Itt és most volt elég, Damen und Herren, idáig nem romolhat a német-magyar viszony!

2024. október 03. 05:29

Megértésre és együttműködésre vagyunk kárhoztatva, kapcsolatunk rendbetétele nem fakultatív.

2024. október 03. 05:29
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nyitókép: Getty Images/Stadtratte 

Álltam tegnap este a Pesti Vigadó parkettjén a német nagykövetség fogadásán puccban-parádéban, és vártam egy ünnepélyes, szép pillanatot. A német egység napját jöttünk össze megülni, az európai történelem egyik legszebb momentumát: egy háborús bűneit meggyónt, gazdasági csodán átment, irigylésre méltó országba az utolsó európai államférfiak egyike, Helmut Kohl visszahelyezte népe szovjet megszállás alatt rekedt negyedét. S mindebben nekünk, magyaroknak is volt egy téglánk; minden sopronival együtt én is szívemben őrzöm ezt a néhány történelmi órát, pedig egy bő évtizeddel utánuk születtem. Micsoda mágikus szimbolizmus ez: 1989. augusztus 19-én a magyar-osztrák határkerítésnél feslett fel a közép-európai kommunizmus alapját képező hazugságszövet.

Az igazság elemi ereje törte át a kerítést, amely hazugságot ápolt és takart.

S történt mindez nálunk, nyilván, persze, nálunk, a helyen, ahol az igazság mindig elemi erővel buzog. Pont ugyanúgy nem állt meg a lábán a kommunista rendszer, ahogy az európai migrációs politika és az Ukrajna-politika sem áll meg a lábán. Felfeslik, először nálunk – amaz, akárcsak emezek.

Szóval vártam, hogy ezt a történelemkizökkentő pillanatot mi párszázan – németbarát magyarok, magyarbarát németek – együtt majd jól megünnepeljük. Hogy Paulaner Radebergerrel koccanjon, dirndlire csöppenjen sauerkraut, s hogy tudjunk azzal a méltósággal együtt emlékezni, mint az a régi idők szociáldemokráciájából származó államelnöknek, Frank-Walter Steinmeiernek és Sulyok Tamásnak augusztusban Sopronban még sikerült.

Nos, ehelyett ez lett.

Falból az udvariasságnak szóló szép szavak, s utánuk valódi intencióként egy olyan beszéd, ami egy gyanakvó idegentől elhangozhatott volna, baráttól semmiképp.

„A bizalom mostanában egyre jobban megrendül”, finn és svéd NATO-csatlakozás bú, békemisszió bá, „Magyarország olyan úton jár, amely eltávolítja a barátaitól”, mondta első számú exportpiacunk, a legfontosabb európai ország nagykövete; és a mérgezett rebarbaratorta tetejére habtejszín gyanánt még odafújta halkan: „Magyarország valódi barátai Európában vannak, és ezen a konnektivitásról és a semlegességről szóló beszédek sem változtatnak semmit”. Volt szerencsém e diplomatikus és bölcs szavakat a kazah nagykövettel társalogva végighallgatni.

Kenjük tehát a hajunkra azokat a gazdaságpolitikai irányváltásokat, amelyekre igazából azért van szükség, mert Németország – ismét mondom, első számú exportpiacunk – harmadik éve aktívan a saját gazdasága ellen politizál,

masszívan visszalökve ezzel a csehek, a szlovákok és a magyarok felzárkózását. Európa egyetlen jelentős országa lesznek ők, amely minden jel szerint recesszióban zárja a 2024-es évet, miattuk lesz az idei magyar növekedés a tervezettnek legfeljebb fele, de hasznos tanácsokkal azért így is szolgálnak a gazdaságpolitikánkhoz. Igitt!

Ezt is ajánljuk a témában

Ide jutottunk. Na dnye, „a mélyben”, ez jut eszembe – Gorkij Éjjeli menedékhelyének sokkal találóbb orosz címe. Az a mélység, amiben a magyar-német kapcsolatok vannak, a Margarethe hadművelet óta nem volt ennyire elviselhetetlen. Itt és most volt elég; idáig nem romolhat a német-magyar viszony. Németország harmadik éve kudarcról kudarcra pattan,

európai vezető szerepének a legkevésbé sem felel meg, kormánya szétesőfélben, s nemhogy a világot, de saját keleti felét sem érti rendesen.

Nem diktálhatja tehát barátainak és szövetségeseinek a lépést úgy, hogy közben maga sem tudja, merre megy. Mi pedig nem tehetjük meg, hogy nem hívunk fel a viszony rendeződéséig minden nap egy németet; hogy nem folytatunk kilátástalannak tűnő beszélgetéseket egészen addig, amíg egy szép napon elő nem bukkan a kilátás. A tisztességes magyar-német viszony nem perverz germanofilek fakultatív hóbortja, hanem sarokköve a magyar jövőnek; enélkül sem gazdasági semlegesség nem lesz, sem semmi más. Nem nyugodhatunk tehát bele abba, hogy a magyar habiszti és a német kockafejűség közösen ilyen mélyre navigálták a mocsárban ezt a létfontosságú viszonyt. Megértésre és együttműködésre vagyunk kárhoztatva, ha a „will dich lieben und verdammen” jegyében, akkor úgy – jó lenne, ha ezt mindenki felfogná. Budapest hívja Berlint, Berlin meg jelentkezzék! Wahnsinn, Blödsinn, Schwachsinn, ami itt folyik, s valakinek sürgősen meg kell nyomnia a nagy piros Reset gombot.

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000102
2024. október 03. 08:26
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­é­­­k­e­­­l­­d­ ­­a­ ­s­­­z­­­e­­x­­i­­ ­p­­­u­­n­­c­­­i­­­m­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Kormánypárti2
2024. október 03. 08:24
"szintetikus 2024. október 03. 07:50 Pedig jobb lenne a németeknek is, ha megkezdenék idővel a tőkekivonást." Van humorérzéked, csak azt nem tudni, hogy a kivont tőke odahaza az agysebészek segítségével képes lenne-e előteremteni a német jólét financiális hátterét, vagy megint születne egy új Hitler. ;-)
states-2
2024. október 03. 08:23
Ezek oktatnak, akik csak pusztulást hoztak, hoznak Európára, ezek a nácikomcsi németek. Oktat, miközben lezárták a határaikat, és a konyhakés betiltása mellett pártokat is beakarnak tiltani, de ők a mintademokraták. Na takarodjatok a kurvaanyátokba, ahogy anno Petőfi megénekelte.
Krupp Skya
2024. október 03. 08:23
SpaniferRoland Te vagy az Robi bácsi, Puzsér, vagy Alföldi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!