Megfejtették: ezért nem kap akkora támogatást Amerikától Ukrajna, mint Izrael

2024. október 16. 17:52

A Politico megtalálta, mi a fő oka a „kettős mércének”, nem túl bonyolult a képlet.

2024. október 16. 17:52

Nyitókép: Twitter-képernyőfotó

Kijev azt akarja, hogy az amerikaiak leszedjék a területére érkező orosz rakétákat – a kemény válasz arra, hogy ez miért nem lehetséges úgy, mint Izrael esetében a Hezbollah vagy a perzsák ellen, egyszerű:  Oroszországnak van nukleáris fegyvere, míg Iránnak nincs – írja elemzésében a Politico

Az ukránok ugyanis kettős mércének látják, hogy míg Washington e héten fejlett légvédelmi rendszert és több tucat katonát vetett be, hogy megvédje Izraelt az iráni ballisztikus rakétáktól, de Ukrajna nem kap hasonló segítséget noha naponta szembesül orosz drón-, rakéta- és bombatámadásokkal. S ennek Volodimir Zelenszkij elnök hangot is adott nemrég, külügyminisztériuma pedig az iráni rakéták sebességével csapott le a tényre, hogy október 1-jén amerikai és brit légvédelmi rendszerek és vadászrepülőgépek segítettek lelőni több száz perzsa rakétát.

Ezt is ajánljuk a témában

Követelték Ukrajna szövetségeseitől, hogy

ugyanolyan elszántsággal és habozás nélkül védjék meg Ukrajna légterét az orosz rakéta- és dróntámadásoktól, felismerve, hogy az emberi élet egyformán értékes a világ bármely részén.”

A Politico rámutat a nyilvánvalóra: az, hogy az USA miért lép fel bátran Izraelben és óvatosan Ukrajnában, egyértelmű: Oroszország nukleáris fegyverekkel van felfegyverkezve, Irán pedig nem.

Pontosabban az amerikai szenátus egyik vezető munkatársa mutatott rá a lapnak. Hozzátéve: az ukránok nem szívesen hallják ezt a választ, de ez a tény. „Vállalhatjuk azt a kockázatot, hogy Izrael felett lelőjük iráni rakétákat anélkül, hogy közvetlen háborút indítanánk Teheránnal, ami atomháborúhoz vezethet” – fogalmazott a Politicónak, ezzel szemben „sokkal több kockázatot rejt magában, ha ezt Oroszországgal próbáljuk meg.”

Két másik Biden-tisztviselő is megerősítette ezt a lapnak.

A forgatókönyv is világos: ha amerikai erők érkeznének, hogy Ukrajna légterét megvédjék az orosz rakétáktól, azokat lelőve, az közvetlen katonai összecsapást indíthat el a világ két legnagyobb nukleáris hatalma között egy olyan háborúban, ami a legnagyobb Európában a második világégés óta. 

Irán ugyan a nukleáris anyagokat közel fegyverminőségű szintre finomította, de nem próbált atombombát építeni – teszik hozzá.

Persze az amerikaiak így is sokmindent tesznek, siet leszögezni a lap, idézve például az ukrán légierő megbízott szóvivőjét, aki szerint általában kapnak jelzést arról, hogy hol fognak támadni az oroszok. És persze az ukrán pilóták is gyakran szednek le orosz rakétákat.

Vannak próbálkozások a lengyelek és a románok irányába is, de mindkét ország elzárkózott a kölcsönös biztonsági megállapodástól a háborúzó országgal.

A lengyel védelmi miniszter a NATO-ra mutogat, ha az támogatja a lépést, lépnek, ám Washington azt is jelezte, hogy nem akarja eszkalálni a konfliktust Oroszországgal.

S bár Kijev azt szeretné, ha szövetségesei úgy járnának el, mint Izraellel, két névtelenül nyilatkozó ukrán légvédelmi tiszt azt mondta, hogy Izraellel szemben könnyebb ezt megtenni, mint Ukrajnával szemben, már csak azért is, mert Izrael kicsi ország, vagyis az USA használhatja hajókra szerelt légvédelmi rendszereit, míg Ukrajna hatalmas, és nem elérhető ilyen módon.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. október 16. 20:10
Szomorú lehet megélni Zelenszkijnek, hogy az USA hatalmi vezetése szemében Izrael kvázi USA tagállam, Ukrajna meg egy kvázi gyarmat.
sexykitty-5000115
2024. október 16. 19:49
🍓 ️ ­É­r­­t­é­k­e­­­l­­­d­ ­­a­ ­­s­z­e­x­i­­­ ­p­u­n­c­­i­­­m­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
nemecsek-3
2024. október 16. 19:05
Mandíneréknél ezt hetente megfejtik, csak van amikoe döbbenetes, van amikor elképesztő.....stb Szánalmas
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. október 16. 18:52
Megfejtették, a kurva anyjukat! Izrael még a zsidó Zelenszkíjnek is fontosabb, mint Ukrajna, meg kb az összes amerikai zsidónak, úgyhogy van egy sorrend. Az, hogy Izrael egyszerre három helyen követ el népirtást, Gázában, Ciszjordániában és Libanonban, senkit nem érdekel, de főleg a nemzetközi zsidóságot nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!