Londonból kapott jó hírt Magyarország: ömleni fog hazánkba a pénz

2024. október 26. 10:14

Jól nézünk ki a gazdasági hitelminősítők szerint.

2024. október 26. 10:14

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Megerősítette a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, „BBB mínusz/A-3” szintű besorolását az S&P Global Ratings. 

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett osztályzati megerősítéssel együtt érvényben hagyta a minősítés stabil kilátását is.

A magyar szuverén osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Ratings is a befektetési kategóriában, de az S&P osztályzatánál eggyel jobb, „BBB/Baa2” fokozaton tartja nyilván. A Fitch magyar osztályzatának kilátása negatív, az S&P és a Moody's azonban egyaránt stabil kilátással tartja nyilván Magyarországot. 

Szakértők: 2025-től csökkenésnek indul a GDP-arányos magyar államháztartási hiány

Az S&P Global Ratings a pénteki osztályzati megerősítéshez fűzött indoklásában kiemeli: a besorolás stabil kilátása tükrözi azt a várakozását, hogy a magyar gazdaság kilábalása, a folytatódó dezinfláció és a hitelköltségek stabilizálódása középtávon segíti a kormány költségvetési konszolidációs erőfeszítéseit, lehetővé téve a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta stabilizálódását is. 

Az S&P előrejelzése szerint a GDP-arányos magyar államháztartási hiány 2025-től csökkenésnek indul, és a 2027-ig terjedő időszakban évente átlagosan 3,7 százalék lesz. 

A cég ehhez a prognózisához a reálgazdasági kilátások erősödését és az idei évre előirányzott aktív – a hazai össztermék hozzávetőleg 1,3 százalékának megfelelő – konszolidációs intézkedéseket vette számításba. 

A hitelminősítő ugyanakkor hangsúlyozza azt is, hogy a hazai össztermék arányában mért magyar államadósság-ráta a legmagasabbak között van térségi összehasonlításban. A cég közölte: előrejelzése szerint a GDP-arányos államadósság az idén 74,6 százalék lesz, és a 2025-2027 közötti időszakban a kamatkiadások a költségvetési bevételek átlagosan 9 százalékának felelnek majd meg.

Az infláció továbbra is lefelé tartó pályán marad

Az S&P alapeseti várakozása ugyanakkor az, hogy az infláció továbbra is lefelé tartó pályán marad, a folyómérleg-egyenleg pedig mérsékelt többleteket mutat majd. 

Mindez lehetővé teszi, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) óvatos lépésekkel normalizálja monetáris politikáját – áll a hitelminősítő elemzésében. 

Az S&P Global Ratings közölte: az idei évre 1,6 százalékos, jövőre azonban már 3 százalék körüli ütemre gyorsuló reálnövekedést vár a magyar gazdaságban, tekintettel arra, hogy várhatóan a beruházások bővülési üteme és a külső kereslet is élénkül, mindemellett a hazai magánszektor is „kitartóan fogyaszt”. 

Jövőre az erősödő fogyasztói bizalom, valamint a magyar háztartások eddig visszatartott, magas szintű megtakarításai is hajtóerőt adnak a növekedési lendületnek, és ehhez hozzájárul a monetáris enyhítési ciklus is. A kormány konszolidációs erőfeszítéseiből eredő költségvetési visszahúzó erő mindezt csak részben ellentételezi – fogalmaz pénteki elemzésében az S&P. 

A cég szerint ugyanakkor a növekedési kilátást valamelyest bizonytalanná teszi, hogy a nyitott, a kereskedelmi folyamatoktól intenzíven függő magyar gazdaság fogékony a külső fejleményekre, köztük a kulcsfontosságú kereskedelmi partnernek számító német gazdaság növekedési teljesítményére, valamint a geopolitikai feszültségek bármilyen esetleges átgyűrűző importköltség-hatásaira. 

Emellett Magyarország és az EU kapcsolatrendszerében mutatkozó feszültségek az uniós finanszírozások késedelméhez vezethetnek, egyes finanszírozások el is maradhatnak – vélekedik a hitelminősítő. 

Az S&P hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az EU a 2021-2027-es időszakra 12,2 milliárd euró – a magyar hazai össztermék hozzávetőleg 6 százalékának megfelelő – folyósítást szabadított fel, ráadásul a közvetlen külföldi tőkebefektetések is várhatóan élénkülnek az elektromos járműveket gyártó szektorban zajló jelentős beruházások révén. 

(MTI)

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia1
2024. október 26. 12:09
"Megerősítette a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, „BBB mínusz/A-3” szintű besorolását az S&P Global Ratings. " Igazi Orbán siker a BBBminusz! " Leminősítette Magyarország hosszú távú szuverén hitelbesorolását a Standard & Poor's és továbbra is fenntartja a negatív kilátásokat. A hírre azonnal mélyrepülésbe kezdtek a tőzsdei árfolyamok és 272 forintig erősödött az euró.(...) csütörtökön a Standard & Poor’s is a közepes befektetői “BBB” sávba sorolta vissza a szuverén magyar devizaadósi osztályzatot" Azaz a BBB minusz ma már Orbán siker, akkor kudarc volt. Akkor a 273 ft-os euró kudarc volt, ma már a 404forintos is Orbán siker. Ami tény, Orbán és Gyurcsány teljesítménye között látszik, hogy akkor annak a töredéke is kudarc volt, ami 19 éves Orbán uralkodás után, ma már siker. Akkor még mi voltunk a bezzegország, ma már Bulgária is az hozzánk képest, és felkészül Albánia.
Tiszafa
2024. október 26. 12:04
Ez a firkász vagy hülye, vagy seggnyaló. 1) A hitelt kamatostul kell visszafizetni; 2) A Zunió a járandóságokat a már jól bevált jogállami gumicsontjával továbbra is visszatartja; 3) A külföldi befektetések csak viszik ki a megtermelt hasznot. Ezek a befektetések sokkal inkább pénzszivattyúk, mint a nemzeti gazdaságot fellendítő tényezők. Szóval lehet hogy ide "ömleni" fog befelé a pénz, de annak kurva nagy ára lesz, ugyanis többszöröse fog innen kimenni. Jó hogy a mostani bezuhanó uniós gazdasági helyzetben nagyon más lehetősége - a kitettségünk miatt - nincs az országnak, de azért ezt örömködve még sem kéne előadni.
sexykitty-5000126
2024. október 26. 11:52
🍓 ️ ­É­r­­­t­é­k­e­­l­d­ ­a­ ­­­s­z­­e­­x­i­ ­­­p­­­u­n­­­c­­­i­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
o1gtolvaj-3
2024. október 26. 11:50 Szerkesztve
Bla-bla, propagandista majmok! Ha leminositenek, akkor az Soros miatt van, ha fel, akkor az a lopos cigany miatt! Semmi hiteletek a nepnel, propagandistak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!