Mit tudnak az oroszok által bevetett iráni drónok?

2022. október 21. 21:01

Vörös csillagos iráni drónok Ukrajna egén: a közelmúltban ukrán célpontok ellen bevetett Geran-2 kamikazedrónokkal új szintre lépett Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja.

2022. október 21. 21:01
null

Írta: Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész

 

A lassan és alacsonyan repülő, erős, jellegzetes hangja miatt sokszor mopednek hívott eszközök ellen a gyors és erős jeleket kibocsátó repülőeszközök leküzdésére kifejlesztett légvédelmi rakéták többsége nem igazán hatékony. Viszont a nagyobb szekrénynyi, kétszáz kilogrammos össztömegű, csupaszárny eszközt egy jó lövész akár egy gépkarabéllyal le tudja lőni. Ha időben észreveszi. Szokatlan repülési profiljuk és fenti tulajdonságai miatt a kicsi, 40-50 kilós robbanófejjel felszerelt iráni eszközök jelentős része elérte a célját és komoly károkat okoztak az elmúlt napokban folytatott támadások során.

Sokan szokás szerint újból csodafegyvereket kiáltottak, mások Iránra mutogattak. Utóbbiaknak több bizonyíték tanulsága szerint igazuk is van. Minden jel szerint ugyanis a Geran-2 nem más, mint az iráni gyártmányú Sahed-136-os kamikaze drón,

azaz olyan pilóta nélküli repülő eszköz, amely célja elérésével becsapódik céljába

– névadóihoz hasonlóan.

A kategória angol neve loitering munition, azaz olyan robbanóeszköz, amely a célpontját repülve közelíti meg és rázuhanással semmisíti meg. Ez utóbbi jelentős különbség a harci drónokkal szemben (Combat unmanned aerial vehicle – C-UAV), ugyanis utóbbi a feladat végeztével visszatér bázisára, azaz többször felhasználható. Emiatt a kamikazedrónok előállításánál kiemelt szempont a minél egyszerűbb alkatrészekből minél olcsóbb gyártás.

A hírek szerint a Geran/Sahed tökéletesen megfelel ennek a szempontnak, ugyanis mozgatásáról állítólag egy – eredetileg a múlt század harmincas éveiben, Németországban kifejlesztett – boxer motor gondoskodik. Az egyszerű és megbízható erőforrás nagyon hasonlít a VW Bogár első változatainak meghajtására létrehozott erőforrásához.

A benzinmotor kínai másolatának iráni kópiája hajtja a kamikaze drónt legfeljebb 185 km/órás sebességgel,

de akár 2500 kilométeres távolságig! Ezt az MD-550-nek nevezett motort nemrégiben még az Aliexpressen is lehetett kapni. Irányításáról vagy az orosz GPS, a GLONASS gondoskodik, vagy autonóm vezérléssel, egyes hírek szerint orosz gyártmányú, gyűrűs lézer giroszkóppal repülnek céljukra.

Dróntámadások Ukrajnában

 

De hogyan kerülhetett sor arra, hogy egy nagyhatalom egy évtizedek óta szankciókkal sújtott közepes méretű országhoz forduljon modern fegyverekért? A magyarázatért viszonylag messze kell visszamennünk a múltba.

Az 1979-ben elűzött iráni sah világi és maximálisan nyugatbarát rendszere nagy kedvence volt a nyugati, elsősorban amerikai fegyvergyártóknak. Az olaj eladásból meggazdagodott monarchia bőven vásárolhatott a kor csúcstechnológiájával felszerelt fegyverekből. A jelentős üzemeltetési költségei miatt a US Navy-n kívül máshol nem rendszeresített, azonban páratlan képességekkel rendelkező F-14 Tomcat vadászgép mellett a sah gyakorlatilag az összes legmodernebb haditechnikát is megkapta, ha kérte. Ebbe a kategóriába tartozott a Spruance osztályú rombolókból kifejlesztett Kurus osztály, amely elődjénél jelentősen erősebb fegyverzettel rendelkezett. A négy rakétás rombolót az iráni forradalom által elüldözött uralkodó azonban már nem vehette át, és a Kiddre átnevezett ütőképes hajók végül a US Navyben szolgáltak, a beépített plusz kényelmi berendezések miatt a tengerészek nagy örömére.

Az USA-val nyíltan szembeforduló új iráni vezetés teljes fegyverembargóval kényszerült szembenézni,

ráadásul a sahhoz hű pilóták jelentős része elmenekült, vagy maga az új vezetés üldözte el, végezte ki őket. Így a hamarosan kirobbant iraki-iráni háborúban a gyenge légierő támogatására szükség volt egy megoldásra, amely az embargó ellenére helyben volt gyártható. Az első iráni drón így már 1984-ben bevetésre került, és az évtizedek alatt számtalan típus állt szolgálatba. Egy 2020-as dokumentum csak a fő típusokból tizenhatfélét említ, amelyeknek akár darabonként 5-10 altípusa repül!

A többi drónhoz hasonlóan az iráni drónok is két kategóriába sorolhatók. Az első a felderítést végző klasszikus drónok, a UAV-k (Unmanned Aerial Vehicle). A támadó eszközök kategóriájába a már említett kamikazedrónok és a harci drónok (C-UAV-k) tartoznak.

Nyugati szakértők véleménye szerint ez utóbbi, bonyolultabb technológiával jóval kevésbé sikeresek az iráni gyártmányú eszközök. A pilóta nélküli iráni repülőeszközök rendszeres szereplők a Közel-Keleten, így Libanonból a síita Hizbálláh (Hezbollah) folyamatosan teszteli az izraeli légvédelmet, de Szíria egén is rendszeresen feltűnnek. Ennek köszönhetően

a zsidó állam jelentős mennyiségű tapasztalatot szerzett az ellenük való küzdelemben,

nem véletlenül figyelmeztette az információk átadásával kapcsolatban Jeruzsálemet Dmitrij Medvegyev.

