Feszültség a tetőfokon: az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésen tárgyalja Irán újabb rakétatámadását

2024. október 02. 06:53

A tanácskozást Franciaország és Izrael kezdeményezésére tartják.

2024. október 02. 06:53
null

Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

 

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szerdán az Izrael területe ellen intézett átfogó iráni rakétatámadás nyomán. 

A tanácskozást Franciaország és Izrael kezdeményezésére tartják. 

Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete a BT-hez intézet levelében úgy fogalmazott, az iráni rakétatámadás bizonyítja, hogy Irán új elnökének „mosolyoffenzívája” mögött nincs valós szándék, az országban pedig az igazi döntéseket a Forradalmi Gárda és a legfőbb vezető, Ali Hámenei Ajatollah hozza. 

Amír Iraváni, Irán ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanácsnak és az ENSZ főtitkárának írt levelében önvédelmi akciónak minősítette a rakétacsapást, amit Izrael agresszív lépéseivel magyarázott. Ezzel együtt arra figyelmeztette Izraelt, hogy amennyiben válaszcsapást indít, akkor a teheráni viszonválasz erőteljesebb lesz, mint a kedden végrehajtott akció. 

Joe Biden elnök a támadást követően megismételte, hogy az Egyesült Államok minden támogatást megad Izrael számára, és közölte, hogy saját stábjával egyeztet a megfelelő válaszlépésről amerikai részről. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon egyeztetett Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel – közölte Pat Ryder, a Pentagon szóvivője, hozzátéve, hogy a két fél között megbeszélések zajlanak a következő lépésekről. Megismételte: az amerikai törekvések arra irányulnak, hogy elkerüljék a további eszkalációt, és diplomáciai rendezést sürgetett.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
billysparks
2024. október 02. 09:28
Irán gonosz, mert nem demokratikus rakétákat használ. Oroszország szintén.
nagycsaba
2024. október 02. 08:34
Egy pár jóslat meg vallás (pl Jehova tanúi -de ők már tévedtek) már nagyon régen mondták,hogy a világvégét egy 4 betü rövidítéses szervezet fogja okozni.Az Ensz-et mondták (akkor még nem volt NATO aszem). Eddig nem erdekeltek az ilyen húlyeségek de ahogy így elnézel lehet a NATO.
Chekke-Faint
2024. október 02. 08:33
Ja Ukrajnát is tárgyalta... . De minek...DDD
sexykitty-5000101
2024. október 02. 08:16
🍓 ️ ­É­­­r­­t­é­­k­e­­­l­­­d­­­ ­a­­ ­s­z­­e­­x­­­i­­­ ­p­­u­n­c­i­­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!