Győzött a jobboldal, egyből lecsap Brüsszel: megnyitják a migránsok előtt a határt

2024. október 04. 12:38

Ausztriában bonthatják a „kaput oldalsó szárnyakkal”.

2024. október 04. 12:38

Nyitókép: MTI/EPA/Toms Kalnins

Üldöztetésnek minősítette pénteken az Európai Unió Bírósága az afganisztáni tálib kormányzat által a nőkkel szemben elfogadott hátrányosan megkülönböztető intézkedéseket – adta hírül az MTI.

A luxembourgi székhelyű uniós testület közleményében egyúttal felhatalmazzák a tagállamokat, hogy az afgán állampolgárságú nők menedékjog iránti kérelmének egyedi értékelése során kizárólag e nők nemét és állampolgárságát vegyék figyelembe, hozzátéve: 

nem szükséges annak bizonyítása, hogy kérelmező a származási országába való visszatérése esetén ténylegesen és konkrétan üldöztetésnek lenne kitéve.

A közleményben az üldöztetésre a többi között a rabszolgaság egyik formájának nevezett kényszerházasságot, valamint a nemi alapú erőszakot hozza fel példának, továbbá kiemeli a családon belüli erőszak elleni védelem hiányát.

Az ítélet azt követően született, hogy két, afgán állampolgárságú nő panasszal élt az osztrák közigazgatási bíróságnál amiatt, hogy az osztrák hatóságok megtagadták tőlük a menekült jogállás elismerését. Érvelésük szerint a nők helyzete Afganisztánban, az új tálib rezsim alatt önmagában igazolja e jogállás megadását.

Az osztrák bíróság ezt követően kért állásfoglalást az uniós bíróságtól az ügyben.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nesztekjobbrol
2024. október 04. 14:26
Ork ban irta ala a papirt, h a magyar birosagnak az szamit uldoztetesnek, amit prucell mond Most meg jatssza a hulyet a gecije
robertdenyiro
2024. október 04. 14:15
Újabb hatáskör túllépés. Az EU bíróságának ugyanis nincs illetékessége a kérdésben. Az a kérdés már önmagában is rávilágít az illetékesség hiányának meglétére hogy ti. milyen alapon vizsgál vagy véleményez az EU bírósága EU-n kívüli államokban érvényben lévő, vélelmezett nemi vagy egyéb diszkriminációt. Ők valamiféle interkontinentális emberjogi igazságtevőnek hirdették ki saját magukat? Milyen alapon, ki hatalmazta fel erre őket és mikor? A konkrét ügy kapcsán azonban ráadásul, EU-n kívüli állampolgárok menekült jogállásáról hozott egyedi döntésekről van szó, ami menekültügy. Tagállami kompetencia. Az EU intézményeknek nem feladata, nincs felhatalmazása és semmiféle teendője ezen a területen. Az ügy az ENSZ menekültügyi főbiztossága és a tagállamok kizárólagos illetékességi körébe tartozik.
spiltyu-2
2024. október 04. 14:13
...ilyen alapon jöhet minden afgán nő európába ...aztán családegyesítás címszó alatt hozzák a 70 fős szűk családjukat, benne azokat a férfiakat is akik állítólag ott elnyomják őket és akikkel kényszerházasságot kellett kötniük... de ennyi erővel ide jöhetne minden indiai nő is, hiszen ők is kényszerházasságokba kerülnek, hiszen a szüleik döntik el hogy ki lesz a férjük... folytathatnánk ezt kb addig amíg délkelet ázsia ki nem ürül
seherezade-2
2024. október 04. 14:09
Ezek az afgán nők hihetetlen felvilágosultsággal rendelkeznek! Azonnal tudják mit kell tenni Ausztriában jogaik érvényesítéséhez, és ha kudarcot vallanak még a brüsszeli döntéshozókat is helyes útra tudják terelni! Felvetődik a kérdés: ha a nők képzése ilyen magas színvonalú Afganisztánban, akkor mi elől menekülnek?:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!