­­ ­­a­­­ ­­­s­z­­­e­­x­­­i­­ ­­­p­­u­­n­­­c­i­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!