Megszólalt az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia is Izrael iráni akciója után

2024. október 26. 08:45

Izrael szombat hajnalban látványos légicsapást mért Iránra: rakétagyártó központokat célzott meg, Teherán szerint azonban alig esett kár.

2024. október 26. 08:45
null

Nyitókép: AFP

 

Izrael célzott rakétatámadást indított Irán ellen szombat hajnalban, azzal a céllal, hogy rakétagyártó központokat érjen el, amelyeket az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint sikeresen el is talált. Irán ugyanakkor arról számolt be, hogy az izraeli támadás csupán kisebb károkat okozott – tudósít a BBC.

Az Egyesült Államok elismerte az izraeli akció tényét, hangsúlyozva, hogy 

Izrael ezzel kívánta megelőzni további iráni támadásokat.

 Az akció hátterében az áll, hogy Irán október 1-jén, valamint már áprilisban is több száz rakétát lőtt ki Izrael területére.

Ezt is ajánljuk a témában

Izrael célzott légicsapásokat hajtott végre katonai célpontok ellen Iránban, hajnali fél 3 és 5 óra között – számolt be az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari, a BBC-nek. Hagari hangsúlyozta, hogy 

Izraelnek joga és kötelessége válaszolni a támadásokra, amelyeket Irán és annak regionális szövetségesei hajtottak végre.

A hadsereg közleménye szerint a védelmi és támadó képességeiket teljes mértékben mozgósították, és minden szükséges lépést megtesznek Izrael állam és népének védelmében. Izraeli tisztviselők szerint nagyjából 20 helyszínt ért légicsapás.

A BBC jelentése szerint robbanások hallatszottak Teherán nyugati és déli részein is. Irán vezetése szerint a támadás nem okozott jelentős károkat, és a Guardian közölt felvételeket az iráni légvédelem működéséről, ahogy megsemmisíti az izraeli rakétákat. 

A New York Times beszámolója szerint robbanásokról érkeztek jelentések Iszfahánból és Irán Kurdisztán régiójából. Irán felfüggesztette a légi forgalmat, és a lakosság körében feszültség érezhető.

Az Egyesült Államok jelezte, hogy nem vett részt az iráni célpontok elleni támadásokban, és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kapcsolatba lépett izraeli kollégájával, Joav Gallanttal. 

Washington hangsúlyozta Izrael felé, hogy el kell kerülnie az iráni olaj- és nukleáris létesítmények elleni támadásokat, és a jelenlegi információk szerint ilyen célpontokat nem értek találatok.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint a támadások „kiterjedtek” és „precízek” voltak. Az Egyesült Államok nem vett részt az Irán elleni csapásokban, azonban szorosan együttműködött az izraeli kormánnyal 

annak érdekében, hogy az akció alacsony kockázatú legyen, és ne érintse a civil lakosságot

 – nyilatkozta egy amerikai adminisztrációs tisztviselő péntek késő este. Hozzátette: úgy tűnik, sikerült elérni ezt a célt: „Ez egy arányos önvédelmi válasz volt, melynek célja, hogy elrettentse a jövőbeni támadásokat és gyengítse Irán képességeit újabb támadások indítására.”

A tisztviselő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok az akciót az Izrael és Irán közötti tűzváltás lezárásának tekinti.

„Ez kell, hogy a közvetlen katonai összecsapás végét jelentse Izrael és Irán között. Áprilisban is volt egy közvetlen csapásváltás, amit akkor lezártunk, most pedig ismét erre került sor.”

Szaúd-Arábia elítélte Irán katonai célpontjainak támadását, amelyet „az ország szuverenitása és a nemzetközi jogok megsértésének” nevezett.

A Reuters arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia arra kérte az összes érintett felet, hogy tanúsítsanak maximális önmérsékletet, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel a feszültségek enyhítése és a térségbeli konfliktusok megszüntetése érdekében.

Keir Starmer szerint Iránnak nem szabad válaszolnia az izraeli csapásokra.

Sir Keir Starmer brit miniszterelnök kijelentette: „Egyértelmű, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát az iráni agresszióval szemben, és ugyanilyen egyértelmű, hogy el kell kerülnünk a további regionális eszkalációt; minden félnek önmérsékletet kell tanúsítania.

Iránnak nem szabad válaszolnia. Továbbra is együttműködünk szövetségeseinkkel a régió feszültségeinek csökkentése érdekében.”

Egy összefoglalót a támadásról itt nézhet meg:


 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
esvany-0
2024. október 26. 10:52
"Izraelnek joga van megvédeni magát... Iránnak nem szabad válaszolnia." Ez ám a kettős mérce!
victory
2024. október 26. 09:25
Keir starmer beszarás. Miért nem izraelnek mondta, hogy ne válaszoljon? Iránnak pont ugyanannyi joga van b+
sexykitty-5000126
2024. október 26. 09:23
🍓 ️ ­É­r­t­é­­­k­e­­­l­­d­­­ ­­­a­­ ­­s­z­­e­­­x­­­i­ ­­­p­­­u­­n­­c­­­i­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Agricola
2024. október 26. 09:21
Szaúd-Arábiának nem tetszett az izraeli akció, ezért elítélte Irán katonai célpontjainak támadását, amelyet „az ország szuverenitása és a nemzetközi jogok megsértésének” nevezett. Nehogy Izrael akciója elidegenítse Szaúd-Arábiát az Egyesült Államoktól!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!