Elutasítja Moldova az EU-csatlakozás lehetőségét?

2024. október 21. 09:34

Így alakult a vasárnapi népszavazás és elnökválasztás.

2024. október 21. 09:34
null

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

 

Moldova történelmi referendumra készült, amelynek tétje az volt, hogy az ország alkotmányában rögzítik-e az EU-csatlakozást mint végső célkitűzést – tudósít a BBC

A voksolás kimenetele azonban szinte hajszálon múlik, 

a szavazatok 98%-ának megszámolása után az „Igen” és a „Nem” szavazatok aránya mindössze 0,16%-kal tért el egymástól.

A szoros eredmény meglepetésként érte az elemzőket, hiszen előzetes felmérések azt mutatták, hogy az EU-csatlakozás mellett állók egyértelmű fölényben vannak. 

Az eredményre reagálva Maia Sandu, Moldova pro-EU elnöke választási csalásra és külföldi beavatkozásra hívta fel a figyelmet, különösen Oroszország állítólagos szerepére.

Ezt is ajánljuk a témában

Sandu szerint az ország szabadsága és demokráciája elleni „példátlan támadás” érte Moldovát, amely során bűnszervezetek és külföldi erők – utóbbiak alatt Oroszországot értette – közreműködtek abban, hogy pénzzel és propagandával befolyásolják a választókat. 

Az elnök állítása szerint több mint 300 000 szavazatot vásároltak meg, ami szerinte „példátlan léptékű csalás”. Azonban Oroszország következetesen tagadja, hogy bármilyen szerepe lett volna a választási manipulációkban. 

A referendum mellett az ország elnökválasztását is megtartották, ahol Sandu ugyan első helyen végzett, de csak a szavazatok 41%-át szerezte meg, így második fordulóra kerül sor Alekszandr Stoianoglo, a Szocialista Párt támogatottja ellen.

Ezt is ajánljuk a témában

A szoros eredmény nyugtalanította Sandu támogatóit, akik az EU-csatlakozás visszafordíthatatlanságát várták volna a referendumból.

A nagyvárosok szavazatai ugyan szűkítették a „Nem” tábor előnyét, de az esti órákban már kevesen reménykedtek abban, hogy az „Igen” pártiak győzelmet arathatnak. 

Sandu ellenfelei között több olyan jelölt is akad, akik az EU-tagság ellen szólaltak fel, és a második fordulóra valószínűsíthető, hogy Stoianoglo mögé sorakoznak fel, ezzel nehéz helyzetbe hozva az elnököt.

Ezt is ajánljuk a témában

Az EU-csatlakozás kérdése évek óta megosztja Moldova lakosságát. A referendum eredménye azt mutatja, hogy az ország választói nem egyértelműen támogatják az európai integrációt. 

Sandu kormányának azzal is szembe kell néznie, hogy a szavazatok mintegy 10%-át oroszbarát csoportok által megvásárolt voksokként kezelik. 

Emellett az is világossá vált, hogy a moldovai választások erősen kitettek az orosz befolyásnak, különösen Ilan Shor, egy oroszbarát moldovai oligarcha révén, aki nyíltan kampányolt az EU-tagság ellen, és számos destabilizáló akció mögött állhatott.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekrü
2024. október 21. 11:29
Error404PageNotFound 2024. október 21. 10:53 "A külföldön leadott szavazatok nincsenek még megszámolva, azok többsége meg valószínűleg nyugatos, szóval pár ezer szavazattal győzni fognak az igenek."- Azért ez nem olyan biztos. A törökök sem lettek nyugatosak azért mert Németországban dolgoznak...Sőt.
sexykitty-5000119
2024. október 21. 11:15
🍓 ️ ­É­­r­t­­­é­­­k­­­e­­­l­­d­­ ­­­a­ ­­s­z­­­e­­­x­i­ ­p­­u­­n­­­c­i­­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
survivor
2024. október 21. 11:13
Tök mindegy: a Nép FELE nem akar csatlakozni. Így nehéz lesz. Ez nem GBr.....
survivor
2024. október 21. 11:11
De bármikor csatlakozhatnak Romániához...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!