Billeg a cseh kormány, felkészül Orbán szövetségese

2024. szeptember 24. 21:21

A regionális választások megingatták a jelenlegi koalíciót: a Fiala-kormány a legalacsonyabb közvélemény-támogatottsággal rendelkezik 2013 óta.

2024. szeptember 24. 21:21

Nyitókép: TOBIAS STEINMAURER / APA-PictureDesk /  AFP

A csehországi ötpárti kormánykoalíció napról napra ingatagabbá válik – írja a Politico, utalva a hétvégi regionális választásokra, amelyen Andrej Babiš volt miniszterelnök fölényes győzelmet aratott.

Babiš pártja, az ANO (Elégedetlen Polgárok Akciója,) 

az ország 13 régiójából 10-ben megnyerte a voksolást, 

a szavazatok mintegy 35 százalékát megszerezve (ami 292 helyet jelent a 685-ből). Ez jelentős növekedés az 2020-as regionális választásokon elért 21 százalékához képest.

Eközben a „szélsőjobboldali” SPD (Szabadság és Közvetlen Demokrácia) és a kommunista Stačilo! (Elég!) pártok is jobban szerepeltek a vártnál, mindketten az ötödik helyen végeztek, egyaránt 32 mandátummal – teszi hozzá a lap.

Ez rossz előjel a jelenlegi koalícióskormány számára, különösen a jövő évi parlamenti választások előtt.

Az eredmények nyomán Petr Fiala cseh miniszterelnök kedden javasolta Ivan Bartoš, a Regionális Fejlesztési és Digitalizációs Miniszter leváltását, ami – elemzők szerint – jól mutatja a kormány instabilitását.

Fontos megjegyezni, hogy Bartoš a gyenge eredmény miatt vasárnap lemondott a kalózpárt elnöki posztjáról. Pártja ugyanis szinte az összes megszerzett mandátumát elvesztette a regionális választásokon. 

Fiala kedden személyesen találkozott Bartošsal, de csak később, egy telefonhívásban értesítette döntéséről, miszerint meneszti. Az erről mit sem sejtő leköszönő kalózpárt-vezető eleinte azt mondta, nem várható változás a kormányban, később azonban 

Fiala döntését „árulásnak” nevezte. 

A miniszterelnök ezt az állítást cáfolta egy bejegyzésben az X-en, és arra kérte a kalózpártot, hogy javasoljon új jelöltet a miniszteri posztra.

A kalózpárt vezetése azonban gyorsan reagált.

Ma kirúgtak minket a kormányból, és szóba sem jöhet, hogy visszakönyörögjük magunkat” – mondta Jakub Michálek, a párt parlamenti frakcióvezetője.

A hírek szerint a kalózpárt fontolgatja a koalícióból való kilépést is, ami Bartoš menesztése után Jan Lipavský külügyminiszter és Michal Šalomoun jogalkotási miniszter távozását is jelentheti. 

Ez lépés azonban a kormány parlamenti többségét is veszélyeztetné.

Petr Pavel cseh elnök, akinek jóváhagyása szükséges a kormánytagok leváltásához, hétfőn találkozni fog minden párttal.

Ami számomra és az állampolgárok számára is fontos, hogy ha bármilyen változás bekövetkezik, az ne veszélyeztesse a kormány stabilitását” – mondta Pavel, hozzátéve, hogy a mostani vita a kormány bukásával fenyeget, ami senkinek sem érdeke.

Mint a Politico megjegyzi:

a Fiala-kormány a legalacsonyabb közvélemény-támogatottsággal rendelkezik 2013 óta Csehországban. 

A nyári felmérésék szerint a válaszadók mindössze 24 százaléka bízik a kormányban, különösen az év eleji nyugdíjreformhoz hasonló népszerűtlen döntések miatt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2024. szeptember 24. 22:27
Csakis a kormány bukása képviseli a népi többség érdekét!
billysparks
2024. szeptember 24. 21:47
Hehe. Kicsit későn. Már marják egymást. Azt nyilatkozta a párt alapítója - idén ő is elhagyta a süllyedő hajót-, hogy a pártnak meg kéne szabadulni a kommunisták tól és a szélbalosoktól. Erre egy kommentelő:- Azt nem lehet, mert ők azok.
Takagi
2024. szeptember 24. 21:36
Bumm, reccs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!