Keleti csúcs: találkozott Putyin az iráni elnökkel

2024. október 11. 19:24

„Aktívan együttműködik a nemzetközi területen” – közölte az orosz elnök. Ez arrafelé fegyvereket jelent.

2024. október 11. 19:24

Nyitóképen: csúcson Vlagyimir Putyin és Haníjét Pezeskiján. Fotó: Alexander SHCHERBAK / POOL / AFP

***

Éppen a szankcionált vezetők baráti alakuló ülésén vettek volna részt, mármint Vlagyimir Putyin és perzsa kollégája, Haníjét Pezeskiján, amikor Teherán legutóbbi rakltatámadása miatt igencsak puskaporossá vált a hangulat a Közel-Keleten – írta meg a CNN.

Az amerikai hírtelevízió szerint a közép-ázsiai Türkmenisztán fővárosában, Asgabatban tartott regionális csúcstalálkozó hátterében az Ukrajna elleni 2022-es támadás után erősödő katonai együttműködés állt.

Emlékezetes: Irán több ezer „Shahed” drónt szállított Oroszországnak, és amerikai tisztviselők szerint dróngyárat épített magában Oroszországban is. Sőt, a perzsák rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat is átadtak az oroszoknak.

Ezt is ajánljuk a témában

Teherán egyébként is büszke fegyveriparára, amelyet a Nyugat árgus szemekkel követ; nemrég új ballisztikus rakétákat is bemutattak, illetve a drónjaik újabb, még nagyobb hatótávolságú verzióit.

Ezt is ajánljuk a témában

„Aktívan együtt dolgozunk a nemzetközi színtéren, és a világban zajló eseményekkel kapcsolatos értékeléseink gyakran nagyon közel állnak egymáshoz” – mondta Putyin a találkozón a TASS orosz hírügynökség szerint. 

A Chatham House brit agytröszt vezető elemzője a lapnak azt mondta, Ukrajna óta nagyon egymásra talált a két ország, egymásra támaszkodnak, és ez az irániaknak is előnyös. Szerinte egyébként Moszkvában úgy vélik, Irántól sokat tanulhatnak a szankciók kijátszása terén, emellett Teherán a BRICS-hez is szívesen csatlakozna, és ehhez is kapcsolódhatott a találkozó. 

Egyébként erre utal, hogy az orosz kormányfő, Mihajil Misusztyin meghívta Pezeskijánt az októberi oroszországi BRICS-csúcsra, ahol a két ország átfogó stratégiai megállapodást ír alá.

Ezt is ajánljuk a témában

A lesajnáltak szövetsége erősödik: Irán is kérné a felvételét a BRICS-be

Said Khatibzadeh iráni külügyminiszter bejelentette, hogy országa felvételi kérelmet nyújtott be a BRICS-hez. A miniszter szerint Irán tagsága ebben a koalícióban „további előnyökkel" jár minden fél számára. Egy üzleti portál elemzői ugyanakkor ezeket az előnyöket, a BRICS szövetsége mentén kialakult gazdasági helyzetet lőporos hordóhoz hasonlítják.

Moszkva és Teherán korábban már de facto katonai szövetséget kötött a térségben Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének támogatására; a közeledés második szakasza az őket elszigetelő nemzetközi szankciókhoz köthető.

Pezeskiján, aki azután nyerte meg a júniusi államfőválasztást, hogy elődje, Ebrahim Raiszi rejtélyes körülmények között lezuhant egy helikopterrel, már korábban is hitet tett az orosz-iráni együttműködés mellett a kegyetlennek nevezett szankciókkal szemben; múlt héten már egyeztetett Misusztyinnal, beszélt a kereskedelmi és gazdasági együttműködés bővítéséről, valamint a kereskedelem diverzifikálásáról is.

Ezt is ajánljuk a témában

A hírben a CNN részéről felbukkant egy fegyverszállítói szál is, méghozzá a jemeni húszi lázadók számára, akiknek éppen az oroszok szállítottak fegyvereket. 

És most úgy fest, éppen Irán szorulna fegyverekre, tekintettel az Izraellel vívott, kalandos kimenetelű összecsapásokra, amik tényleges háború kitörésével fenyegetnek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000108
2024. október 11. 21:07
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­­é­k­­e­­l­d­­­ ­­­a­­ ­­­s­­­z­e­­x­­i­­­ ­­­p­u­­n­c­i­­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
wadcutter
2024. október 11. 21:05
ez akkor atomot jelent, meg rakétatechnikát, sikerült összehozni őket Bidé bácsinak
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. október 11. 20:26
Az egész világ tűzszünetet és békét akar, kivéve Izraelt. Náluk népirtás és területi terjeszkedés van a napirenden.
alenka
2024. október 11. 20:06
Putin Iránban, a drogos stöpszli naci kobold a pápánál... Vajon ki a nyertes?...a derék orosz, vagy a kokainos fasiszta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!