Egyébként a felderítő drónokat Irán belföldön is számos célra használja: a nagy kiterjedésű ország területén a mocsaraktól a sivatagokig több olyan terület található, amely rendkívül megnehezíti a szárazföldi járművek mozgását. Ráadásul ezekben a jellemzően dél-iráni régiókban találhatóak a csempészútvonalak, és ez a síita elittel általában ellenséges nomád, szunnita beludzsok hazája is. Michael Rubin amerikai szakértő szerint az iráni vezetés nem nagyon lelkesedik azért, hogy a rendszer fenntartására létrehozott Forradalmi Gárda kivételével bármelyik állami szerv, ideértve a határ-, valamint a vám- és pénzügyőrséget is, saját drónokat birtokoljon, így ezeket jellemzően a forradalmi gárdisták üzemeltetik. Másik jellegzetessége az iráni drónprogramnak, hogy nagyrészt a gyártó cégek is a gárda tulajdonában vannak, vagy szorosan kapcsolódnak hozzá.

A legtöbb nyugati állam által terrorista szervezetnek minősített iráni Gárda koordinálta gyártást az önellátásra való évtizedes törekvés ellenére sem sikerült teljesen megoldani: egyes fejlett alkatrészek, például a könnyű motorokhoz szükséges eszközök külföldi beszerzése miatt az Egyesült Államok 2008-ban diplomáciai úton tiltakozott Németországnál.

De nemcsak a drón felhasználás területén ért el jelentős sikereket Irán, hanem az ellenük való küzdelemben is.

Különösen az amerikai erők aktív iraki jelenléte alatt került sor több amerikai drón elfogására, amelyek közül a legnagyobb sikernek mindenképpen a CIA által üzemeltetett RQ-170 Sentinel lopakodó drón leszállásra kényszerítése volt. Az amerikaiak által határozottan cáfolt iráni verzió szerint először az eszköz kommunikációját blokkolták, majd az automatikusan GPS-re váltó eszközt hamis GPS koordinátákkal vették rá a leszállásra. Persze fenti történetből nem tudni, mennyi igaz, de az épnek tűnő lopakodó drónt a sajtónak is bemutatták, igaz az alsó része gondosan el volt takarva.

Visszatérve a bizonyítékokra, még a nyár folyamán jelentette be a forradalmi gárda egyik tábornoka, hogy jelentős mennyiségű drónt adtak el egy „nagyobb szereplőnek”, bár további részleteket nem közölt az üzletről. Mivel június és július folyamán is járt orosz katonai delegáció az iráni drónprogram egyik kiképző központjának számító Kasan légibázison, nem nehéz összerakni, melyik országról van szó. A Geran-2 felirattal ellátott roncsok hasonlósága a Sahed-136-hoz már csak a hab volt a tortán.

És hogy a drónok mennyire átalakították a hadviselést, nemcsak a Geran/Sahed eszközök hadműveleti/hadászati szintjén, hanem a gyalogos harcászat területén is, arra kitűnő példa egy nemrég az internetre felkerült videó.

 

A videó alapján a valószínűleg népköztársasági milicisták észlelték az őket figyelő ukrán drónt, de az általuk használt Sztupor drónelhárító fegyver nem működött megfelelően, így a drón meg tudta támadni őket.

Fenti történetek jól mutatják, hogy a többi haditechnikai újításhoz hasonlóan

a drónok sem csodafegyverek, sikereik csupán átmeneti előnnyel járnak,

sőt egyben igazolják azt a régi felismerést is, hogy a támadóeszközök fejlődése elkerülhetetlenül a védelem fejlődését hozza magával.

Ezzel pedig tovább folytatódik a kard és a pajzs ősi versengése.

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. október 22. 16:55
Ahogy láttam -egy-két bemutató videon- ezeket a "kétcsövű BRAWING"-al felszerelt autómata célkereső és elhárító kis lánctalpas autó,ata géppuskás egységekkel lövöldözték le az ukránok... /szerimte sem a drónt nem az oroszoik sem a brawinghoz hasonló radarral ellátott megsemmisítő autómata eszközöket nem az ukránok gyárthatták/ Szóval, igen, könnyű lehet őket megsemmisíteni... de ha sok jön egyszerre ebből... -és ahogyan láttam van nekik a csöves légvédelem elleni repülési programjuk...- szóval elég körülménye sok esetben lelőni... Ráadául... -nem tudom hogy milyen anyagból vannak- de lehet hogy a radarhullámok nem nagyon verik vissza a drónrepülőgépek sárkánya... ezért is volt elég nehéz ezeknek az "radarvezérlésű autómata brawingos csöves légvédelemeknek" a dolga ezekkel a viszonylag egyszerű szerkezetekkel...
nuknuk
2022. október 22. 12:41
Semmi különös sincs bennük, azt levéve, hogy azonosításukra nincs felkészülve a hohol banda.
darázs
2022. október 22. 07:26
a video meggyőzött kurva gyenge propagandaanyag nulla infoval és Zseléwood 19847. kisfilmjével.
Sany Xepi
2022. október 22. 07:19
Mindig csak az orosz drón és orosz repülő szar, meg az orosz fegyverek és az orosz katonák. Jó lehet nem tudom, de azért 2030 ig ilyen szar fegyverekkel csak lesz valami.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!