Orbán Viktor szövetségese nyerte meg a részleges szenátusi választást Csehországban

2024. szeptember 28. 17:15

A miniszterelnök Csehországba utazott.

2024. szeptember 28. 17:15

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ellenzéki sikerrel zárult a szombat délután befejeződött részleges szenátusi választás Csehországban, míg a kormánykoalíciós pártok gyengébben szerepeltek – minderről a Hirado.hu számolt be.

A kétfordulós választáson, a szavazatok több mint 90 százalékának összeszámlálása után egyértelművé vált, hogy a legjobb eredményt Andrej Babiš volt kormányfő pártja, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) érte el, nyolc mandátummal.

A kormánykoalíciós pártok közül a Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) mozgalom két-két mandátumhoz jutott. A fennmaradó 15 mandátumot különböző regionális koalíciók jelöltjei nyerték el.

Bár az ANO erősítette pozícióját, a jelenlegi jobbközép kormánykoalíció többsége a cseh szenátusban továbbra is biztosított.

A részleges szenátusi választásokon a 81 tagú felsőház 27 tagjáról döntöttek a választók. A hatályos szabályok szerint ugyanis kétévenként megújul a testület egyharmada. A szenátori mandátum hat évre szól.

A miniszterelnök Csehországba utazott.

Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen felköszönti 80. születésnapján Milos Zeman korábbi cseh köztársasági elnököt – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az erről szóló cseh sajtóértesüléseket.

Csehországi hírportálok szerint Hluboká nad Vltavouban tartják szombat este Milos Zeman volt államfő nyolcvanadik születésnapi ünnepségét, amelyre szerettein kívül számos cseh és külföldi politikust is várnak.

Robert Fico szlovák kormányfő már péntek este megérkezett, várhatóan Peter Pellegrini szlovák államfő, Andrzej Duda lengyel államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vesz az eseményen 

– írják.

Havasi Bertalan az MTI-nek elmondta: Orbán Viktor szombat délután Ceske Budejovicében külön tárgyalást folytatott Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnökkel, az ANO párt elnökével.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chekke-Faint
2024. szeptember 28. 19:01
Kezd a lipsi szar olvadni a cseheknél is...DDD
sexykitty-5000096
2024. szeptember 28. 18:58
🍓 ️ ­É­­r­t­­­é­k­e­­l­­­d­ ­­­a­­­ ­­s­­z­­e­x­­­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­c­i­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
genusnexxt
2024. szeptember 28. 18:55
Vlagyimir Vlagyimirovics kérdést intézett Szergej Viktorovicshoz. - Szergej Viktorovics, mennyi idő alatt tudjuk újra elfoglalni Magyarországot? - Az attól függ, Vlagyimir Vlagyimirovics. - Mitől függ Szergej Viktorovics? - Ha katonai erőt használnánk, akkor 2 óra, viszont az fél napig is eltarthat, ha végig kellene hallgatuk Orban Viktorovics köszöntő beszédét Vlagyimir Vlagyimirovics. Bazsi felfedte a sztori igazságmagvát, így kiderült, hogy amit eddig viccnek gondoltunk, az maga a fidkány valóság Buksikáim. #pedofidesz #sehonnaibitangorban
genusnexxt
2024. szeptember 28. 18:50
Kohán Matykót rendesen elő fogják venni amiért csőbe húzta balfasz orbánt. Még több szakpolitkát, bele kell állni Buksikáim. Eddig egész jól megy nektek szoponcok:) #pedofidesz #sehonnaibitangorban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!